Mina ord och tankar

Alla inlägg den 24 maj 2020

Av Neta - 24 maj 2020 23:53

Tack! Märks ju att jag har vänner ändå. Ni vet ju också att en stor bidragande orsak till skilsmässan var hans brist på empati och att ta hänsyn till den situation som uppstått med mitt handikapp. Oviljan att hjälpa till så min vardag skulle bli enklare. Lägg sen till ett totalt respektlöst sätt mot mig. Tror jag grät nån gång varje dag under det sista 2-3 åren vi var gifta. Att känna att man inte är värd nåt tär. Antydningar om att jag fick skylla mig själv m.m

Sen att dra ut på försäljningen nästan ett år från aug till början av juli året där på trots att han visste att jag inte fick nåt bostadsbidrag när jag ägde en del av en fastighet. Nog för att det var mkt i garage och källare men ett år. Helt oacceptabelt! Jag levde på 300 i månaden + en kredit på 1000 kr. Men sa jag nåt om det så fick jag svaret att det sket han fullständigt i. Jag fick skylla mig själv men han har aldrig kunnat säga i vad jag ska skylla mig själv. Det vet han nog inte själv.

Jag försökte ändå hålla nån slags fasad uppe för tjejernas skull. Bestämde mig för att inte älta och bara se framåt. Gick väl så där, respektlösheten lyste igenom hela tiden, han ändrade sig inte mycket. En första hint om att det nog inte skulle gå fick jag när han började åka på dans med Margareta, jag sa väl nåt om att det skulle bli kul att få hälsa på henne om vi sågs ute. ?Kommer inte att hända? svarade han. Hur tror ni det kändes? Som om man var nån socialt missanpassad typ. Så där tryckte han ner mig hela tiden.

Dom var ju inte och är fortfarande inte ihop, hon åker med honom på danser, han kör många mil extra för att hämta och skjutsa hem henne till Flen. Han bor strax utanför Strängnäs. Nu åker dom och fikar, äter glass, går på Ikea m.m när hon vill. Han skjutsar henne till frissan och säkert till fler ställen. När hon inte ville vara med på nån städdag där hon bor ringde hon och ville ?göra nåt? Påskafton fyllde hon jämnt då åkte han från oss för att gå ut och äta med henne. Han vill ha henne men hon släpper inte ens in honom i sitt hem eller sitt liv. Men han ger inte upp, vore väl bättre att träffa någon som inte utnyttjar honom, han måste ju fatta att det är det hon gör.

Andra gången han betedde sig som ett svin var efter han varit hos mig och fixat nåt, när han skulle gå la jag handen på hans arm och sa tack. Då slog han bort armen, jag blev så chockad att jag inte sa nåt. Vi har alltså varit hop i 35 år, men jag ska alltså nu inte ens få ta i honom på ett så enkelt sätt. Helt djävla sjukt! Både han och jag är ju annars ganska fysiska med vänner, kramas gärna som man nu gör idag. Så den markeringen var ju ganska kraftig. Där förstod jag att han måste ha någon form av störning.
Nu började han sträcka fram handen som om vi var nå jäkla affärspartners. Skulle skaka hand när han gick. Det gick jag så klart inte med på. Gick undan när han skulle gå.
Samtidigt står han ju gärna och kladdar på yngre tjejer, Cs kompisar t.ex som den gubbsjuka individ han tydligen håller på bli. En av dom han gjort så med på båten är 35 år yngre än han. Snacka om att jag mådde illa när jag såg det, det gjorde tjejen också men hon höll god min eftersom vi var med. Lika när vi firade Cs födelsedag i Sandviken, då stod han och höll på så på en kvinnlig vakt samtidigt som han pratade om showen eller va det var. ist för att hjälpa C ta fram min rullstol och hjälpa oss med alla kläder och grejer vi hade. Men då fräste både C och jag ifrån till honom. Helt oförstående i sitt ego då.

Det kändes ändå rätt bra ett tag, som om han tänkt till och ville att vi skulle göra saker i familjen som var viktig både för mig och tjejerna. Kändes som det skulle funka bra mellan oss också, jag blev glad och hoppades.,Det gick dock över snabbt, samtidigt som han ändå hjälpte till ibland. Men jag blev spänd och osäker när vi sågs så för jag visste att han kunde vända snabbt. Han demonstrerade rätt bra med, åt vi ute t.ex satt han sig alltid så långt från mig det gick.
Det har även här varit mkt konstiga saker, ena stunden blankt nej för att nästa gång självklart göra det. Blev ju också en osäkerhet. En jobbig känsla av att aldrig kunna lita på honom. Mycket han lovat har han inte gjort. Fixat min dator t.ex Han tog hand om en hylla jag inte ville ha när jag flyttade hit. Står med skruvdragaren i handen när jag ber honom skruva i 2 skruvar i en trälist i köket så jag skulle få upp en redskapsstång. Då säger han bara nej! Mi o Ma var här men ändå gjorde han så. Mi skruvade upp den med min skruvdragare sen. Men att bara säga nej när man till och med håller i verktyget man behöver. Helt otroligt korkat.

Jag är ju också skilsmässobarn och jag har berättat för honom hur jobbigt jag upplevde det var att inte på ett naturligt sätt kunna umgås samtidigt med båda mina föräldrar och deras respektive. Att det var någonting jag absolut inte ville att tjejerna skulle få uppleva. Det gick tydligen inte in alls för nu har ju hans nertryckande och respektlösa beteende mot mig senaste tiden gjort att det kommer att bli så här också. Jag kan inte umgås med en person som inte respekterar mig, inte visar empati och inte kan ta hänsyn varken till min eller Elles sits. Han sover hos E på vinterhalvåret när hon behöver skjuts till jobb, men hjälper henne inte med det hon verkligen behöver mest hjälp med och inte orkar själv. Ligger framför TVn ist.
Han skulle ju också flytta tillbaka åt det hör hållet för att finnas nära tjejerna. När han träffade Margareta sket han i det förmodligen i hoppet att det ska bli något. Hon tycker väldigt mycket och han är lite rädd för henne ibland, törs till exempel inte föreslå att en annan tjejkompis får åka med på dans, för han vet inte hur hon skulle ta det. Hon har heller ingen kontakt med sina egna barn som har brutit med henne. Och kontakt med sitt X tycker hon absolut inte att man ska ha. Där sa han ifrån i början det vet jag men nu beter han sig precis så. Hjärntvättad? Jag tror det!

C åkte dit i höstas då skulle han på dans med M trots att C kom, han visste det och det var avtalat. for runt och duschade och gjorde sig klar och C fick åka de 2 timmarna hem igen. Lika förra veckan, då hjälpte han henne byta lampa i bilen men sen fick hon åka för han skulle fika med M. Hon fick inte ens nån mat. Ringde mig på hemvägen och var jättehungrig. Då var han ute med M ett par timmar bara.

Bra att han kan ha kompisar nu iofs när vi var gifta umgicks vi bara med mina i gamla dansgänget. Han hade bara jobbarkompisar på arbetstid annars. Men det finns nog bättre kompisar som låter honom umgås med sina barn i första hand. Som man kanske till och med kan få ta in i familjen som vi sa från början, inkludera ev ny partner.

Men nu känns det som allt har havererat, han bryr sig inte om tjejerna, han tänker bara på sig själv och behandlar mig som om jag vore nåt katten släpat in. Han mår förmodligen bara bra de få stunder han får umgås med M.
Det är tråkigt men om jag ska vara ärlig har det här legat i bakhuvudet på mig hela tiden att det kunde bli så här. En människa kan inte ändra sig hur mkt som helst. Jag känner ju honom bättre än alla andra och inser att det är bara att ge upp på honom om vi ska må bra. Tråkigt och jag är skitledsen över att vi inte kan vara vänner och att han inte klarar vänskap med fler än en i taget tydligen. Att han inte kan stå upp för sina barn och att vi inte kan fortsätta umgås. Göra kul saker ihop så tjejerna, då framför allt E vars sjukdom gör att hon har svårt för förändringar kan få känna att även om vi skilt oss så är vi en familj.
Men karma slår nog till en dag även för honom. Då blir han väldigt ensam.

Oj det blev långt, behövde nog skriva av mig. Ni behöver inte tycka nånting, det kommer inte att ändras. Men jag vill att alla ska veta vilket svin han kan vara. Förstå att vi kommer att må dåligt ett tag. Sen är det ju aldrig ens fel att två träter. Men svårt att vara trevlig mot någon som försöker kuva och trycka ner en, som inte visar minsta respekt utan bara ångar på i sitt eget ego. Jag fixar det inte!

Jag mår iaf bra nu när beslutet är taget, om det ändrar sig, om han ändrar sitt beteende det kan bara framtiden utvisa. Han är ju också till åren har inte långt till 80. Och ni vet det där med gamla gubbar. Haha!

Av Neta - 24 maj 2020 11:55


Veckans ört:


Dragon
Den klassiska kryddan i bearnaise, fransk Dragon som inte går att fröså utan förökas genom att plantera sticklingar. Dock finns det olika sorters dragon. Rysk är dock ganska tam. En av mina favoritörter. Jag gillar dragon till fisk, tillsammans med gräslök o dill i kalla såser t.ex den här är en favorit. Gör den på bara fraiche och du kan klicka den i fiskpaket på grillen. Eller gör smöret och lägg i eller servera med grillad fisk och färskpotatis.

Örtagårdssås

1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar

Blandas och får stå en stund

Dragonsmör

200 g rumsvarmt smör
1 finhack vitlök
1 finhack schalottenlök
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk finhackad färsk dragon (2 tsk torkad)
salt

Fräs löken blank och smidig i oljan, låt rinna av på hushpapper
Vispa ihop med smöret och vinägern med elvisp
Rör i lök, lite salt och dragon, blanda väl
Gör en rulle av smöret i smörpapper och lägg i kylen.


Veckans frukost:

Lättlagad frittata
4 personer

Görs med fördel kvällen innan och serveras ljum eller kall

10 ägg
salt, svartpeppar
3 kryddstarka korvar
1 squash
6 salladslökar
1 röd paprika
1/2 dl finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller en blandning
2 msk smör
100 g smulad fetaost

Topping:
50 g blandad småbladig sallad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg med salt och peppar.
Skär korven i tunna skivor.
Skär squashen tunt med osthyvel.
Strimla löken, tärna paprikan, finhacka örterna.
Fräs korv och grönsaker i smör tills korven får lite färg.
Häll äggsmeten över och peta med en gaffel.
Smula fetaost över.
Sätt in stekpannan i ugnen och ugnsgrädda ca 20 minuter.
Ta ut och toppa med sallad.
Servera med en sallad på rödlök och körsbärstomater i olika färger.

Tips! Överblivna bitar blir goda i utflyktsmatsäcken

Veckans bröd:

Rödbetsbröd

4 dl färska rödbetor
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
11?12 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 msk blå vallmofrön

Sätt ugnen på 200°.
Tvätta och skala rödbetorna och riv dem grovt.
Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet.
Tillsätt rivna rödbetor, salt och rapsolja.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanterna.
Klä en avlång brödform med bakpapper, låt brödet jäsa i formen i 45 minuter.
Pensla brödet med vatten och toppa med blå vallmofrön.
Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.

Veckans sallad:

Coleslaw med rädisor

300 g Vitkål
250 g Rädisor
1 Äpple m skal
40 g Spenat färsk, strimlad
4 msk finklippt Dill
4 msk finklippt Gräslök
½ dl Creme fraiche, lätt
½ dl Majonnäs
Salt, Svartpeppar

Hyvla vitkål och rädisor fint med osthyvel eller mandolin.
Lägg i en stor skål tillsammans med strimlade spenatblad.
Finhacka eller grovriv äpplet och lägg ner i salladen.
Tillsätt dill, gräslök, crème fraiche, majonnäs,
Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda väl.
Låt gärna stå och dra ett par timmar innan servering
God till rökt fisk m.m


Veckans vego:

Halloumiplättar m spenat

100 g fryst hel spenat
4 ägg
½ msk fiberhusk
250 g halloumiost
salt
peppar
smör till stekning

Sallad

2 dl fraiche
1 pr vitlöksklyfta
salt & sv.peppar

Knäck äggen över den tinade och väl urkramade spenaten.
Vispa ihop tillsammans med fiberhusk.
Riv ner halloumiosten.
Smaka av med salt och peppar och låt smeten svälla fem minuter.
Stek plättarna i smör på medelvärme på båda sidor tills de är klara.
Servera tillsammans med en grönsallad och en klick crème fraiche med vitlök.

Ljummen potatissallad


600 g små fina färskpotatisar
2 paprikor
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
25 g sallad,
ca 1 dl svarta oliver
100 g fetaost, smulad

Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba potatisarna. Dela de lite större.
Kärna ur och skär bort hinnor på paprikorna. Skär i grova bitar.
Lägg potatis och paprika på en bunke.
Droppa över olja, strö på flingsalt. Blanda runt lite.
Lägg på plåt med bakpl.papper
Tillaga på andra falsen nerifrån i ugnen ca 25 minuter.
Lägg potatis och paprika i en skål.
Blanda ner sallad, oliver och fetaost.


Månd:

Fiskpaket på grillen


4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.

Tisd:

Gratinerad falukorv på italienska
4 port


1 falukorvsring, ca 800 g
2 burkar körsbärstomater à 400 g
2 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
2 gula lökar
2 påsar mozzarella à 125 g
1 kruka basilika
1/2 dl parmesanost, finriven

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger, salta, peppra och blanda runt.
Skär djupa snitt i korven med 1 cm mellanrum och lägg den i formen.
Skär lök och mozzarella i tunna skivor.
Fyll varje snitt med lök, mozzarella och basilika och strö över parmesanosten.
Gratinera i ugn i cirka 20 minuter eller tills osten fått färg.
Servera med kokt pasta.


Onsd:

Lasange med bacon och svamp
4 pers

2 pkt bacon, ca 140 g
250 g färska champinjoner
smör till stekning
80 g färsk spenat
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
1 dl kärnfria svarta oliver
150 g getost
4 färska lasagneplattor, 18×24 cm

Béchamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
6?7 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)

Sätt ugnen på 175°.
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och fräs mjuk i en kastrull i lite smör.
Låt spenaten fräsa med någon minut tills den mjuknar, och krydda med salt och peppar.
Skiva vitlöken och tillsätt tillsammans med de hela tomaterna, tomatpuré och oliver.
Låt koka ihop tills vätskan nästan kokat bort, ca 10 minuter.
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.
Häll på nästan all gräddmjölk och låt koka upp under omrörning.
Blir såsen för tjock kan du spä med det sista av gräddmjölken.
Krydda med salt och peppar.
Varva tomatsås, bacon, getost i skivor, béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form, ca 18×24 cm.
Börja och avsluta med béchamel-såsen.
Låt stå i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna något, 7?10 minuter.
Skär upp och servera med en sallad.

Torsd:

Tacosoppa
6 pers


600 gram nötfärs
1 gul lök
Smörolja
2 vitlöksklyft
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk Heinz chilisås, eller annan mild
2 buljongtärningar
1 ? 2 msk japansk soya
salt & peppar
½ påse tacokrydda

Tortillachips
Riven tacoost

Servera med en klick creme fraiche

Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Finhacka löken och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig
Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.
Puttra i ca 20 minuter
Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.
Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.

Chokladrulltårta med blåbär
12 bitar

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör
200 g färskost
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g blåbär

Garnering:
vispgrädde blåbär och björnbär

Sätt ugnen på 225°.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och sikta ner i äggsmeten.
Blanda till en jämn smet.
Bred ut i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
Grädda mitti ugnen, ca 7 minuter.
Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
Lossa papperet som kakan bakats på och låt kakan svalna under långpannan.
Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker och bred på bottnen.
Strö på blåbär.
Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner på ett fat.
Garnera med vispad grädde, blåbär och björnbär.


Fred:

Norrländsk quesadilla med vilt

3 dl champinjoner
2 dl riven Västerbottensost
1 tub viltost
8 st tortillabröd

Skiva och stek champinjonerna och låt svalna.
Blanda Västerbottensosten med champinjonerna samt tubosten.
Bred fyllningen på 4 tortillabröd och lägg sedan de återstående som lock ovanpå.
Stek bröden i en torr stekpanna eller grilla i mackjärn.
Skär upp i trekanter och njut!


Lörd:

Grekisk laxfile' m asiatisk sallad


600 gram laxfilé med skinn
1 tesked salt
2 teskedar chiliflakes

Asiatisk sallad:
250 gram edamebönor tinade frysta
100 gram böngroddar
1 styck kruka koriander
0.5 deciliter salta jordnötter
0.5 deciliter japansk soja
1 tesked sesamolja
1 styck lime rivet skal och pressad saft
1 tesked strösocker
1 styck vitlöksklyfta

Servera med:
färskpotatis
gräddfil

Garnera med:
lime

Krydda laxen med salt och chiliflakes.
Grilla indirekt i 20?30 minuter.

Asiatisk sallad:
Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.
Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.
Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen. Servera med potatis och gräddfil.


Sönd:

Grillspett av fläskfilé med bulgursallad
4 pers


600 g fläskfilé
1/2 paprika, gul
1/2 paprika, röd
1 squash
1 rödlök
8 champinjoner
salt, svartpeppar
paprikapulver, rökt
8 blötlagda spett

Bulgursallad:
2 dl bulgur, okokt
4 dl vatten
2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 gurka
1 rödlök
1/2 kruka persilja
2 msk olivolja

Myntayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
en kvist mynta, färsk, hackad
salt
olivolja

Koka bulgur 10 minuter i vatten tillsammans med gurkmeja.
Hacka grönsakerna, hacka persiljan grovt.
Blanda ihop och blanda ner olivolja.
Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten
Skär fläskfilén i mindre bitar.
Skär paprikor, squash, rödlök och champinjoner i bitar.
Varva allt på fyra blötlagda spett, salta och peppra och krydda med paprikapulver.
Grilla spetten på grill ? eller i ugn på 250 grader ? ett par minuter på varje sida.
Servera med bulgursallad och myntayoghurt.


Havrekakor

100 g smör
1 dl socker
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 dl russin (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°.
Rör smöret och sockret vitt och poröst.
Tillsätt havregrynen, mjölet blandat med russinen och bakpulvret.
Knåda ihop degen.
Forma små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Tryck till kakorna med baksidan av en sked.
Grädda dem i ca 15 minuter.

Sommardessert
8 port

400 g rabarber, skalade i bitar
75 g Smör
½ dl strösocker
1-2 krm vaniljpulver
150 g jordgubbar
2 dl Vispgrädde
1 tsk strösocker
8 havrekakor

Smält smör, socker och vaniljpulver i en stekpanna.
Lägg i rabarber och stek dem mjuka.
Låt det kallna
Tärna jordgubbarna smått
Häll grädde i en bunke och vispa med socker.
Vänd ner jordgubbarna.
Hacka kakor grovt och lägg i glas.
Lägg på rabarber och avsluta med jordgubbsgrädde.
understruken textunderstruken text

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards