Direktlänk till inlägg 3 april 2022
Veckans vego:
Morotsgratäng
1 kn färska morötter
3 färska lökar
3 msk olivolja
Salt, sv.peppar
3 dl riven ost
2 dl grädde
Garnera med färska örter
Sätt ugnen på 225 gr
Skrapa morötterna
Dela löken i mindre bitar
Bred ut i pappersklädd form
Ringla över oljan, krydda
Rosta mitt i ugnen i 10 min, rör om 1-2 ggr under tiden
Lyft ur pappret ur formen och smörj den
Lägg tillbaka grönsakerna utan papper
Blanda ost & grädde och häll över grönsakerna
Gratinera mitt i ugnen på samma temp ca 10 min
Garnera med örter och servera med kokt potatis
Veckans sallad:
Mango & avocadosallad
2 färska eller 1 pkt fryst mango i bitar, 250 g
1 rödlök
2 avokado, eller 1 pkt fryst 250 g
1 pkt böngroddar, ca 200 g
65 g färskspenat
1 dl mangochutney
1 lime, saft av
Salt & sv.peppar
Tina mangon
Skala dela och skiva rödlöken tunt
Tärna avokadoköttet
Skölj böngroddar och spenat, låt det rinna av väl
Skär/riv i mindre bitar och ta bort stjälkar från spenaten
Blanda allt i en skål med mango chutney och limesaften
Salta och peppra.
Veckans bröd:
Halloumibröd på grill eller i panna
1 pkt färsk jäst
1 lit vatten
200 g halloumi
1 msk salt
1 msk flyt. honung
2 msk olivolja
Ca 2 lit vetemjöl
2 msk olivolja till pensling
Kväll 1:
Riv halloumin fint
Smula jästen i bunken
Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills det är löst
Tillsätt halloumin, salt, honung och olivolja
Blanda i mjölet och arbeta degen smidig
Täck och låt den jäsa i kyl över natten
Stjälp upp degen på mjölat underlägg och dela den i 6 bitar
Forma till bollar och kavla ut till avlånga kakor
Grilla/stek bröden ca 4 min/sida
Pensla med olivolja och servera.
Gott till skaldjur.
Månd:
Senapsjärpar med potatisklyftor, grönsaker och lite ajvar relish utrörd i fraiche.
4 pers
500 g nötfärs
½ dl ströbröd
½ dl vatten
1 ägg
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl svarta urkärnade oliver
1 dl hackade örter
1 citron, rivet skal av
1 tsk dijonsenap
1½ tsk salt
svartpeppar
Lägg ströbrödet i en bunke och häll på vattnet
Knäck i ägget och låt det svälla 5 min
Finhacka lök, vitlök och oliver
Tillsätt det tillsammans med alla andra ingredienser i ströbrödsblandningen, arbeta hop färsen
Forma 12 järpar och stek dem i smör och olja 3-4 min
Klyftpotatis
4 bakpotatisar
1 msk olivolja
salt, sv.peppar och ev rosmarin
Sätt ugnen på 200 gr
Dela varje potatis i 8 klyftor och lägg i en bunke
Häll i olja och kryddor
Rör runt och häll upp på pappersklädd långpanna
stek i ugnen 30-40 min tills de fått färg, rör om några ggr.
1 brk fraiche
1 msk ajvar relisch
salt & sv.peppar
blanda och låt stå kallt minst 20 min
Tisd:
Currykorv m kokt pasta och rivna morötter
1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr
Onsd:
Torskrygg med äggsås potatis och sallad
800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
flingsalt
Äggsås med persijla:
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt peppar
2 msk smör
Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt stå och dra i 12 minuter.
Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min.
Skala och hacka dom.
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet.
Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.
Torsd:
Räksoppa med citronkräm, grissini och körsbärspaj
1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1 krm fänkålsfrö
½ krm cayenne
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
1½ dl vitt vin
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
Salt &sv.peppar
Dillvippor
Citronkräm:
2 dl fraiche
Rivet skal av ½ citron
Salt &sv.peppar
Skala räkorna, spar skalen
Skala och hacka morot, lök och vitlök
Hetta upp oljan i en stor kastrull
Fräs räkskalen på medelvärme under omrörning till de börjar dofta, tar 5-6 min
Rör i grönsakshacket och fräs ytterligare nån minut
Rör i fänkålsfrö, cayenne, salt och tomatpuré
Häll på vinet och låt det koka in nästan helt
Rör i vatten och grädde
Småkoka på lägre värme 8-10 min
Häll soppan genom en sil och pressa ut så mycket som möjligt av de goda smakerna
Smaka av med salt och sv.peppar
Vispa fraichen fluffig och fast med elvisp
Rör i citronskalet och smaka av med salt & sv.peppar
Hetta upp soppan i en ren kastrull och fördela i 4 skålar
Toppa med räkor och en dillvippa
Servera med citronkrämen i en skål bredvid och bröd eller grissini.
Grissini med ost
30 st
2 dl vatten
25 g jäst
2 msk matolja
1 dl fint riven cheddar
2 krm salt
½ mak socker
5½ dl vetemjöl
Topping:
1 ägg
Sesamfrö
Värm vattnet till 37gr
Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och lös upp jästen
Tillsätt matolja och ost, salt, socker och vetemjöl
Knåda degen smidig och forma till 20 -25 cm långa stänger
Jäs på pappaersklädda plåtar i 15 min
Sätt ugnen på 175 gr
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö
Grädda ca 15 min.
Körsbärspaj
½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)
¼ dl rörsocker
½ tsk mald kanel
Smör till formen
Smuldeg:
1½ dl vetemjöl
½ dl kokosflingor
¾ dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa
Smöra en pajform
Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel
Fördela smuldegen över bären
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min
Servera med lättvispad grädde eller glass.
Fred:
Fusklangos a la Ewa
2 ägg
2 dl riven smakrik ost
2 msk majonnäs
Sätt ugnen på 250 gr
Rör ihop smeten bred ut på bakplåtspapper
Grädda 8-9 min
Servera kalla i bitar med fraiche, rödlök, rom och räkor
Lörd:
Kokt höns med Curry
1 höna alt kyckling på 1-2 kg, du kan koka 3 i stor gryta, trippla då grönsaker och kryddor utom salt
1 morot
1 lök
150 g purjolök
2 tsk salt/lit vatten
5 vitpepparkorn
1 tsk timjan
2 lagerblad
2 msk smör
3 tsk curry
1 lök, finhackad
1 äpple, fintärnat
1 dl kokosflingor
3 msk mjöl
ca 8 dl buljong
2 dl grädde
Salt
peppar
ev mer curry
3 dl ris
6 dl vatten
salt
Grönsallad
Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
Låt koka upp och häll av vattnet. Skölj ur kastrullen
Hacka och skala under tiden morot, lök och purjolök.
Slå på nytt vatten så att det täcker hönan
Koka upp, skumma väl
tillsätt grönsaker och kryddor, koka kyckling i ca 1 timme, höns i cirka 2-2½ timmar.
Köttet ska lossna lätt ifrån benen när hönan är färdigkokt.
Koka riset i vatten och salt.
Ta upp hönan ur grytan. Spara buljongen.
Plocka köttet försiktigt från benen och skär det i jämnstora bitar.
Skala och hacka löken och dela äpplet i små tärningar och fräs i smör tillsammans med kokos och curry.
Strö på mjölet, rör om och slå i buljong från hönan.
Koka ihop till det reducerat till hälften och avsluta med att hälla i grädden (den kan uteslutas då reducerar man mindre).
Smaksätt med salt, peppar och ev mer curry
Värm köttet i såsen.
Servera med ris och tunt strimlad grönsallad.
Sönd:
Potatis & gravlaxgratäng
1 kg mjölig potatis
2 stora gula lökar
Smör
200 g gravad lax i skivor
3½ dl mellangrädde
1 dl lättrökt kaviar
1 dl finhackad dill
Salt, peppar
8 körsbärstomater
Färsk dill
Servera med sallad och knäckebröd
Koka potatisen med skal på och låt den svalna
Skala och skär i skivor
Sätt ugnen på 225 gr
Hacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör
Varva potatis, lök och lax i smord ugnsform
Vispa hop grädde, kaviar, dill och s & p
Häll det över gratängen
Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min
Garnera med tomaterna skurna i halvor och färska dillkvistar.
Vaniljbägare med tuttifruttisås
2 brk á 250 g kesella vanilj
8 digestivekex
500 g färska hallon
Tuttifruttisås:
10 tuttifruttigodisar (Fazer)
½ dl vatten
225 g frysta hallon
Garnera med fina blad t.ex hallon och några färska hallon
Sås:
Lägg godiset med vatten i en kastrull
Låt smälta under omrörning till det är helt mjukt (de kommer inte att smälta helt)
Tillsätt hallonen, värm på svag värme till de är mjuka
Mixa till en tjock sås
Smula kexen, hit kan du förbereda
Varva kesella, sås, kex och de färska hallonen i 4 snygga glas
Toppa med några hallon och garnera med blad.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 |
|||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | ||||
|