Direktlänk till inlägg 19 april 2022
Färsvecka
Veckans vego:
Purjolåda
GI
15 cm purjo
2 msk smör
3 ägg
4 dl mjölk
1 tsk dijonsenap
Salt o peppar
Sätt ugnen på 175 gr
Skiva purjon fint och fräs den mjuk i smör
Fördela löken i 4 smorda portionsformar eller i större ugnsform
Vispa samman resten och krydda
Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 min
Servera med
?Köttbullar?
Mandelbollar:
100 g mald mandel
1½ dl riven ost
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 hack vitlöksklyfta
1 tsk salt
3-4 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Kokas i 1 liter grönsaksbuljong och steks därefter i smör eller olja.
Rör ihop allt väl
Rulla 40 bollar
Koka upp buljongen, småkoka bollarna däri ca 6-7 min, använd hålslev då du lägger i dom
Låt dem rinna av väl på hush.papper och stek dem därefter.
Veckans sallad:
1 litet spetskålshuvud, strimlat
150 g purjo strimlat
1 kn rädisor tunt skivade
1 grönt äpple, smått tärnat
½ citron, saft av
1 msk vatten
2 msk rapsolja, gärna kallpressad
Salt & sv.peppar
2 msk finhack persilja
Blanda grönsaker och äpple i en skål
Blanda citronsaft, vatten och olja
Smaka av och rör ner persiljan
Häll det över salladen och vänd runt den.
Veckans bröd:
Nyttiga frukostmuffins
3 dl fiberhavregryn
3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl pumpakärnor
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
250 g kesella, lätt
½ dl smör & rapsolja
1 dl mjölk
2 ägg
Sätt ugnen på 225 gr
Blanda det torra i en bunke
Tillsätt kesella, smörolja, mjölk och ägg
Rör till en jämn smet
Klicka smeten i mufinsformar i dito plåt
Strö gärna över lite extra pumpakärnor
Grädda i mitten av ugnen i 13-15 min
Låt svalna
Dela dem och ät med t.ex smör, marmelad och ost.
Månd:
Fläskfärs i grön curry
Exotisk snabbmat
500 g fläskfärs
6 salladslökar
1 röd paprika
Smörolja
½ tsk salt
4 dl kelda ?Thai grön curry?
1½ msk riven ingefära
Till servering:
Risnudlar
Isbergssalladsskålar
Skiva salladslöken tunt
Tärna paprikan smått
Bryn färsen i smöroljan, salta och tillsätt övriga ingredienser, koka hop under omrörning 3-4 min
Servera med risnudlar i salladsskålarna.
Tisd:
Laxfärsbiffar med hummersås och smörstekta tomater
200 g kokt potatis
600 g laxfilé
1 msk pot.mjöl
3 msk finhackad dill
1 stort ägg
Salt & sv.peppar
½ citron, rivet skal av
1½ msk olivolja
Hummersås:
½ msk konc hummerfond
2 dl vatten
1 dl grädde
¼ krm cayenne
1½ msk vetemjöl
Smörstekta tomater:
150 g minicocktailtomater på kvist
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
Dela potatisen i mindre bitar
Putsa, bena ur och dela laxen i mindre bitar
Ta undan ca 100 g av laxbitarna
Blanda resten av laxen med potatisen, pot.mjöl, dill, ägg, kryddor och citronskal i en matberedare
Mixa till en fin smet
Forma biffar med oljade händer
Stek i 2-3 min på varje sida till de är genomstekta
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 3 min
Skala och finhacka vitlök
Stek tomaterna med kvisten kvar i vitlök och smör tills de är blanka och mjuka
Servera biffarna med kokt potatis, sallad, citronklyftor, såsen och tomaterna.
Onsd:
Stekt korv med stekt potatis och tomatgratäng
Stek 600 g valfri korv och ev potatis för 4 med
6 kvisttomater
2 msk olivolja
Salt, sv.peppar
3 dl riven mozzarella
2 dl grädde
½ dl strimlad basilika eller annan ört
Sätt ugnen på 225 gr
Skiva tomaterna och lägg i en smord form
Ringla över olivoljan
Krydda med s & sv.p
Rosta mitt i ugnen i 10 min
Blanda ost, grädde och örter
Fördela blandningen över tomaterna och gratinera i 5-10 min.
Torsd:
Asiatisk rotfruktsoppa
200 g kålrot
200 g palsternacka
1 stor morot
1 lime
1 msk rapsolja
½ msk röd currypasta
1 thaibuljongtärning, kyckling
4 dl vatten
1 brk kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar
Riv skalet och pressa ur saften av limen
Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.
Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter
Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk
Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar
Smaka av med soja och limesaft.
Asiatiska pannkakor med banan
8-9 st
2 nästan mogna bananer
Smörolja
Pannkakssmet:
2 dl rismjöl
1 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
1 liten burk, 165 ml, kokosmjölk
2½ dl mjölk
2 ägg
¾ tsk salt
Servera med:
Vaniljglass
Ljussirap
Skala och skiva bananerna tunt
Vispa hop smeten
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Häll i smet och lägg på bananskivor
Vänd när smeten stelnat på ytan och stek ½ min till
Servera nystekta med glass och sirap.
Fred:
Hemgjord pizza
Pizzadeg
2 st långpannestora
½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Kavla ut och lägg på tomstsås och ost + ev fyllning.
Grädda ca 10 min i 200 gr.
Tomatsås till pizza
1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano
Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.
Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter.
Låt såsen kallna.
Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa in, om man inte använder allt.
Pizzzafyllningar
Alltid: tomatsås och 3-4 dl riven ost + lite ost ovanpå på tacopizza
tacofärs
skivade tomater
ananas
Skivade rödbetor
Skivad rättika
Fetaost
Kycklingfilé stekt med kebabkrydda
Mozzarella
Tomatskivor
Paprika eller chili i strimlor
Kebabkött
Tomater
Rödlöksskivor
sallad
Alla fyllningar utom tacopizzan läggs på efter att pizzan gräddats med tomatsås och ost medans den fortf är varm.
strö på pizzakrydda och servera med pizzasallad
Topping till ?starka? pizzor
2 dl gräddfil
3 msk mild chilisås
Sallad
Pizzakrydda, alla örter torkade
2 tsk Oregano
½ tsk torkad Lök
1 krm tork vitlök eller vitlökspulver
1 tsk Koriander
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Basilika
1 tsk Rosmarin
1 tsk Mejram
1 tsk Timjan
Pizzasallad
½ lit strimlad vitkål
1-2 inlagda paprikor, strimlade
läggs i en skål
koka upp:
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
½ tsk salt, 1 krm grov sv.peppar
1-2 tsk tork oregano
Hälls hett över grönsakerna, vänd runt
Plasta och låt stå i rumstemp tills den svalnat.
Lörd:
Dumplings med kyckling
1 pkt Wontondeg, 200 g
Fyllning:
5 salladslökar
1 vitlöksklyfta
400 g kycklingfärs
2 msk smörolja
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
Dipsås:
½ röd chili
2 msk konc äppeljuice
2 msk jap soja
Servera med jasminris
Finhacka chilin och rör ihop dipsåsen
Skiva salladslöken tunt
Finhacka vitlöken
Rör ihop fyllningen
Lägg ut några degplattor i taget och lägg en rågad tsk fyllning på mitten
Fukta kanterna med ytterst lite vatten, nyp ihop uppåt till ett knyte
Sjud i omgångar i rikligt med saltat vatten ca 3 min tills de flyter upp på ytan
Servera med dipsås och ris
Sönd:
Pannbiff m lök, potatis, brunsås och rivna morötter. Knäckig långpannekaka med blåbär
gör mycket pannbiff och frys in. Kan stekas i 225 gr ugn i 8-10 min.
Till 4
400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning
2 gula lökar
Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till bollar eller biffar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.
Skiva och stek löken i rikligt med smör, salta lite
Servera med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och rivna morötter.
Brunsås
1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar
Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.
Knäckig långpannekaka med blåbär
24 rutor
Kan göras med andra bär med
125 g smör
1½ dl standardmjölk
1½ dl vaniljyoghurt
3 ägg
1½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl blåbär + 2 msk vetemjöl
Topping:
75 g smör
1½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnera med blåbär
Sätt ugnen på 175 gr
Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt, rör om
Ta av från plattan
Vispa ägg och socker poröst i ny bunke, vänd ner smörblandningen
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten under omrörning
Blanda blåbären med mjölet och vänd ner det i smeten
Häll smeten i pappersklädd långpanna
Smält smöret till toppingen och blanda ner det torra
Fördela jämnt över kakan
Grädda mitt i ugnen i 32-40 min
Låt svalna och skär därefter i rutor
Garnera med bären.
Servera som den är eller med en klick grädde till kaffe.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 |
|||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | ||||
|