Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 23 april 2023

Valborg i Uppsala

Av Neta - 23 april 2023 19:12

Eller Sista April som vi säger. Från början var dagen studentikos. Men i och med att Forsränningen kom till började företag och organisationer vara med och tävla. Polisen, brandkåren och större företag är med + massor av kompisgäng och en och annan ensam. Våra kända körer OD och Allmänna sången är med, så klart sjungandes. Har dock inte sett några dansare än Haha! Inget dansband heller.

Det har blivit lite mer ordning på det evenemanget än det var från början. Finns regler för hur flottarna ska vara i grunden men sen flödar fantassierna. Hjälm, flytväst och våtdräkt är obligatoriskt, nykterhet kollas och det är dykare utplacerade endes hela sträckan.

Bygget har startat den här helgen.




Förra året kom ca 500 000 tillresta människor. Då var det lite färre än före pandemin.

Starten går kl 10 i ån mellan Eddaspången och *skolbron* ska man se något bör man vara ute i god tid. Målet är Islansfallet vid Stadsparken. Mest publika ställena är vid fallen.

Hela dagen är en enda stor folkfest. Jag tycker nog att man någon gång ska uppleva det, precis som man ska uppleva alla Valborgsfirande i studentstäderna.

Den börjar alltså flera dar före för många, 29e kallas t.ex för Kvalborg.

Enligt tradition börjar dagen med champangefrukost. Gröt, jordgubbar och champange. Vi har kört lite cider och skivade jordgubbar på osten. Typ! Ingen gröt!

Sen drar man alltså ner på stan vid 8-9 tiden, allt för att få bra ställen till att se forsränningen.

De senaste åren har lokal-TV sänt Forsränningen, så har det varit kallt har vi ätit frukosten framför den men åkt ner för att se de sista ekipagen.

Många äter sen sillunch, många som picknick. Finns inte en grön fläck i centrum ledig vid finväder. Mest folk är det i slottsbacken och stadsparken. Många restauranger och kommunen har silluncher man förköper. Kommunens är på Vaksala torg vid UKK.

Vi har gått på restaurang, köpt takeaway, eller pizza.

Champangegaloppen på Stockholms nation är kul att betrakta från Helga Trefaldighetskyrkans baksida. Där väntar man också på treslaget och mösspåtagningen. Bästa stället att vara på då är i Odinslund. Efter det är Allmänna sångens konsert, numera från Carolina Redivivas trapp. Tidigare var den i universitetsaulan med högtalare ute i paken. Manskör med traditionella vårsånger. Alla äter jordgubbar och dricker bubbel.

Mösspåtagningen


Man tar sig upp till Carolina med mössan i handen, prick kl 15 viftar rektorn med mössan och folkmassan blir vit.

Förutom det här är det jippon, marknad, dans på gatorna och en massa foodtrucks.


Bild från nån park.

Som i andra städers jippon och festivaler finns det en baksida. En enorm fylla som tilltar under dan. Men så är det ju överallt. Det delas ut vatten och många organiserar sig som vuxna på stan. Akuten sätter upp ett stort partytält utomhus för fyllor, all blåljuspersonal jobbar. Vid studentbostäderna är det fest i flera dygn. Massor av volontärer jobbar i våra parker under kvällen. Vi åker hem och äter smörgåstårta!

På slottet är det vårbal och nationerna tågar upp för slottsbacken med fanor och facklor. Vid Gunillaklockan sjungs våren in av våra körer. Tyvärr missar vi det som åker hem efter em-konserten. Nån gång ska jag se det igen. En häftig upplevelse i solnedgången.

Förra året var jag inte in, Elle, Leif o jag var ju oftast in hur det blir i år vet jag inte. Ev kommer Mr X och då åker vi nog in.

På kvällen har vi oftast de senare åren åkt till Österby bruk. Där har dom en stor järnkonstruktion dom lägger en massa ris i, den skjuter dom ut och tänder på i bruksdammen. Brukar vara lugnt och mysigt firande, kör så klart och försäljning av korv och kaffe.
Men eld blir det väl här med.


Skulle vara kul att åka till Sigtuna med. Dom eldar också på sjön.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Lördag 18 maj 23:08

Igår på dan ringde min kompis från grannbyn och funderade vad jag skulle göra i helgen. Jag hade försökt bjuda på spontanmiddag tidigare i veckan eftersom hon fyllde förra helgen men då var son och sonhustru där. Jag har svårt att ta mig in i henne...

Av Neta - Fredag 17 maj 04:42


Kl är 4 på morgonen. Jag vaknade av nånting och kan inte somna om. Undrar över himlen, den är kritvit som om det vore molnigt. Kan det var så att det kommer en mellandag? Tyckte jag bara såg solar på vädret. Annars är det skönt nu, jag älskar ju si...

Av Neta - Torsdag 16 maj 20:17

Kan ju varna för han som står och säljer vid svandammen i Uppsala. Jag tänkte swisha de 35kr jag handlat för men blev ombedd att betala med kort. Det är draget 80kr såg jag idag från Bärprinsen (utan prickar). Min kompis köpte jordgubbar för...

Av Neta - Onsdag 15 maj 22:46

Då tog jag min B-vitaminspruta idag och jag känner redan kl 22 att jag är piggare. Det där med B-vitaminbrist är ju en hel vetenskap. Tar ju dom eftersom jag är överviktsopererad, GBP en op som inte hjälpte mig ett dugg. Gick ner mer under året jag...

Av Neta - Tisdag 14 maj 22:47

Rätt nere nu. Är väl den stora vårdeppen. Ska det vara så omöjligt att bara få må bra, vara glad och slippa fundera över saker som blir typ *konstiga* Kanske är jag något bättre i fötterna, vi får väl se, men jag törs inte ta ut nåt i förskott. F...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10 11 12
13
14 15 16
17 18
19
20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
<<< April 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards