Mina ord och tankar

Alla inlägg under september 2021

Av Neta - 8 september 2021 00:04

Restriktionerna tas bort 29 sept för dom som är vaccinerade, eller? Tyckte det kom lite dubbla budskap om det där. Smittan ökar fortf men det ska vi tydligen leva med. Den går tydligen inte att utrota helt.

Många dansare som är lyckliga och det är dom väl unt att få åka ut på sin friskvård igen. Haha! Men det är ju det de är. Både kroppen och själen mår bra. Ska själv försöka åka ut mer, när det är bra band på torsdagar t.ex måste se och träffa folk mer än vad jag gör nu.

Men vilket sammanträffande med mitt förra inlägg bara nån timme senare kom beskedet.

Själv har jag inte mått 100 idag. Elle va snäll och hämtade mitt paket så nu har jag inte det ligger över mig heller. Sov en stund på dan så har svårt att somna nu. Känning av uvi men tokdruckit citronvatten idag. Få se hur det går.

Åt 2 korv m bröd till lunch och bakade ett stenhårt päron i micron. 1 v sen jag köpte dom idag så dom lär ju inte mjukna. Men köra dom så blir bra, blir både mjuka och saftiga. Delade ett stort i 4 delar och körde på högsta i 4 min.


Nu ikväll plockade jag ihop en kall tallrik bara. Mycket oliver men en öppnad burk så tänkte att dom kanske inte håller sig. Köpt runt knäcke Herbs de Provance. Ett av mina favoriter. Så gott med brie och tomater på.

Glott på burken och skrivit med tjejerna. Mitt vanliga kvällsnöje då jag är hemma. Läst lite på dan.

Ja det var väl den här dagen!

Av Neta - 7 september 2021 15:10

I princip från en dag till en annan blev dom arbetslösa. Många fick ge sig ut på en helt annan arbetsmarknad för att överhuvudtaget kunna äta och bo kvar i sina hem.

För oss dansare ( ja jag räknar mig fortfarande till dom) blev det ju bara så att vi, även om det är en livsstil bara förlorade ett nöje och ett fritidsintresse. Vi har ju kvar inkomster, hus och hem.
Men vi dansare och dansbanden har ju liksom alltid hört ihop. Utan den ena parten blir det ju liksom ingenting. Blivit mer än bara bekanta efter att ha vistats i samma lokal och haft kontakt, ibland flera ggr i månaden, utvecklat en slags relation.

Min man och jag gick alltid fram och sa tack och hej efter en danskväll, vi tyckte nog båda att det hörde till vanligt hyfs att ge lite uppskattning till dom som gett oss en trevlig kväll.

Så händer det här med pandemin, dansbanden försöker överleva men för många har det inte gått. Dom har helt enkelt lagt ner. Dom har gjort livesändningar på nätet och vi har swishat efter förmåga men jag har en känsla av att det ändå bleven droppe i havet.

Så det senaste nu, vi får träffa dom igen. Jaaaaa!
Vi får så klart inte dansa men vi får sittandes ( och säkert sittdansandes) höra på deras musik igen. Jag har varit på en sån konsert i Barva i somras och jag ska på en i Fyris på sönd. Ser fram mot det som ett barn på julafton.

Men en sak gör mig lite beklämd och ledsen. Det är ni dansare som inte går dit, som inte stöttar det som kan vara skillnaden på om vi senare får dansa till dom eller inte.
Vägrar eftersom ni inte får dansa. Mer än så betyder det här inte för er alltså? Ert nöje ska ske på era villkor och hur utövaren försöker överleva är för er ointressant.
Vet ni, jag tycker ni kan stanna hemma sen när danserna börjar igen också!

Ni som går på konserterna hoppas jag förstår hur viktigt det här är. Tror ni gör det. Vi får efter förmåga åka ut när vi kan och tjata med lite annat folk. Se till att det blir inkomster så banden överlever.

Av Neta - 7 september 2021 00:03

Måndag då är det dags att fylla dosetten. Gör alltid det efter jag ätit frukost och det gör jag ju som bekant rätt sent så morgondosen blir alltid lite senare då.
Som vanligt efter dom där bestyren så satt jag mig i soffan med en kaffe, hade satt igång en maskin tvätt då också.

Då kom Elle in, lite ledsen för det verkar inte som hon får ha sitt måndagsjobb på kyrkan kvar. Hon har ju trivts så bra där i alla år, bakat och haft sig. Nu är dessutom en personal långtidssjuk och då har dom anställt vikarie men E som är van blev inte trevligt bemött i morse och får inte betalt.
Det har ju gett henne en liten extrainkomst även om hon varit där dubbelt så länge som hon har betalt för, och framförallt har hon haft ett socialt sammanhang där.
Församlingen har ett socialt företag med flera som fått jobb där men den personal som är kvar vill tydligen inte ha henne.

Hon brukar ju inte komma in på måndagar eftersom hon är trött då. Men nu stannade hon så vi åt lunch och grejade lite tillsammans.


Det blev lyxvarianten av äggifralla till lunch, med hamburgerost och avokado o tomat till.

Har fixat lite med blommorna inne idag med. Vatten fick dom med, köpte 2 nya gröna växter på maxi i fredags, en aralia och en fiolfikus.


La jag till en tia fick jag två. Det var inte tänkt att jag skulle köpa det men nu blev det så. Dom hade även 70% på Hemtex dukar mm, så köpte en löpare till lilla matbordet och tog fram nya ljuslyktor jag köpte på Guldfynd i somras.


Tog avlånga ljusbrickan och hittade lite höstlöv. Så nu ska jag jaga enfärgade underlägg. Rosa eller dimmgröna.


Hittade även det andra batteriljuset och ett fint grönt ljus.


Har lönnlöv utstansade i näver med och en påse minipumpor. Pumporna blir väl till All helgona. Har en hel hylla i en garderob med dekorationer till krukor och ljusfat. Kul att rota där ibland.

Kokade potatis och stekte lax till middag. Slängde i en näve sockerärtor i potatiskastrullen sista minutrarna. Stekte även 2 citronskivor till laxen, blir så gott. Tog den sista skvätten aioli och gjorde romsås av.
Tittade på Halv 8, Svenska Truckers och I huvudet på en gärningsman. Hängde en tvätt till och bokade C och mig till MAs konsert på Fyris på sönd. Ska bli så kul. Pratat med båda på messenger hela kvällen.
Men nu är jag trött och ska nog avveckla dagen.

Av Neta - 5 september 2021 23:31

Lite trött är man ju idag. Gästerna gick runt midnatt sen tar det ju en stund innan man kommer isäng. Vi röjde inget men lite skulle ju plockas bort ändå.

Elle och jag åt brunch med crepsen Ma lämnat kvar, ett par piroger och tog varsin kräfta. Sen la vi resten av pirogerna i frysen. Kan va bra att ha. Jag röjde köket, plockade i en maskin och handdiskade plåtar och knivar.

Va upp med soporna och vattnade krukorna på framsidan. Övervägde att åka till affären och hämta paket men gör det i morgon ist.

Till middag åt jag först upp 4 kräftor som var kvar, sen bakade jag en potatis som jag planerade att äta med röran med flundran i men det gick inte alls. Blev för mkt fett o rökt ihop och min kropp skrek stopp.
C har varit hos killen idag och jag erbjöd henne att ta röran som blev kvar, tänkte att hon måste väl kunna äta den med pasta. Så hon hämtade det på hemvägen. Hon gillade gurksnittarna med så hon fick dom 4 som var kvar. Dom ska jag helt klart göra igen. Blev lagom fingermat och bättre att sitta med en TV kväll än chips.

Nu ikväll har jag kollat på Mästerkocken VIP och ett program som kommer efter det där kändisar får äta mat dom minns sen tidigare i livet. Idag var det Danny, himla kul program med många överraskningar i form av mat och gäster.

Ja det var min dag idag, inte så händelserik kanske men lagom slö. Nu mot sängen!

Av Neta - 5 september 2021 01:06

Vi träffas inte så ofta nu men tar upp tråden direkt då vi ses. Så skönt med sånna vänner. Vi har varit vänner i över 40 år nu och dom finns där jämt, krisar det så bara ett telesamtal bort.
Jag blev ordentligt uppskrämd när Mi fick sina hjärtproblem men själv gjorde han ingen affär av det. Vi var ju ett större gäng förut men dom och jag har alltid haft ett eget umgänge också. Även med L sen så klart. Nu finns dom kvar när dansgänget splittrades.
Idag kom dom fullastade med äpplen, lingonsylt, tomater, squash både färsk och inlagd och frön från aklejor.

Vi pratade lite om det ikväll när min 70-årsdag kom på tal den är ju snart. Men jag vet inte ens om jag vill ha nån fest än även om det vore kul, men orkar jag? Det är mkt som ska fixas. Vore så klart kul att göra nåt men samtidigt har varken jag eller tjejerna så mkt pengar och jag fyller en måndag. Men nån dagstur vore ju kul på ett sätt liksom det vore kul med fest men hur och när? Brunch? Middag? Knyt? Ja jag vet inte!

Kallt som satan är det iaf ikväll, eller i natt rättare sagt. 5 gr nu. Ska bli lite varmare dock.

Idag började jag med att göra ny lag till de godaste kräftor jag ätit på länge. Fiskeriets stora turkiska och nog var dom stora alltid, blev kvar också. Mjuka fina skal och vacker färg


Ny lag.

1 lit vatten
33 cl öl
1/2 dl salt
2 tsk socker
Ca 20 dillkronor eller 3 msk hela dillfrö
Kokas upp och får koka 3 min. Får dra och svalna nån timme.
Blandas sen med lagen i paketet och kräftorna läggs i. Dom låg ca 4 timmar idag.


Vi började med lite bubbel och crostini med en röra på

1 brl lätt fraiche med franska örter
Nån dl citronmajonnäs
1 strimlad sallads lök
1-2 msk hackad dill
1/2 grönt äpple finskuret eller rivet
Rivet skal av 1 citron
Salt och sv.peppar

ca 150 grökt fisk 

Serveras med lite rom på


Bubblet köpt på nån båt. Silvrig flaska.

Ma hade med sig crepes med kantarellstuvning, jag gjorde pirogerna ni har recept på i ett inlägg från häromdagen och gurksnittar.


Vitt bröd bres med naturell färskost som peppras med sv.peppar
Lägg på tätt med gurka, gärna lite omlott, skiva med osthyveln, som saltas
Lägg en bredd skiva bröd ovanpå och kantskär den. Delas sen i 4 delar från hörn till hörn.
Vid servering lägg på en bit strimlad paprika.
Enklare kan det inte bli, nästan inte godare heller. Haha!




Sen de underbara kräftorna, älskar dom, såå gott. Till dom åt vi vitlöksbröd och aioli som serverades i skålar bredvid tallriken att doppa i.

Mi drack lite snaps med, men det fick han göra ensam. Jag drack bubbel och vatten. Ma körde så hon drack alkoholfri öl och Elle drack cider.

Kaffe och 5 sorters kakor sen. Köpekakor.

Hade tänkt smaka på deras inlagda squash och dito kronärtskockor jag köpt men det glömde vi och brieosten och druvorna orkade vi inte. Haha!
Finns både mat och kräftor kvar till en brunch till E och mig i morgon. Känns lyxigt.

Nu sängen och sova!

Av Neta - 2 september 2021 23:29

Så länge det nu varar. Är dålig på att komma ihåg att vattna. Men nu har jag ansat, delat st paulor, gett ett par st större krukor och planterat ett par ordentligt som stod i sina plastkrukor på jord i större krukor. Planterat några palettbladsticklingar som haft rötter ett bra tag.
Upptäckte också knoppar i båda jul/novemberkaktusarna. Dom rörde jag inte för dom gillar ju att stå trångt. Orkideerna missköter jag som 17 och därför blommar dom 3 ggr per år. Haha! Står bakom nerdragna persienner. Fick vatten idag, sist va i midsomras tror jag. Knopp i båda iaf.

Röjde lite bland krukorna på baksidan med. Lite ledsen över att min frösådda pysslingkrage dött, stod i vatten. Planterade Hortensian i en större kruka och fick loss en jättefin ytterkruka i grönt o rosa. Kanske skulle va snyggt med en grön växt i den.

Elle o jag knöt en middag, jag hade raggmunksmet, lingon o grönsaker och hon hade bogfläsk. Diskade en maskin och så detta ständiga plockande.

I morgon ska vi handla till lörd. Kom saker jag beställt från Delitea idag, köper ju tunga saker därifrån, och idag fick jag knappt in lådan. Står kvar i hallen, måste ha hjälp in i köket.


Var så skönt på baksidan när jag höll på. Slängde alla glöd idag med. Dom har blommat om allihop och vill ha lite plats för amaryllisarna sen. Dags att avveckla ute med och snart ska ju vissa växter in.

Satt i batterier i ljus ocg ljusslingor igår, E hjälpte mig. Lite mysigt med timer på det. 6 timmar lyser det och nu satt vi det på kl 19. Har ett ljus i en lykta utanför dörren påbänken där. Ett i en stor glaslykta och hängande bollar. Lite mysigt att komma hem när det lyser med.


Glaslyktan ser jag från sängen också.


Men nu värker min arm. Gjort lite för mkt med högern idag så nu blir det piller och sängen.

Av Neta - 2 september 2021 18:27


Ska du äta kräftor och vill ha nåt mer. Till glöggminglet, på en buffé, eller bara som fredagsmys. Dom här är försvinnande goda. Man kan inte göra för många. Vi gör dom ibland på dom små smördegskvadraterna 10 x 10 cm som vi delar i 4. Dom pirogerna blir som en munsbit. Det är sånna på bilden.

Spenatpirog

1 rödlök, skalad, i smala klyftor
1 msk olivolja
200 g färsk spenat
2 klyftor vitlök
100 g fetaost
1/2 dl pinjenötter, rostade
salt, nymalen svartpeppar
1 rulle (ā 250 g) smördeg på rulle
1 äggula

Sätt ugnen på 200 grader.
Mjukstek rödlöken i olivoljan, cirka 5 minuter.
Tillsätt spenaten och pressa eller riv i vitlöken.
Smula i fetaosten, häll i pinjenötter och smaka av med salt och peppar.
Rulla ut smördegen och dela i 8 rektanglar.
Fördela spenatfräset på degrutorna, pensla kanten med äggula och dubbelvik.
Förslut med en gaffel och pensla pirogerna med äggulan.
Grädda i cirka 15 minuter.

Av Neta - 2 september 2021 00:19

Vaknade snorig med feberkänsla i morse. Hade ingen feber men låg kvar i sängen halva dan. Inte varit ut och fixat blommorna heller. Å nej det är inte corona.
Vi höll oss mest för oss själva på Gotland, åt och fikade med dom vi var hos och träffade utomhus fast vi alla tagit båda sprutorna. Åt bara på uteserveringar eller utomhus. Va ju liksom sol o varmt hela tiden.
På grillfesten här satt vi iofs med ett yngre par men dom var också vaccinerade och friska. Jag var inte i närkontakt med några andra, åkte själv runt på tipspromenaden med.
Scootern hjälpte mig med avstånd i måndags.

Gick iaf upp framåt lunch och har sen i princip vilat i soffan hela dan. Åt kinamat med Elle.
Nu har jag farit som en tätting och letat efter en påse viktoriaplommon jag fick av mammas granne. Erbjöd E att ta några st, då hade hon tagit hela påsen. Några st var säkert 20 st. Haha!

Letar som en tok efter en sån här. Ica har haft men inte längre. Hittade en på nätet för 1700 kr. Haha! Vem köper det? Tror den på Ica kosta 79, duger bra till mina raggmunkar den.


Dags för sånt här igen på lörd nu med Mi o Ma. Vi knyter, ska bli så kul! Ska göra snittar med gotlansflundra i röran. Nåt annat med. Få se vad man hittar på.

Men nu ska jag försöka sova, har iaf inte feber nu heller och känner mig piggare. Inte snuvig heller. Jag kan få så där ibland om jag är trött. Sov också först 4 1/2 timme i sträck i natt och sen 5 timmar till så det stöder ju den teorin. Känner att J B är på gång nu med.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12
13
14
15 16
17
18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards