Direktlänk till inlägg 24 maj 2020
Veckans ört:
Dragon
Den klassiska kryddan i bearnaise, fransk Dragon som inte går att fröså utan förökas genom att plantera sticklingar. Dock finns det olika sorters dragon. Rysk är dock ganska tam. En av mina favoritörter. Jag gillar dragon till fisk, tillsammans med gräslök o dill i kalla såser t.ex den här är en favorit. Gör den på bara fraiche och du kan klicka den i fiskpaket på grillen. Eller gör smöret och lägg i eller servera med grillad fisk och färskpotatis.
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Dragonsmör
200 g rumsvarmt smör
1 finhack vitlök
1 finhack schalottenlök
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk finhackad färsk dragon (2 tsk torkad)
salt
Fräs löken blank och smidig i oljan, låt rinna av på hushpapper
Vispa ihop med smöret och vinägern med elvisp
Rör i lök, lite salt och dragon, blanda väl
Gör en rulle av smöret i smörpapper och lägg i kylen.
Veckans frukost:
Lättlagad frittata
4 personer
Görs med fördel kvällen innan och serveras ljum eller kall
10 ägg
salt, svartpeppar
3 kryddstarka korvar
1 squash
6 salladslökar
1 röd paprika
1/2 dl finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller en blandning
2 msk smör
100 g smulad fetaost
Topping:
50 g blandad småbladig sallad
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg med salt och peppar.
Skär korven i tunna skivor.
Skär squashen tunt med osthyvel.
Strimla löken, tärna paprikan, finhacka örterna.
Fräs korv och grönsaker i smör tills korven får lite färg.
Häll äggsmeten över och peta med en gaffel.
Smula fetaost över.
Sätt in stekpannan i ugnen och ugnsgrädda ca 20 minuter.
Ta ut och toppa med sallad.
Servera med en sallad på rödlök och körsbärstomater i olika färger.
Tips! Överblivna bitar blir goda i utflyktsmatsäcken
Veckans bröd:
Rödbetsbröd
4 dl färska rödbetor
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
11?12 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 msk blå vallmofrön
Sätt ugnen på 200°.
Tvätta och skala rödbetorna och riv dem grovt.
Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet.
Tillsätt rivna rödbetor, salt och rapsolja.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanterna.
Klä en avlång brödform med bakpapper, låt brödet jäsa i formen i 45 minuter.
Pensla brödet med vatten och toppa med blå vallmofrön.
Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
Veckans sallad:
Coleslaw med rädisor
300 g Vitkål
250 g Rädisor
1 Äpple m skal
40 g Spenat färsk, strimlad
4 msk finklippt Dill
4 msk finklippt Gräslök
½ dl Creme fraiche, lätt
½ dl Majonnäs
Salt, Svartpeppar
Hyvla vitkål och rädisor fint med osthyvel eller mandolin.
Lägg i en stor skål tillsammans med strimlade spenatblad.
Finhacka eller grovriv äpplet och lägg ner i salladen.
Tillsätt dill, gräslök, crème fraiche, majonnäs,
Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda väl.
Låt gärna stå och dra ett par timmar innan servering
God till rökt fisk m.m
Veckans vego:
Halloumiplättar m spenat
100 g fryst hel spenat
4 ägg
½ msk fiberhusk
250 g halloumiost
salt
peppar
smör till stekning
Sallad
2 dl fraiche
1 pr vitlöksklyfta
salt & sv.peppar
Knäck äggen över den tinade och väl urkramade spenaten.
Vispa ihop tillsammans med fiberhusk.
Riv ner halloumiosten.
Smaka av med salt och peppar och låt smeten svälla fem minuter.
Stek plättarna i smör på medelvärme på båda sidor tills de är klara.
Servera tillsammans med en grönsallad och en klick crème fraiche med vitlök.
Ljummen potatissallad
600 g små fina färskpotatisar
2 paprikor
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
25 g sallad,
ca 1 dl svarta oliver
100 g fetaost, smulad
Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba potatisarna. Dela de lite större.
Kärna ur och skär bort hinnor på paprikorna. Skär i grova bitar.
Lägg potatis och paprika på en bunke.
Droppa över olja, strö på flingsalt. Blanda runt lite.
Lägg på plåt med bakpl.papper
Tillaga på andra falsen nerifrån i ugnen ca 25 minuter.
Lägg potatis och paprika i en skål.
Blanda ner sallad, oliver och fetaost.
Månd:
Fiskpaket på grillen
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.
Tisd:
Gratinerad falukorv på italienska
4 port
1 falukorvsring, ca 800 g
2 burkar körsbärstomater à 400 g
2 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
2 gula lökar
2 påsar mozzarella à 125 g
1 kruka basilika
1/2 dl parmesanost, finriven
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger, salta, peppra och blanda runt.
Skär djupa snitt i korven med 1 cm mellanrum och lägg den i formen.
Skär lök och mozzarella i tunna skivor.
Fyll varje snitt med lök, mozzarella och basilika och strö över parmesanosten.
Gratinera i ugn i cirka 20 minuter eller tills osten fått färg.
Servera med kokt pasta.
Onsd:
Lasange med bacon och svamp
4 pers
2 pkt bacon, ca 140 g
250 g färska champinjoner
smör till stekning
80 g färsk spenat
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
1 dl kärnfria svarta oliver
150 g getost
4 färska lasagneplattor, 18×24 cm
Béchamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
6?7 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)
Sätt ugnen på 175°.
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och fräs mjuk i en kastrull i lite smör.
Låt spenaten fräsa med någon minut tills den mjuknar, och krydda med salt och peppar.
Skiva vitlöken och tillsätt tillsammans med de hela tomaterna, tomatpuré och oliver.
Låt koka ihop tills vätskan nästan kokat bort, ca 10 minuter.
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.
Häll på nästan all gräddmjölk och låt koka upp under omrörning.
Blir såsen för tjock kan du spä med det sista av gräddmjölken.
Krydda med salt och peppar.
Varva tomatsås, bacon, getost i skivor, béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form, ca 18×24 cm.
Börja och avsluta med béchamel-såsen.
Låt stå i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna något, 7?10 minuter.
Skär upp och servera med en sallad.
Torsd:
Tacosoppa
6 pers
600 gram nötfärs
1 gul lök
Smörolja
2 vitlöksklyft
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk Heinz chilisås, eller annan mild
2 buljongtärningar
1 ? 2 msk japansk soya
salt & peppar
½ påse tacokrydda
Tortillachips
Riven tacoost
Servera med en klick creme fraiche
Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Finhacka löken och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig
Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.
Puttra i ca 20 minuter
Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.
Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.
Chokladrulltårta med blåbär
12 bitar
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g smör
200 g färskost
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g blåbär
Garnering:
vispgrädde blåbär och björnbär
Sätt ugnen på 225°.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och sikta ner i äggsmeten.
Blanda till en jämn smet.
Bred ut i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
Grädda mitti ugnen, ca 7 minuter.
Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
Lossa papperet som kakan bakats på och låt kakan svalna under långpannan.
Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker och bred på bottnen.
Strö på blåbär.
Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner på ett fat.
Garnera med vispad grädde, blåbär och björnbär.
Fred:
Norrländsk quesadilla med vilt
3 dl champinjoner
2 dl riven Västerbottensost
1 tub viltost
8 st tortillabröd
Skiva och stek champinjonerna och låt svalna.
Blanda Västerbottensosten med champinjonerna samt tubosten.
Bred fyllningen på 4 tortillabröd och lägg sedan de återstående som lock ovanpå.
Stek bröden i en torr stekpanna eller grilla i mackjärn.
Skär upp i trekanter och njut!
Lörd:
Grekisk laxfile' m asiatisk sallad
600 gram laxfilé med skinn
1 tesked salt
2 teskedar chiliflakes
Asiatisk sallad:
250 gram edamebönor tinade frysta
100 gram böngroddar
1 styck kruka koriander
0.5 deciliter salta jordnötter
0.5 deciliter japansk soja
1 tesked sesamolja
1 styck lime rivet skal och pressad saft
1 tesked strösocker
1 styck vitlöksklyfta
Servera med:
färskpotatis
gräddfil
Garnera med:
lime
Krydda laxen med salt och chiliflakes.
Grilla indirekt i 20?30 minuter.
Asiatisk sallad:
Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.
Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.
Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen. Servera med potatis och gräddfil.
Sönd:
Grillspett av fläskfilé med bulgursallad
4 pers
600 g fläskfilé
1/2 paprika, gul
1/2 paprika, röd
1 squash
1 rödlök
8 champinjoner
salt, svartpeppar
paprikapulver, rökt
8 blötlagda spett
Bulgursallad:
2 dl bulgur, okokt
4 dl vatten
2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 gurka
1 rödlök
1/2 kruka persilja
2 msk olivolja
Myntayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
en kvist mynta, färsk, hackad
salt
olivolja
Koka bulgur 10 minuter i vatten tillsammans med gurkmeja.
Hacka grönsakerna, hacka persiljan grovt.
Blanda ihop och blanda ner olivolja.
Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten
Skär fläskfilén i mindre bitar.
Skär paprikor, squash, rödlök och champinjoner i bitar.
Varva allt på fyra blötlagda spett, salta och peppra och krydda med paprikapulver.
Grilla spetten på grill ? eller i ugn på 250 grader ? ett par minuter på varje sida.
Servera med bulgursallad och myntayoghurt.
Havrekakor
100 g smör
1 dl socker
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 dl russin (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°.
Rör smöret och sockret vitt och poröst.
Tillsätt havregrynen, mjölet blandat med russinen och bakpulvret.
Knåda ihop degen.
Forma små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Tryck till kakorna med baksidan av en sked.
Grädda dem i ca 15 minuter.
Sommardessert
8 port
400 g rabarber, skalade i bitar
75 g Smör
½ dl strösocker
1-2 krm vaniljpulver
150 g jordgubbar
2 dl Vispgrädde
1 tsk strösocker
8 havrekakor
Smält smör, socker och vaniljpulver i en stekpanna.
Lägg i rabarber och stek dem mjuka.
Låt det kallna
Tärna jordgubbarna smått
Häll grädde i en bunke och vispa med socker.
Vänd ner jordgubbarna.
Hacka kakor grovt och lägg i glas.
Lägg på rabarber och avsluta med jordgubbsgrädde.
understruken textunderstruken text
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 |
21 |
22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | |||
|