Direktlänk till inlägg 10 april 2022
Veckans vego:
Lasange med grönsakssås
250 g färska lasagneplattor
450 g keso
Grönsakssås:
2 rödlökar
2?3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
7?8 morötter
2 squash
1 burk krossade tomater
1?2 tsk torkad oregano
salt, peppar
Sallad:
1 salladshuvud
250 g körsbärstomater
200 g grön sparris
1 msk vinäger
1 msk vatten
Servera med:
fullkornsbröd
Ugn: 200°
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i en gryta med olja.
Riv morötter och squash grovt och lägg ner i grytan och fräs ett par minuter till.
Tillsätt krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar.
Koka såsen i 10?15 minuter.
Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock.
Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en ugnsfast form.
Avsluta med grönsakssås och keso.
Tillaga mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter.
Riv salladen i bitar. Halvera tomaterna.
Bryt bort och kasta nedersta biten på sparrisen.
Dela sparrisen i bitar som är 2 cm.
Blanda grönsakerna med vinäger, vatten, salt och peppar och servera till lasagnen tillsammans med bröd.
Veckans sallad:
Melonsallad m sparris
1 honungsmelon
250 g grön sparris
½ rödlök
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
50 g ärtskott
2 msk kallpressad rapsolja
1 citronklyfta, saften av
lite flingsalt
Kärna ur och tärna melonköttet
Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt
Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar
Skala och strimla löken
Dela tomaterna
Skär ner ärtskotten lite om de är långa
Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål
Blanda i grönsaker och melonbitar.
Ställ en stund före servering
Veckans bröd:
Favorit i repris
GOD MORGON BULLAR
25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 30 min.
Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!
Månd:
Blomkål med ost & skinksås
1 kg blomkål i buketter, stammen delad och skivad kokas mjuk i saltat vatten.
Ost & Skinksås
400 g rökt skinka eller kassler i tärningar
1 hackad gul lök
200 g strimlad purjo
1 hackad rödpaprika
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
Fräs löken mjuk i smöret
Tillsätt skinka, purjo och paprika, låt det fräsa med nån minut
Strö över mjölet, rör om
Späd med mjölken
Koka under omrörning ca 3-5 min.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt osten, rör tills den smält ner
Servera med nykokt blomkål eller pasta och rivna morötter.
Tisd:
FISKGRYTA MED GRÖNT
500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst eller färsk förvälld broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst
Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.
Onsd:
Gudfaderns ostsoppa
2 dl vatten
6 dl standardmjölk
1 buljongtärning
125 g rökt skinka
100 g pasta
pizzakrydda
salt & sv.peppar
200 g naturell mjukost
Koka upp vätskan med buljongen
Tillsätt pasta och skinka, koka till pastan är klar
Smaksätt och vispa/mixa sist i osten till soppan blir slät
Skärtorsdagen:
Vi inleder påsken med en god variant på Jansson
Kaviarlåda
8-10 potatisar
1 lök, grovt hackad
165 g orökt kaviar, t.ex Ejderns (vit tub)
3 dl vispgrädde
2 hårdkokta ägg
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva eller strimla potatisen, lägg i smord form
Kör löken nån minut i micron, fördela sen ovanpå potatisen
Rör ihop kaviar och grädde och slå det över
Grädda nere i ugnen 45 min
Servera med äggklyftor
Långfrdagen:
Örtmarinerad lammstek
1,2 kilo urbenad lammstek
salt och peppar
smör till stekning
Marinad
1 finriven vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 citron, saft och tunt rivet skal
½ finhackad färsk röd chilifrukt utan kärnor, kan uteslutas
1 pkt herbes de Provence
salt och peppar
Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i smör i en het panna. Lägg steken i en ugnssäker form, bara något större än köttbiten.
Stick in en stektermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av köttet.
Blanda marinaden och låt den stå och mogna i rumstemperatur. Stek köttet i nedre delen av ugnen i 125° till en temp på 65?68°. Skeda då och då marinad över steken under stekningen.
Ta ut steken och låt vila i folie med lite av marinaden i ca 10 min.
Skiva steken strax före servering. Skeda ev över resterande marinad.
Påskbuffé:
Serveras ju 2 ev 3 dagar så kanske inte allt alla dagar, varierar lite. Kan tillkomma något med.
Kokt färskpotatis, om det finns
Abbas sill, senaps, skärgårds och i år även en med thaismak
Mariannes sill
Ägghalvor m rom, räka och majjo
Laxtårta
Sparrispannacotta
Caviarkrans m räkor
Laxrullar på bröd
Omelettrulle m svampstuvning
Köttbullar & prinskorv
Sparris med citronsmör
Bröd och rödlöksost
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Laxtårta
EKOS LAXTÅRTA MED ROM
Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör
Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr rökt lax
1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
2 ½ dl mellangrädde
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar
Garnering:
Räkor
Rädisor
Gräslök
Rödlök
Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.
Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche.
Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.
Garnera .
Sparrispannacotta med skaldjur
För 6
1 schalottenlök
1 msk smör
2½ gelatinblad
100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad
4 dl vispgrädde
salt & peppar
Skaldjurstopping:
150 g skalade räkor (500 g oskalat)
100 g kräftstjärtar
1 msk rapsolja
2 msk press citron
2 msk hackad dill
peppar
Servera med smördegsstänger med ost.
Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min
Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan
Tillsätt grädden och koka upp
Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt
Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden
Smaka av och häll upp i portionsglas
Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna
Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar
Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen
Toppa pannacottan med skaldjuren.
Smördegsstänger:
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor
Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det
Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)
Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min
LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR
100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majonnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin
sallad
Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin..
Kan med fördel göras dagen innan
Omelettrulle
1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.
Svampstuvning
250 g champinjoner
smör
3 dl idealmjöl
3 dl gräddmjölk
salt, peppar, soja
Ansa och skiva svampen
fräs den i smör
strö på mjöl, rör om och spä med gräddmjölken
koka minst 3 min under omrörning
smaksätt och tillsätt några droppar soja för färgens skull
Citronsmör
100 g smör, rumsvarmt
skal av 1 citron
några droppar saft
salt & sv.peppar
Rödlöksost
1 ask färskost naturell
1 finhackad rödlök
salt & svpeppar
Gubbaröra
Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)
4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen
Hacka ägg o ansjovis.
Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.
Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.
Någon av dagarna ska vi också ha
Inkokt lax
Till 4
1-11/4 kg lax
Lag:
3 l vatten
3 msk salt
1 liten gul lök
1 morot
1 kn persilja
1 kn dill
10-15 vitpepparkorn
3 citronskivor
Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull
Koka upp och lägg i laxen
Sjud 15-25 min
Låt svalna i lagen
Sås:
3 dl vispgrädde
3-4 msk majonnäs
2 msk klippt dill
dijonsenap
vitvinsvinäger
salt & sv.peppar
Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill
Smaka av med senap, vinäger och kryddor
Tillbehör:
Gurkskivor
Räkor
Gröna ärtor
Grön sparris
Ta upp fisken ur lagen, dra av skinnet och lägg på severingsfat
Garnera med tillbehören och servera med såsen och kokt potatis
Sås till inkokt lax m.m
3 dl vispgrädde
3-4 msk majonnäs
2 msk klippt dill
dijonsenap
vitvinsvinäger
salt & sv.peppar
Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill
Smaka av med senap, vinäger och kryddor
Vi bakar ett bröd
Latmajas bröd
1 pkt jäst
12 dl kallt vatten
4 tsk salt
4 tsk flyt honung
400 g dinkel
ca 1 kg vetemjöl special
Rör ut jästen i det kalla vattnet
Tillsätt honung och rör till det löser sig
Tillsätt salt, dinkel och vetemjöl special
Jäs 2 timmar
Degen som är ganska lös hälls sen upp på en långpanna, hjälp till med en slickepott men rör den inte för övrigt
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs 25 min
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 225 gr
Grädda 25 min.
¼ av satsen kan göras till 1 bröd
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 |
|||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | ||||
|