Mina ord och tankar

Alla inlägg under november 2020

Av Neta - 8 november 2020 23:50

Recept på vår gryta vi gjorde ikväll.

700 g kycklingfilé, skuren i bitar
1 rödlök, grovhackad
Ca 100 g champinjoner, skivade
1 riven vitlöksklyfta
1 röd spetspaprika, kvartad och strimlad
1 brk skivade vattenkastanjer, dela på skivorna
1 msk riven ingefära
1-2 krm sambal oelek
1 msk fisksås
1 msk ostronsås
ca 2 tsk jap soja
1 bulj.tärning, gärna kyckling thai
1 brk kokosmjölk
ca 1 dl vatten + 3 msk maizenamjöl

Fräs kyckling, lök och svamp tills svampen säckat
Tillsätt vitlök, paprika och vattenkastanjer, fräs ett par min
Blanda resten utom vatten och maizena, tillsätt det och koka upp, koka 3-4 min
Rör ut maizena i vattnet tillsätt det under omrörning, koka 3 min
Smaka ev av med mer soja.
Servera med ris och sallad.

Koka gärna riset i micron
2 1/2 dl ris, 5 dl vatten och en smulad buljongtärning alt 3/4 tsk salt (då behöver man inte röra om,) i microsäkert kärl med lock som rymmer minst 1 lit
Kör på full effekt i 5 min
Rör om och kör på halv effekt i 15-20 min.
Går inte fortare, men man slipper diska en riskastrull, så här fastnar inte ett riskorn i botten.
Jag har en microsäker burk från Tupperware i plast. Trevlig att servera ur också.




Här blev det en väldigt konstig Fars dag idag. Ingen pappa R och en frånvarande pappa till tjejerna. Visserligen kom L strax före 20 men hade sagt ifrån tidigare att han inte ville ha mat. Hade varit och ätit middag i Strängnäs på em. Med vem kan vi väl bara gissa Haha!
Synd om tjejerna, E sa inget men hon var lite besviken, det syndes. Tror kanske att han fick pkt inne hos henne sen men gick in före henne och skulle sova. Före kl 21.
Nu ska han till C och byta bil i morgon, få se om hon gör något.
E och jag spelade bingolotto, ingen vann nåt. Vi gjorde det i våras och tänkte att vi kunde ta upp det igen nu när kvällarna ändå är mörka. Lite spänning i tillvaron iaf.

Här ser det ut som en tornado dragit fram, har ju varit dålig i veckan och inte orkat. Får väl ta lite i taget nu. Fortf trött dock! Viktigast är väl att ta in dynorna från altan. Låta dom torka ordentligt inomhus för fuktiga lär dom vara även om dom ligger under tak.

Nu avvecklar vi den här dagen.

Av Neta - 7 november 2020 23:53

När nyheten kom ikväll så vågade jag först inte tro på att Trump är besegrad, men det verkar ju vara sant. Få se vad som händer nu? Han har ju 2 månader kvar i Vita Huset. Kan ställa till mkt än. Hoppas hans fru tar sitt förnuft tillfånga och går också, hon ser inte ut att må bra. Fy farao för att vara gift med den.
Skrattar gott åt alla nidbilder som lades ut på honom under dagen också. Mkt sandlådebilder. Han kan ju inte vara frisk den mannen, nån diagnos har han ju. Nu hotar han att flytta från USA också. Men var är han välkommen?

Dom visar ju på nyhetssighterna att folk går man ur huse och jublar på gatorna. Säkert är iaf att dom nog får en ny coronavåg därborta.

Elle och jag tog varsin liten Chenetbubbel och firade lite. Visste inte om vi skulle våga först men det värsta som kan hända är ju att man firar i onödan. Kan leva med det. Haha!

Elle gjorde sin nudelsallad och vi hade vårrullar till det.

Hade lite snittar med sparris och kräftstjärtar på räkmjukost också och fortsatte med alkoholfria bubblor. Det här surdegstunnbrödet är verkligen bra till sånna här snittar.

Joe Biden ska hålla tal vid 2 i natt. Få de om jag är vaken då så jag kan se det live eller om jag kollar i efterhand. Ska ha paddan vid sängen iaf.

E har gått in. Så det blev så tyst. Kollat på Så Mkt Bättre, kul att se Lili och Susie igen. Fart och fläkt. Stänger ju av TVn när hon går så det blev kontraster.
Hon har mkt nu, dels en hel del smyckesbeställningar. Hon har fått beställa mer matriel, kedjor, lås och läderremmar och sånt. Samtidigt håller hon på virkar lussekatter och pepparkakor till nån. Går inte så fort och smycken går före men hon är inte sysslolös iaf.

C jobbar och sliter. (På Systembolaget) Hon berättade en kul grej idag.
En kund kom in, tittar på henne och säger "Är du här idag igen?"
"Ja"  svarar hon "Du med? Jag jobbar här" Haha! Han hade sett lite snopen ut.

Dom har mkt nu, alla julprodukter har kommit. Mkt kul som saffranscider t.ex Förpackningar är julpimpade, en del större än vanligt så dom leker tetris nu. Det är ju inget stort hon jobbar på precis.

Fars dag i morgon men ingen av tjejerna vet om dom kan fira honom. Han är ju här på måndagar vintertid, ska ev byta bil med C men har inte medelat när och hon jobbar från 6 på månd. E är också jättetrött efter sitt pass. Borde ju komma i morgon.
Han fyller ju sen nästa helg men då får dom inte fira honom. Danskompisen går alltid före döttrarna. Tydligen även nu sen hon skaffat karl. Den här gången är det på Ls initiativ med, gör ju inte saken bättre. Det värsta är att han inte fattar hur ledsen framförallt E blir. C också men hon kan ta det på ett annat vis. Men han kanske gör det när dom ledsnar på honom helt och inte vill träffa honom alls. Den dagen kommer att komma om han fortsätter så här.
Fars, Mors och födelsedagar har alltid varit viktiga för dom, kan vara mitt "fel":men så är dom uppfostrade. Man kommer ihåg varandra så är det bara! Jag brukar ju täcka upp för honom när dom var små men sen några år gör jag så klart inte det.

Nu ska jag fixa det sista här och sen avveckla dagen.




Av Neta - 7 november 2020 00:30

Bestämde mig för att sova till jag vaknade idag, var som vanligt vaken i morse och tyckte jag kände mig febrig. Men jag hade inte ens 37 gr, va väl varm ändå. Somnade om och vaknade efter 12 så nånting är det ju. Tycker jag har lite UVI känningar så tog några extra tranbärskapslar och ätit mkt citrus idag. Tycker det känns bättre nu, tryckte i mig lite citron det sista jag gjorde nu.

Elle var upp och handlade så jag bad henne kolla om dom hade Gustav Adolfsbakelser. Gula prinsessbakelser med ett chokladhuvud på. Det är väl knappast den äkta va? Bildgooglade och såg också Napoleonbakelser med chokladhuvudet på.

För mig är nog det här den jag förknippar med Gustav Adolf, ev med gelé på. Men när man läser om den varierar den i olika städer och till och med på olika konditorier. Vad är vitsen med det? Om det enda som gör den till rätt bakelse är chokladhuvudet.

Vi lunchade sent så tog lite räkor med bröd, ost och doppa ikväll. Precis nybakt lantbröd, så gott, älskar butiksbakat nu när jag inte kan baka själv längre.
Räkor är ju aldrig fel, älskar alla sorts skaldjur. Har dock aldrig smakat ostron. Skulle förmodligen inte klara av att öppna dem heller.

Doppa är till brödet, gräddfil med olivolja, salt och sv.peppar Fast jag tjuvdoppade en och annan räka med. Haha!

Kollade Doobidoo och Göta kanal.

Testade den här till, ingen höjdare. Apelsinen känns som en liten eftersmak bara medans kryddpepparn var väldigt dominerande. Jag hade nog velat haft den precis tvärtom. Fördelen var att den inte var så söt och alkoholfri då. Behövs ju det alternativet också. Finns även i apelsin och ingefära. Hoppar nog över att smaka den.
Föredrar fortf Kopparbergs äppelcider rosé även om den är 4.5% Den är kanon både till mat och utan. Inte heller så sliskig. Kom på nu att bland flaskorna jag fick av C när jag fyllde fanns en blåbärs och vinbärscider. Ska försöka komma ihåg att kyla den till i morgon.



Här är den till vä.

Men nu är det nog sovdags.

Av Neta - 5 november 2020 23:25

Jag fixar snart inte alla dom här mörka timmarna. Å det ska fortsätta över en månad till innan det vänder. Sen brukar man ana skillnaden i slutet av januari. Dit är det 2 månader. Elle börjar också bli less, hon fällde en kommentar om det idag.
Vet inte om det känns värre för att jag är hängig. Vaknade i morse med lite irritation i halsen, det gick över men sen har jag varit trött och haft lite huvudvärk. Har ingen feber men varit lite frusen ändå.

Vi skulle åka till Maxi idag men jag orkade inte det, få se hur jag är i morgon. Fick hem lite varor från HK med E iaf. Så jag har frukt och frukost.
Men det här med att handla är inte lätt. Skulle behöva både till Rusta och Maxi och dom ligger ju granne. Men det är trångt och bökigt på Rusta med scooter, utan nån som är med och kan flytta sånt som butiken ställer i gångarna är det omöjligt. Sen då, jag ska köpa träd med belysning till baksidan och vad gör jag av dom när jag ska in på Maxi sen? Dom går inte in i skåpen. Eller tvärtom åka in med fulla kassar på Rusta, sen in i en rullstolstransport med allting, behöver ju båda händerna då.

Ja fy farao vad allt är enkelt när man handlar med C eller L och kan gå på flera ställen och har en bil att lägga in det man handlar i. Nu får C troligen köpa åt mig på Hemlingby och när kan jag få det sen då? Alt om jag kan åka in med L när E jobbar på månd men det vet jag ju inte.
Just det här att man måste planera, fixa o ha sig och fråga dom är så himla jobbigt.
Säsongen börjar ju nu, kan ju ta slut med. Måste ha mer ljus ute iaf.

Läskigt också det här med ökningen av smitta i Uppsala. Men iaf luftigare på Maxi än här uppe. Vill försöka få det lite mysigt till advent o jul i år eftersom vi är hemma, men kan man klara sig?
Nu är det hårdare restriktioner även i Sörmland där L bor. Så nu är man ju mer orolig för det med. Han är ju riskgrupp både i ålder och som hjärtinfarktare. Vi har ju setts vi 4, kommer vi att kunna göra det framöver? Och han umgås ju i sin tur med M som gör saker med kompisar flera ggr i veckan och dessutom har en ny karl. Hur noga är hon? Och dom när L och hon ses? Kommer han kunna komma hit i jul?
Sen mamma på det som är ensam nu med. Hoppas Rs ungar åker till henne för hit kan hon ju inte komma. Vi kan inte vara fler än max 4. Jo om vi sitter på olika ställen men hur kul är det?
Saknar huset och det vardagsrummet just nu när jag tänker på jul. Gick ju hyfsat i Tierp men där var det större än här.

Ensamheten tär ju också, även om jag träffar E nästan varje dag så saknar jag det där pågående samtalet och ett umgänge som är självklart.
Någon att göra grejer med, åka på en loppis, gå ut o luncha eller bara åka nånstans. Inte göra allt med henne hela tiden, hon orkar ju knappt nåt så man blir så begränsad. Hur jag ska få till det vet jag dock inte. Svårt utan vänner och vill ju inte ha nån ny.
Dom enda karlar som kommer in här är L och Mi. Ingen av dom är en ny kandidat. Haha! Kommer heller inte att flytta igen. Alltså får jag vara så här ensam och nu vet vi ju att det förkortar livet. Haha!
Har ju sökt vänner på nätet men bara fått svar av killar som vill ha en ny tjej. Jag vill inte det, är inte där.

Förr hade jag fixat och donat. Dragit hop nåt. Men den Neta finns inte längre. Finns inga vänner att dra hop nåt med heller. Dom är borta varenda en.

Gud va deppigt det här blev men det är så det är. Min vardag och min verklighet, tur jag har mina barn iaf.





Av Neta - 4 november 2020 00:05

Ni vet dom mjuka ovala skalen.

Fick ju några sånna av Elle när jag fyllde. Förutom ost och äggstanning var dom här fyllda med Kyckling, rödlök, squash och paprika. Frös och tinade i micron, full effekt under locket i 5 min. Funderar på att göra några egna. Kanske tacopaj Haha! Men även göra några vegetariska med lök, champinjoner och tomater som jag kärnar ur. Bra tillbehör till kallskuret.

Gjorde en sallad till på hjärtsallad, tomat och rödlök. Ringlade över olivolja och mangovinäger. Salt och sv.peppar

I morse innan jag ätit frukost kom Elle in med nybakade scones hon gjort på 4 sädeslag. Fattar ni vilken lyx? Sen fick jag ju sällskap till frukosten med. Hon stannade så vi fikade lite också.

Sen har jag kört en tvätt men inte orkat så mkt mer. Ringde kompisen i Oskarshamn som är mitt uppe i en flytt till Lessebo. Vi har umgåtts mycket, setts ett par ggr varje år trots avståndet. Deras son har haft en hjärntumör, även min kompis har haft tumörer. Dom vill ju att vi ska hälsa på ändå eftersom vi ändå ses L och jag. Jag skulle kunna göra det men tror inte han vill det. Han får väl inte för sin tjejkompis heller Haha!
Han har ju valt att åka till Örebro och äta lunch med henne på sin födelsedag för att hon tycker om att åka dit. Tjejerna kan alltså inte åka dit på rätt dag. Fick ändra planer. Kommer i andra hand. Det är så dåligt så det finns inte! Vore jag som dom skulle jag skita helt i den. Tyvärr tror jag inte dom gör det!

Är ju Fars dag helgen innan med, hur dom gör då vet jag inte.

Våra födelsedagar har ju tidigare varit det som lyst upp okt och nov. Man har fått ha lite kalas, bjuda på lite mat och så. Nu är det ju inte så pga den här pandemin. Och hans födelsedag tänker jag inte bry mig i i år. Förra året träffades vi i Enköping och åt middag hela familjen. Nu sprack ev sånna planer.
synd för jag gillar ju när vi ses allihop. 

Sitter och slötittar på valvakan. Kommer inte orka se nån längre stund, allt som hänt i okt börjar komma ikapp nu. Är lite trött och deppig, sen gör ju inte gråvädret det bättre heller. Va iofs lite sol idag. Känner mig lite ensam med.
Funderar över hur jag ska handla. Beställa hem är ju bra, men behöver ju se och känna ibland med. Beror lite vad man behöver. Samtidigt tycker jag ökningen av viruset nu börjar bli läskigt. Är lite rosslig i rören med, inte sjuk precis men ändå.








Av Neta - 2 november 2020 23:36

Hade en i stort sett sömnlös natt och så klart varit trött idag. Satte kl på 10 och det var tur, svimmade väl av nån gång vid 6 i morse och sov rätt hårt då. Dom här sömnproblemen börjar bli ett problem, vill inte ta insomnings eller sömntabletter. Vete 17 hur man ska göra.

Upp och plockade hop glaset jag skulle få hjälp med och lite andra sopor. L hade åkt till stan och skulle hämta E vid 12. Ringde och sa att han och E skulle åka in och hämta hennes leg. Men där la C in ett veto. Madrassen stod i vägen för henne att komma in på toa. Så dom struntade i det. Och han kom hem och hämtade mig.

Jag hade ju inte varit i Tierp sen jag flyttade, va lite mysigt att få komma till C igen och se lite av byn. Lite förändringar hade det blivit. L och C fixade med madrasskifte. Bytte bromsljus och nån lampa i fram. Dom ska snart lånbyta bilar så hon får på extraljus med, hon åker ju mellan Tierp och Skutskär ett par ggr i veckan, minst. Mest i skogen. Vi (läs L) hade köpt med munkar, så vi fikade med rosa munkar med julgranar på. Skrattade gott åt det.

Harry som växt så mkt så jag blev nästan chockad, var lite reserverad. Rent av svårflirtad Haha!
Det sista vi gjorde där var att han hjälpte henne sätta hop en dammsugare. Provade på mattan och jäklar vilken skillnad mot hennes gamla. Samma modell men den nya var en Bosch med lite mer kraft i, blev en helt annan färg på mattan, fanns också en speciell borste för djurhår.

L var snäll och sprang in på Ica och köpte snabbkaffe åt mig. Gillar deras bäst. Sen åkte vi hem igen.

Det är det här jag gillar att vi kan göra, vara föräldrar tillsammans trots att vi är skilda. Mitt i sorgen över att vi inte fixade det tillsammans finns en tacksamhet över det. Söndagsmiddag igår med en drink före maten t.o.m sen åka tillsammans till nästa unge idag. Finns en harmoni i att kunna göra det. Sen har det ju inte varit friktionsfritt, kommer säkert inte alltid att vara det heller. Men jag ska iaf jobba för det så gott jag kan.

Väl hemma tog jag lite Jansson, försökte truga på L lite men han ville inte. Ville bara börja åka hemåt innan det blev beckmörkt, vilket det säkert blev innan han var hemma. Körde ju med släp.
Fick sandpapper och en kloss han köpt till mig i stan, lite gulligt ändå. Han visste att jag behövde det.

Hade fått en almanacka från socialstyrelsen med reklamen. Lite allmänna råd för oss 65+ i den. Satt mig och skrev in födelsedagarna jag hade i huvudet.

Fick det här armbandet av C innan jag åkte. Vi hade beställt men fick ett tomt trasigt kuvert, nu hade dom nya kommit. C är nån slags ambassadör för Regnbågsblod, en rörelse som jobbar för att även homosexuella ska få ge blod. Är inte det lite sjukt att det ska behövas i våra upplysta tider?

Slötittat lite på tv sen och skrivit med lite folk. Ska väl dra mig mot sängen nu. Gick med kryckor idag så har preppat med dunder.

Av Neta - 1 november 2020 23:13

Xet kom, ska sova hos E och skjutsa henne till o från jobbet i morgon. Sen åker han upp till Tierp och ska hjälpa C forsla bort en madrass och byta lite bromsljus och allt var det var på hennes bil. Dit tänker jag följa med, inte varit hos C sen jag flyttade.

Vi gjorde en riktig söndagsmiddag idag E och jag så han hade tur också.

E köpte nåt surdegstunnbröd här uppe på affären. Vi gjorde en färskost med ca 1 msk pepparrot i som vi bredde på, sen rökt lax på det, en skiva diagonalt i 2 hörnor. Rullade hop från långsidan, skivade och fick några goda snittar. Åts före maten med en Marinella, fick ju en sån i present när jag fyllde.
2 skivor gurka i ett glas, is, 1/3 Marinella och 2/3 delar fruktsoda blandade vi idag för Es skull. När jag gör annars blir det 50/50.

Vi hade en färdig potatisgratäng och till den körde vi en skinkstek i stekpåse

ca 1,5 kg skinkstek, idag var min 1.170 kg

2 gula lökar, i klyftor
2-3 äpplen, i klyftor
3-4 morötter i bitar
10 hela färska brysselkål, rensade
1 solovitlök halverad i skivor, kan uteslutas.

Marinad:
3 msk smörolja
1, 5 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm malen eller 1 dryg tsk färskriven ingefära
1 tsk torkad rosmarin (3 tsk färsk)

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda marinaden
Lägg köttet i stekpåsen och häll över marinaden, se till att den täcker alla sidor på köttet.
Lägg i grönsaker och äpplen
Förslut, lägg på sen på en ugnsform och stek i ugnen ca 1 timme eller tills köttet är 75 gr.

Ta upp kött, morötter och brysselkål, håll det varmt.
Sila resten, tryck med baksidan av en sked så får ni med alla smaker. Sila sen igen så ni får med bara vätskan ner i en kastrull.
Tillsätt 1 dl grädde, ca 1 dl vatten och 2-3 msk idealmjöl
Koka upp och låt puttra 3 min späd mer om det behövs. Jag behövde inte krydda min någonting men smaka av den.

Skiva köttet tunt, ät med potatis i någon form, morötter, brysselkålen, sås och gelé



Dagen har annars varit lugn. Kollat lite repriser. Efter maten tog vi en fika. Såg på Frusna Vägar, sen gick dom in till E och jag såg Hellenius hörna med ett halvt öga. Skrev lite med folk under tiden.

Tittar på ett gravljus vi tände igår kväll E och jag och ställde ut på spaljehyllan. Det lyser fortf visade sig att brinntiden är 36 timmar. L hjälpte oss med att komma in i och fylla facklan. Tänds väl till advent.

Ska plocka i ordning glas som han ska hjälpa mig kasta i morgon. Skämmer kanske bort honom med en matlåda med Jansson också. Hjälper han mig kan ju jag hjälpa honom med det. Får ju komma till C med.

Mer om det i morgon.

Av Neta - 1 november 2020 08:50

Eller är ljuset lyser en mer korrekt beskrivning? Iaf så kom vi inte iväg nånstans igår. E var lite ledsen för det. Men det var även grått, fuktigt och dimmigt så man va inte jättesugen heller. Vi tänkte först tända den rostfria facklan jag fick när jag fyllde förra året på baksidan. Men vi kom inte in i den. Ingen mindes hur man gjorde. Kallt var det med så vi lät det vara och ställde ut och tände ett gravljus ist. Det lyser ännu nu då kl strax är 8 på morgonen.

E var till kyrkogården här, hon svängde in när hon var till affären, så hon tände iaf ett ljus i minneslunden. Men hon gillade inte den, svårt att veta var hon skulle ställa ljuset och minneslunden här är tydligen omysig. Hon tyckte väl att hon var van med annat.

Annars slöade vi på varsitt håll igår, sågs först mot kvällningen. Jag hade haft en jobbig natt och var trött. Trodde jag skulle sova som en stock nu i natt då, men har haft ont, mest i knäna och axeln, hade svårt att somna med. Vaknade efter 3 timmar och hade svårt att somna om. Vaknade sen strax före 7. Sitter i sängen med paddan nu, få se om jag somnar om.

Vi gjorde en Jansson igår, stekte lite prinskorv och köttbullar med. Tog ett havretunnbröd till. Såg på Fb att det var massor som skulle göra Jansson igår. Verkar bli en ny Allhelgonarätt Haha! Men är man lite småfrusen då man kommer hem från kyrkogården så är det ju perfekt.

Blev så där otäckt mätt dock, vi orkade inte ens efterrätt, chokladmousse som hon köpt Haha! Då är det illa. Vi har den kvar till idag ist.
Blir skinkstek och potgratäng idag ist för kalkonfilé som var slut i affären. Synd men får bli en annan gång. Tur jag hade skinksteken i frysen. Gör den nog i lergrytan, blir så himla bra. Såsen blir så bra på den vätska som blir med. Ev kan vi lura ner C på middag.

Gjorde jansson på mitt nya sätt med. Köper tvättad potatis och struntar i att skala. Sköljer den så klart. Det nyttiga på en potatis sitter ju under skalet. Det är ju väldigt liten procent på en potatis som är skal egentligen och det som är försvinner i ugnen. Ser ni nåt skal på bilden? Känns inget heller. Jag kan ju inte stå och skala längre, har svårt med fingrarna med så testade detta efter ett tips på reumatikerförbundets sida förra julen. Kommer att fortsätta göra den så här.

Apropå jul så köpte jag julskinka igår, den kallas ju helgskinka nu och kostar 49kr, det gör den inte sen. Vi behöver inte så stor heller. Den här var på drygt 2 kilo. Men behöver man större kan man ju köpa fler ist. Brukar köpa en till i mellandagarna sen då dom sätter ner den och gör pålägg av. Köper alltid Nybergs deli färdigkokt. Gjort i säkert 10 år. Aldrig blivit besviken. Griljerar den till jul. Den här hade sista datum till nyår så behöver inte ens frysa den.

Börjat bli småhostig, mest på mornarna. Lite småsnorig med men känner mig inte sjuk och har ingen feber. Ska göra mig en kopp te nu tror jag, med honung så kanske jag iaf kan vila en stund till.



Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7 8
9
10 11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards