Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 21 november 2023

Vilken dag

Av Neta - 21 november 2023 21:40

Jag ska tydligen inte åka till Maxi, 3 ggr nu har det jäklats när jag ska hem därifrån. Idag fick vi vänta 2 timmar på färdtjänsten.
Det här händer typ aldrig om jag åker till Kvantum i GC. Då kommer bilen på 15-20 min.
Nåja vi hade ätit lunchbuffé på Pong så vi överlevde idag.

Men nu har ju Maxi 30-årsjubileum med massor av extrapriser på just 30kr. Sen ännu mer varor som det var 30% på. Ost och köttfärs var tvärslut, ja vem behöver inte köttfärs för 60kr kg till jul? Men det gick inte idag och eftersom det kostar mig 160kr t.o.r till stan var det ju ingen idé att vänta till torsd när dom får hem mer. Så jag köpte 1 kg för 94 kr ist, men det sved i mitt snåla husmorshjärta.
Osten var det 30% på. Det sved inte så mkt när dom hade Gräddis för 50kr för 500 g.
1 kg Clementiner, lövbiff 30%, mozzarella i 3-p, färskost i 2-p liksom julkorv, 3-p bönor i tetra, tomater och avocado fanns dock. Sen hittade jag min frukostkorv, korta, knubbiga i 4-p från Scan, godaste som finns. Dom kostade inte 30kr. Mkt mat blir det i frysen och dom här är räddade

Julköttbullar



1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

Serveras på buffé eller m sås potatis o sallad.

Min mormor Judith var en matlagerska av guds nåde. Så mån om att utfodra, barn m respektive, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon gjorde sina köttbullar med kryddpeppar men ett år råkade hon ta kardemumma ist. Där stod hon med flera kilo köttbullssmet hon hade 6 barn med respektive, 11 barnbarn och min Johnny att utfodra och då slängs inget. Hon pytsade i kryddpepparn och låtsades som det regnade. Sa inget.
Men jädrans vad vi tyckte att köttbullarna va goda det året så hon fortsatte med kardemumman.

När jag så småningom började göra köttbullarna testade jag att ha in kanel också. Sen senap i smeten och rödlök ist för gul. Så föddes mina julköttbullar. Det går liksom inte att fira jul utan dom. Jag fick receptet stulet en gång på en sida som hette Matklubben, en person la ut dom och hävdade att receptet var hennes men fick så många protester av medlemmar som visste att det var mitt så hon fick ge sig.

Dom görs nu varje år av mig och dotra. Elle gjorde dom också. Testa gärna! Stek dom gärna i smör med lite kryddpeppar i smöret.

Orkar inte göra så mkt ikväll men i morgon ska jag ta reda på allt jjag köpt idag, redan kokat hallonsylt på en stor påse hallon. Så mandelmusslorna räddas också. Dom är nya för mig för i år. Rapport kommer.

Hade fått en mattidning då jag kom hem. Börjar på Mitt och slutar på kök. Såg det här


Tortilla färgade av rödbetor. Gick till St Marias sida och hittade dom här.


Kan bli färgglada snittar på uppesittarkvällen i år. Haha! Tänker att jag kan göra nån fetaoströra m rödlök till de rosa och färskost med gräslök och rivna morötter till de orange.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Lördag 27 april 21:55


Har ni nån sån pryl som ni använder mycket och känner att ni inte kan vara utan? Jag tror iofs att vi alla har flera sånna. Jag har den här. Den är inte så stor, du kan riva saker direkt på tallriken med den. Min står ofta kvar på köksbordet....

Av Neta - Lördag 27 april 16:24

Både igår och idag har det småsnöat och inte varit mer än högst 5 gr. Inte varit så sugen på att gå ut. Skulle ju köpt potatisbullar för att prova det där i våffeljärnet men hittade 2 bakpotatisar som börjat bli lite skrynkliga. Rev en sån med en 1/2...

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30
<<< November 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards