Direktlänk till inlägg 7 maj 2023
Veckans ÖRT
Citronverbena
Med sina långa vackra och smakrika blad tar citronverbena plats i köket, framför allt i desserter såsom glass och bakverk. Citronverbenan härstammar från Chile. Användes förr även som parfym.
Veckans FRUKOST
Citronyoghurt
2 dl yoghurt, turkisk eller naturell
rivet skal från 1 citron
1 tsk pressad citronsaft
1 msk oliv- eller rapsolja
Blanda yoghurt, citronskal, pressadcitronsaft och oliv- eller rapsolja.
Ät med en smörgås med t.ex skinka
kaffe eller te.
Veckans BRÖD
3-minuters tunnbröd
6?8 st
50 g smör, rumsvarmt
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.
Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna. Dela degen i 6?8 bitar.
Kavla ut degbitarna till rundlar, 2?3 mm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme.
Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den).
Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida.
Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.
Grilltips! Gör degen och bröden enligt receptet. Grädda dem på grillen när glöden inte är för stark. Supergott till grillade grönsaker, kött och sallad!
Veckans SALLAD
Asiatisk sallad
250 gram edamebönor tinade frysta
100 gram böngroddar
1 styck kruka koriander
0.5 deciliter salta jordnötter
0.5 deciliter japansk soja
1 tesked sesamolja
1 styck lime rivet skal och pressad saft
1 tesked strösocker
1 styck vitlöksklyfta
Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.
Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.
Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen.
Veckans VEGO
Zucchinipasta med basilika
1 stor zucchini
2 vitlöksklyftor
ca 10 körsbärstomater
400 g pasta, t ex Sedani
3/4 dl olivolja
1 kruka basilika, bladen
salt och nymalen svartpeppar
Koka upp rikligt med väl saltat vatten i en kastrull.
Skiva under tiden zucchinin. Tryck till vit-löken hårt med till exempel bladet av en kniv, så att den krossas, låt skalet vara kvar. Halvera tomaterna.
Koka pastan. Fräs under tiden zucchini och vitlök i olivoljan i en rymlig panna på hög värme tills zucchinin fått fin färg och börjar bli genomskinlig. Salta och peppra väl.
Tillsätt tomater och de flesta basilikabladen, låt fräsa med i ett par minuter. Häll på en skopa av pastavattnet när pastan nästan kokat färdigt (cirka 1 deciliter). Låt det fräsa in och dra sedan pannan åt sidan.
Häll av pastan och skaka durkslaget väl, tillsätt pastan i pannan, vänd runt noga. Smaka av med salt och peppar.
MÅND
Frysta småköttbullar enligt önskemål
Serveras m pasta o sås, rivna morötter o lingon.
TISD
Currykorv
1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry
Gör så här:
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr
Servera m kokt ris eller bulgur
ONSD
Kasslergratäng
600 gram kassler
1 st gul lök
1 burk krossad ananas, liten
ost
Sås
4 dl grädde
0,5 burk tacosås
Sätt ugnen på 200 gr
Skär kasslern i bitar och lägg i ugnssäker form.
Fördela ananas jämnt över kasslern. Skiva löken i halvmånar och lägg i formen.
Blanda såsen och häll över kasslern.
Strö över riven ost.
Låt stå i ugn 20 minuter.
TORSD
Fisksoppa med torsk och curry
1 gul lök
smör till stekning
3 potatisar, mjölig sort
400 g blomkål
7 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ tsk svarta senapsfrön
½ tsk kumminfrön
1 ½ tsk curry
2 dl vispgrädde
400 g torsk eller annan vit fisk
salt
ca 65 g färsk bladspenat
Servering:
bröd
Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i en gryta med smör.
Skala potatisen och skär den i stora bitar.
Dela blomkålen i jämnstora bitar.
Tillsätt potatis, blomkål, vatten och buljongtärning till grytan.
Stöt senapsfrön, kumminfrön och curry i en mortel och tillsätt till soppan.
Koka under lock, ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och fisken i bitar, och låt soppan sjuda i 5 minuter.
Smaka av med salt.
Vid servering:
Lägg i spenat i grytan och blanda om försiktigt.
Servera soppan med ett gott bröd.
Banan och jordnötsglass
Skiva och frys 4 bananer
Mixa med 3 msk jordnötssmör och lite flingsalt.
FRED
Avokado- och räkpuck a la Morberg
3-4 st avokado
400 g räkor, skalade
2 st citroner
Vinäger
Olivolja
Dillkvistar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk majonnäs
Hacka avokadon, salta.
Pressa över citronsaft.
Häll över olja och vinäger.
Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon. Pressa ihop.
Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.
Hacka räkorna och gör samma sak.
Ringla över lite majonnäs och dra några varv på pepparkvarnen före servering.
Servera med dillkvist och en citronklyfta
LÖRD
Spenatpannkakor m gravlax
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
150 g bladspenat
½ tsk salt
smör att steka i
Kesoröra:
250 g keso naturell
1 litet syrligt äpple
1 msk riven pepparrot
½ dl finhackad dill
salt, svartpeppar
Fyllning:
3 kokta kalla ägg
200 g gravad lax i skivor
25 g bladspenat
Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken i en bunke.
Tillsätt resten av mjölken och äggen.
Vispa slätt.
Hacka spenaten smått och tillsätt den till äggsmeten tillsammans med salt.
Stek pannkakor av smeten.
Lägg keson i en bunke.
Kärna ur och tärna äpplet.
Rör ner äpple, pepparrot och dill i keson.
Smaka av med salt och peppar.
Fyll pannkakorna med skivat ägg, lax, lite bladspenat och kesoröra.
SÖND
Stroganoff på lövbiff
Till 4
500 g lövbiff
1 gul lök
150 g skogschaminjoner
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
½ kruka färsk basilika eller annan örtkrydda
½ tsk salt
2 tsk fransk senap
Servera med:
Kokt ris
Sallad
Strimla lövbiffen och löken
Fräs löken i smör utan att den tar färg
Halvera svampen och låt den fräsa med ett par minuter
Strimla paprikan och tillsätt den
Vänd ner tomatpuré och fraiche, rör om och koka upp
Fräs köttet i smör på hög värme i omgångar och vänd ner det i såsen
Smaka av med salt och senap
Servera med ris och sallad.
Peach Melba-paj
4 port
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g kallt smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 burk inlagda persikor, ca 480 g
150 g hallon, använder du frysta hallon öka mängden potatismjöl till 1 msk
Florsocker
1/2 ? 1 msk potatismjöl
Garnering:
florsocker
hallon
citronmeliss eller mynta
Servering:
vaniljsås eller vispgrädde
Sätt ugnen på 225°.
Blanda mjöl, socker, kallt smör skuret i kuber och vatten till en smulig massa.
Fördela hälften av smulorna smord pajform, ca 24 cm i diameter.
Platta till degen lite med handen.
Grädda strax under mitten i ugnen, ca 7 minuter.
Fyllning:
Låt persikorna rinna av.
Lägg dem i pajskalet. Behålla halvorna ?hela? eller skär dem i klyftor.
Blanda hallon, florsocker och potatismjöl, och strö över persikorna.
Strö på resten av smuldegen.
Grädda strax under mitt i ugnen, 20?25 minuter.
Pudra över florsocker.
Garnera med hallon och och citronmeliss.
Servera med vaniljsås eller lättvispad vispgrädde.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 |
30 | 31 | |||||||
|