Mina ord och tankar

Alla inlägg under oktober 2020

Av Neta - 13 oktober 2020 14:24

Alltså det här med att tvätta. Så enkelt idag om man jämför med förr. Om ni läst PerAnders Fogelströms böcker får man ju en inblick i hur det var då. Vilket slit att ligga på bryggan mitt i vintern och hålla på med tung tvätt. Farligt dessutom pga halkan och sen tvingas ha med sig småbarn också.

Minns att mamma kokade tvätt på spisen, hade tvättbrädan i diskhon där hon sen sköljde också. Minns också att mormor och hon hyrde en tvättstuga ihop ibland. Men även där las tvätten i blöt kvällen före i stora rostfria kar med hjul på. Och där fanns en gigantisk mangel jag var livrädd för.

Minns mormors första tvättmaskin hemma. En öppen rund sak med nån arm i botten som gjorde att tvätten rördes om medans vattnet värmdes upp. Tror hon blötla den innan. Sen fanns det som en vals uppepå som man körde tvätten igenom ist för att vrida ur den. Minns inte om hon sköljde i själva maskinen eller i något annat. Det här var i mitten av 50-talet

Vilken skillnad mot idag. Tvättmaskinen måste väl vara den hushållssysslan som utvecklats mest ändå.

Fick det här av en kompis efter ett inlägg på Fb,

Tvättmaskinen
Förr tvättade man för hand. Eller rättare sagt ? kvinnorna tvättade för hand. Tack vare tvättmaskinen fick kvinnorna mer frihet att utbilda sig, arbeta och kanske vara lite lediga.

De första tvättmaskinerna var av trä vevades för hand, och kom i slutet av 1700-talet. Först på 1900-talet kom tvättmaskiner för hemmabruk. 1950 hade 8 % av svenska hushåll tillgång till en tvättstuga, år 1965 var siffran 90%.

En tvättmaskin har en motor och en växellåda som gör att tvättrumman inne i maskinen snurrar. I trumman finns valkar som lyfter upp tvätten så att den gnuggas. Numera har vi också smarta tvättmedel med enzymer som är bra på att lösa upp svåra fläckar.

I dag är det svårt för de flesta av oss att föreställa oss vilken slitsam syssla det var att tvätta för hand. Det var kvinnor som förväntades slå och skrubba tvätten mot en sten eller en tvättbräda, värma vattnet med tvål i stora kittlar över öppen eld, sedan röra om tvätten ? och så skölja den i kallt vatten i sjöar och vattendrag och sedan pressa ut vattnet från tvätten genom att banka den med klappträn. Tack vare tvättmaskinen befriades kvinnor från denna börda och fick mer fritid och mer frihet. Den globala statistikens populariserare (och enligt tidningen TIMEs lista för 2012 en av världens hundra mest inflytelserika människor), professor Hans Rosling, har därför kallat tvättmaskinen för ?den industriella revolutionens främsta uppfinning?.

Tidiga försök och genombrott
Man gjorde tidigt försök med tvättmaskiner. 1782 togs ett patent på en tvättmaskin med en roterande trumma, en lösning som används i de flesta moderna tvättmaskiner. En trämodell av en tvättmaskin som finns på Tekniska museet ingick i Kungliga Modellkammaren 1779 och kan ha kommit från Christopher Polhems Laboratorium Mechanicum.

Tvättmaskiner, precis som många andra vitvaror, fick spridning hos allmänheten under decennierna efter andra världskriget. Tvättmaskinen är en självklarhet i de flesta hushåll i de industrialiserade länderna. I flerfamiljshus i bland annat Sverige är det vanligt med gemensamma tvättstugor ? en slags fortsättning på en gammal tradition. År 1950 hade åtta procent av svenska hushåll i flerfamiljshus tillgång till tvättstugor, femton år senare var siffran 90 procent.

Dagens tvättmaskiner ? och framtidens
Moderna tvättmaskiner är programmerbara och automatiska ? maskinen byter själv mellan olika steg, som förtvätt, huvudtvätt, sköljning och centrifugering. Den kan också kontrollera tvättprocessen och känna av till exempel hur mycket tvätt man har lagt in, och sedan anpassa sig därefter.

Nästa steg blev elsnåla tvättmaskiner som kräver väldigt lite tvättmedel. Forskare vid universitet i Leeds i Storbritannien tog år 2008 fram en tvättmaskin som enbart behöver 280 ml vatten per tvätt och använder 2 procent av den energi som krävs när man tvättar i en vanlig tvättmaskin. För att tvätta tillsätter man tunna plastskivor tillsammans med lite vatten och tvättmedel. Varmt vatten löser upp smutsen som absorberas av plastskivorna. Dessa kan användas om och om igen, upp till 100 gånger. Nu prövas också tvättmaskiner som inte behöver värma upp vatten, utan istället använder varmvatten direkt från vattenledningen.

Även tvättmedlen blir miljövänligare. Numera kan man använda så kallade tvättnötter. De kommer från buskar och träd ur släktet Sapindus. Det är dess frukt som torkas och kan användas som tvättmedel och återanvändas flera gånger.

Mycket intresse riktas också mot att hitta alternativ till vatten, exempelvis koldioxid, ultraljus, negativa joner och ånga. Detta ska öka effektiviteten och förbättra tvättresultatet.

Källa
Boken 100 innovationer; 51 ? 100 Metallbearbetning ? ångmaskinen, förteckning över artikelförfattare och källor på sid 191?204.


Snabbfakta
Förr i tiden tvättade man bara för hand. Kläderna gnuggades mot en sten eller tvättbräda och blev snabbt slitna.

Att tvätta för hand var hårt och slitsamt, dessutom var tvålen dyr. Man tvättade sällan, ibland blev det stortvätt bara två gånger om året, på hösten och på våren.

Kläderna tvättades i sjön, floden eller kokades i stora kittlar över öppen eld.
Man tvättade nästan aldrig finare kläder i siden eller ull. Istället vädrade man kläderna ute eller skakade dem.

I slutet av 1700-talet uppfanns de första tvättmaskinerna. De var gjorda i trä och man fick värma vattnet först, hälla det i maskinen och veva den för hand.

En av de första elektriska tvättmaskinerna tillverkades i USA 1906 ? 1908. Den döptes till Thor, efter Tor, den nordiska åskguden.

Moderna tvättmaskiner gör allt automatiskt. Vi har också ?smarta? tvättmedel som innehåller riktigt små saker (som kallas för enzymer och finns i kroppens celler) som är bra på att lösa upp svåra fläckar.

Av Neta - 13 oktober 2020 00:06


Veckans frukt:


Grape

Grapefrukt
Grapefrukt anses ha uppstått genom en korsning mellan Pompelmus och Apelsin från 1700-talet på Barbados. Tidigare innehöll frukterna en mängd kärnor. Genom förädling har man nu fått fram sorter som är nästan kärnfria. USA och Israel är stora producenter. Grapefruktträdet blir ca 5 m högt och bär flera hundra kilo frukt per år. Grapefrukt äts naturell, blandas i sallad, pressas till juice. Kan även ingå i marmelad.

Grapefrukt Blod
Grapefrukt kan interagera med många läkemedel och läkemedelsanvändare bör därför vara försiktiga med grapefruktjuice. Grapefrukt har fått sitt namn eftersom dom växer lite som vindruvor! Grapes på engelska. Färgen på Blodgrapen beror på ett pigment som heter Lycopene, och kommer fram i varma klimat utan temperaturförändringar.

Jag älskar Grape, äter helst blodgrape och gärna som den är. Skalar och äter som en apelsin.


Veckans frukost:

Passar lika bra som mellis.

Mannafrutti

5 dl mjölk
2 krm salt
4 msk mannagryn
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde

Koka upp 4 dl mjölk tillsammans med salt och tillsätt mannagryn, låt koka på låg värme ca 10 minuter under ständig omrörning.
Tillsätt socker, vaniljsocker samt grädden och låt koka ytterligare 3-4 minuter, vispa hela tiden eftersom det lätt bränns vid.
Ta bort från plattan och tillsätt 1 dl mjölk.
Häll över i en burk och ställ kallt, servera med en god sylt eller färska bär.

Veckans vego:

Läcker svamprisotto

400 g färsk svamp, valfri
2 + ½ + 2 msk smör
2 tärningar kycklingbuljong + 1 l vatten
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
4 portioner arborio- eller avorioris
1 dl torrt vitt vin
2 dl riven smakrik ost
1 dl grovt hackad persilja
salt och svartpeppar

Rensa svampen och skär den i stora bitar.
Hetta upp en stekpanna.
Fräs svampen i smör
Låt all vätskan koka in och fräs svampen tills den får fin färg.
Salta och peppra innan du tar pannan av värmen.
Koka upp 1 l vatten tillsammans med buljongtärningarna.
Ställ genast buljongen åt sidan.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Fräs hacket någon minut så att det mjuknar i ½ msk smör
Häll i riset och rör om så att det blir glansigt.
Häll i vinet och den stekta svampen.
Låt det mesta vinet puttra bort på hög värme.
Häll i lite buljong och låt riset fortsätt puttra.
Späd med mer buljong, låt det mesta sugas upp av riset och häll på vartefter tills riset är klart. All buljong kanske inte går åt.
Riset ska, precis som pasta, bli al dente: mjukt, med en liten, liten hårdare kärna.
Riv osten och hacka persiljan under tiden.
Rör ner de resterande 2 msk smör i den färdigkokta risotton.
Vänd ner den rivna osten och persiljan.
Smaka av med salt och peppar. Servera omedelbart.

Veckans bröd:

Yoghurtbröd m dinkel
2 st

6 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
100 g svarta oliver ? urkärnade och skivade
1 påse torrjäst
¼ dl salt
2 msk ljus sirap
2 dl mjölk
5 dl Turkisk yoghurt

Blanda alla torra ingredienser med oliverna
Rör i yoghurt med mjölk, sirap.
Häll sedan upp i 2 smörade brödformar.
Jäs över natten
Sätt ugnen på 175 gr
Grädda tills den släpper kanten, tar ca 1 timme
Kolla av med en sticka om det fortfarande är kletigt i mitten.
Tips!
Använd en stektermometer. När brödet når 97 grader i mitten är det klart

Veckans sallad:

Spetskålsallad

1 spetskål
1 kruk grönkålsskott
2-3 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 st citron, skalet
½ tsk salt
3 msk finhackad mynta
3 msk nyriven parmesanost
½ dl finhackade salta jordnötter
nymalen svartpeppar

Strimla spetskål och grönkål fint och lägg i en skål.
Blanda olivolja och citron och smaka av med salt och peppar.
Massera in dressingen i kålen.
Blanda ner finhackad mynta, parmesan och hackade nötter.

Månd:

Korv- och vitkålsgryta

½ litet vitkålshuvud, strimlat
4 hg falukorv, i halva skivor
5 dl buljong
5-6 morötter i slantar
8-10 smålök, skalad eller grovt strimlad purjo
1 blomkålshuvud i små buketter
1 kn klippt persilja
ev salt o peppar
stekt svamp

Lägg vitkål o korv i en låg vid gryta
Häll på buljongen
Låt detta puttra 10 min
Lägg i morot, blomkål o lök
Koka ytterligare 10 min
Smaka av och strö över klippt persilja
Fräs svampen i en stekpanna och strö den över grytan (kan uteslutas)
Servera med potatis och en ev citronklyfta.

Använd med fördel färska grönsaker sommartid

Tisd:

Laxpudding

250?300 g skivad, färskrökt eller gravad lax
10 medelstora potatisar
ca 1 dl dill, finskuren
100 g finskuren purjo
4 ägg
2 1/2 dl valfri grädde
1 1/2 dl mjölk
salt, peppar

Varva råskalad, skivad potatis i en ugnsform med breda strimlor av laxen, dill, purjo, lite salt och peppar. Potatis i botten och överst.
Vispa ihop äggen med grädde och mjölk, lite salt och peppar och häll över, klicka eventuellt lite smör ovanpå.
Grädda på galler längst ner i ugnen i 175?200 grader, ca 50 minuter.
Servera med skirat smör eller citronklyftor.

Onsd:

Broccolilåda m bacon

2 stånd färsk broccoli
1 1/2 paket bacon
4 ägg
5 dl mjölk
½ tsk salt samt nymalen vit/svartpeppar
½ msk smör till formen
Riven smakrik ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp mjölken och ställ den att svalna.
Koka broccolin i småbuketter några minuter i lättsaltat vatten.
Låt den rinna av väl i ett durkslag och pressa sen lätt ur kvarvarande vätska.
Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Klipp det i bitar.
Lägg broccolin i en smord, eldfast form, 1 - 1,5 liters.
Strö det knaperstekta baconet över.
Vispa sönder äggen och tillsätt den avsvalnade mjölken.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll smeten över broccolin, strö över ost och grädda i ugnen 20 - 35 minuter.

Torsd:

Toskansk Bondsoppa

1 brk vita bönor, sköljda och avrunna
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
3 potatisar
1 liten klyfta vitkål, cirka 250 g
2 pinnar blekselleri
½ dl hackad persilja
100 g rimmat sidfläsk, 2?3 skivor
1 dl olivolja
1 l buljong
400 g hela tomater på burk
1 msk rödvinsvinäger
50?70 g babyspenat
4 skivor lantbröd (och det behöver inte vara dagsfärskt)
salt svartpeppar

Skala och hacka löken och vit­löken.
Skala moroten och potatisarna, skär dem sedan i 1/2 cm tjocka skivor.
Ansa kålen och bleksellerin, strimla eller skiva dem grovt.
Hacka persiljan.
Strimla fläsket.

Hetta upp hälften av olivoljan i en (stor!) kastrull och fräs allt strimlat och hackat utom persiljan.
Rör om duktigt så att grönsakerna inte bränns och fläsket inte steker fast.
När allt mjuknat häller du i buljong, tomaterna och vinägern.
Rör om, salta och peppra.
Ha i bönor
Skölj spenaten och vänd ner den i soppan tillsammans med persiljan.
Smaka av på nytt med salt och peppar.
Rosta brödskivorna. Lägg en hel eller en halv skiva bröd i botten på djupa tallrikar.
Häll i soppan och ringla lite olivolja över den.
Riven ost, som parmesan eller Västerbottensost, är en fröjd att toppa med.

Äppelostkaka


2 ägg
½ dl strösocker
25 g (ca 2.5 msk) sötmandel
250 g keso naturell
1 tsk kanel
2 msk vetemjöl
1.5 dl mjölk
2-3 äpplen

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en liten form ca 15x25 cm.
Hacka mandeln.
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus pösig smet, använd gärna elvisp.
Tillsätt den hackade mandeln, keso, kanel, vetemjöl och mjölk.
Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i den smorda ugnsformen.
Skala äpplen och skär dem i små bitar.
Sprid ut äppelbitarna i smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna under en bakhandduk
Servera äppelostkakan ljummen med vispad grädde.

Fred:

Panzerotti

20 st

Deg:
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl durumvete
4-5 dl vetemjöl
ca 1 liter frityrolja

Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löser sig.
Blanda ner resten av vattnet, mjölken, socker, salt och olivolja.
Rör ner durumvete och vanligt vetemjöl till en fast deg som släpper från kanterna.
Forsätt att knåda degen tills den är följsam och elastisk.
Täck degen med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar.

Förbered din fyllning

Ostfyllning:
250 g ricotta
2 st mozzarella på 125 g (gärna buffelmozzarella)
1 sats(er) ugnsrostade tomater
Cirka ½ msk torkad oregano
2 msk finhackad färsk basilika

Ugnsrostade tomater
20-30 st

Körsbärstomater
2 msk olivolja
1 tsk honung eller råsocker
½ tsk salt
1-2 tsk hackade örter ? exempelvis rosmarin, salvia eller basilika
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en långpanna.
Blanda ihop övriga ingredienser i en liten skål och häll över tomaterna. Blanda om med händerna.
Sätt in långpannan i ugnen i 1 1/2 timme.
Gör tomaterna enligt recept på ugnsrostade tomater.
Rör ihop ricotta och kryddor

Dela degen i cirka 20 bitar.
Platta ut och kavla till en rundel.
Klicka på ricottaost i mitten av rundeln, toppa med tomater och lägg på mozzarellaost.
Pensla kanterna med vatten och nyp ihop kanterna till en halvmåneformad pirog.
Värm frityroljan i en stekpanna med höga kanter tills oljan är cirka 180 grader och fritera på båda sidor tills de är gyllenbruna.
Låt rinna av på ett galler eller hushållspapper.
Ät direkt.

Lörd:


Fläskfilé med vindruvor

600 g fläskfilé i 2 cm skivor
300 g vindruvor, delade och urkärnade
2 msk smör
2 msk mjöl
1½ dl kaffegrädde
2 dl fraiche
1 tsk salt
1 krm mald peppar
½ msk äkta soja

Platta till köttskivorna med handen på en skärbräda, med handen i en plastpåse
Bryn dem vackert bruna på båda sidor
Flytta över köttet i en gryta
Fräs vindruvorna i smöret som är kvar i pannan
Strö på mjölet, vänd runt och späd med grädden
Rör i fraiche och smaksätt med salt, peppar och soja
Häll blandningen över köttet och och låt allt koka på svag värme under lock i 12-15 min
Servera med pressad potatis och sallad.

Sönd:


Kyckling med cashewnötter


400 g kycklingfiléer
2 msk japansk soja.
1 purjo, det gröna
4 morötter
1 röd spetspaprika
100 g sockerärtor
1 brk vattenkastanjer
1 msk olivolja
2 msk ostronsås
1-2 tsk fisksås
150 g cashewnötter

Kycklingen strimlas och marineras 10 min i sojan
Under tiden strimlas purjon
Skala och skiva morötterna, (vill ni ha blommor så rispa djupt med cestjärn runt om innan ni skivar)
Grovstrimla paprika och sockerärtor
Häll av och skiva vattenkastanjerna
Rosta nötterna

Fräs grönsakerna i lite olivolja tillsammans med kycklingen och marinaden.
Tillsätt ostronsås och fisksås, smaka er fram.
Kanske ni vill ha några droppar soja till också.
Fräs till kycklingen är klar, tar bara några minuter.
Till slut häller ni i rostade cashewnötter och rör om.
Servera med ris och bordssoja

Exotisk vinterfruktsallad

2 dl delade, urkärnade röda druvor
2 dl tärnad mango
2 dl tärnad papaya
2 dl tärnad ananas

Sås:
4 passionsfrukter
½ granatäpple, kärnorna
1 msk socker
1 msk pr citron
1 msk kallt vatten

Garnera med 1 passionsfruktklyfta

Gott är även apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.

Av Neta - 11 oktober 2020 23:26

Vi får inte gå på Rs begravning. Snacka om käftsmäll. Det är hans barn som bestämt det sa hon till C. Bara mamma, dom och deras barn.
Inte vi biologiska barn till hans fru, inga syskon, ingen släkt och inga kompisar. Corona sägs vara en orsak men det är nog inte hela sanningen. Kyrkorummet är stort och så många är vi inte!

Det skiljer rätt mkt i ålder på oss så vi har aldrig direkt umgåtts men träffats när vi varit hos mamma på högtider och födelsedagar. Ingen konflikt har rått vad jag vet, ingen jag märkt av iaf.

En väldigt underlig situation. Nu funderar vi på att ha en egen minnesstund, kanske rent av sätta in en egen dödsannons för den lär vi ju inte heller få stå med i.

Elle som är känsligast av mina är förtvivlad. Det är jag med. C och syrran verkar ta det med ro, L tycker det är underligt. Syrran tror dom kommer att ångra sig, jag är tveksam till det. Bestämt sen länge sa mamma.

På ett vis är det skönt för nu kan ju vi göra samma sak utan dåligt samvete när mamma en gång går bort. Slippa dom två. Men jag skulle ju inte drömma om att utesluta hennes syskon och vänner. Aldrig!
Man gör inte så! Finns många oskrivna regler, det är väl en av dom.

Jaja tiden får utvisa vad det blir av den här soppan.


Idag har jag planterar en hallonbuske bredvid mitt sv vinbär. Satt ner 3 julrosor i den pallkragens framkant och slängt ut lite frö av gullvivor och förgätmigej i slänten. Går det så går det. Haha! Slänger ut lite fler i vår sen med.

I morgon ska jag sätta scilla i rabatten jag gjort vid garaget. Sen trycka ner lite frö från perenner. Riddarsporrar, malva och nån klocka i tre färger i stora rabatten. Slänga lite utblommat från låda och krukor, snygga till helt enkelt. Måste be om hjälp att få ner hallonet djupare dock. Orkade inte gräva så djupt i kragen. Få se vem som får den stora äran Haha! Kupade iaf så den inte torkar. Ryckte upp rabarbern också. Ligger på golvet nu, kraften att stå gick åt till det andra.

Har slagit ut 2 knoppar på stora dahlian, jag som nästan tänkte klippa ner den, tur jag inte gjorde det. Vet inte sen om jag helt fräckt ska ställa in krukorna i städförrådet som är lite allmänt. Dom andra förråden inkl våra är inte frostfria. Mitt garage är det men där ska pellisarna få sova. Annars får jag tömma krukorna och ha knölarna i en låda i garaget. Har en underhylla till bänken jag ställt dit så det skulle gå.

E var här en sväng på em, kom med sin lunch så vi fick sällskap av varandra. Jag slängde hop en äggifralla, hon hade nån thaikub. Fick ju ont inaxeln idag så när hon gått och jag skulle koka min pasta möttes jag av en urplockad diskmaskin. Guld värt, ja hon är guld värd hela hon.

Få se nu då om jag får sova i natt. Har ju en tendens att grubbla mkt då. Det vi fick reda på idag kan ställa till det. Önskar jag hade nån som sov här på soffan. Blir lugn då. Kan andas med den. Men det kan ju inte va vem som helst.

Av Neta - 10 oktober 2020 23:01

Äntligen slipper du den fasansfulla värken, hemlängtan och allt du inte riktigt förstod på slutet. Kvar blir vi som minns dig som den mysiga människa du var, vänligheten själv och ditt stora hjärta som räckte till alla barn och barnbarn även vi som inte var biologiska.
Allt började med en sjukdom på C och slutade med en annan på samma bokstav. Hatar båda nu!

Elle sa idag att du alltid frågade om skolan, hur det gick och vad ni gjorde. Du var genuint intresserad av Rs och Es sport och ni pratade om det dom gånger ni sågs, oftast hos oss vid jul eller födelsedagar.

Du var stor i din sport under dina glansdagar. Svajen visste alla bordtennisspelare vem det var. Inte så många år sen du tog dina seniortitlar som du ödmjukt tyckte va kul bara. Boulen hittade du och mamma tillsammans, nu får hon spela utan dig.
Du var som ung duktig även i fotboll, lite av Tobos stolthet har jag förstått. Då kände vi inte dig.

På tisdag skulle du fylla år, vi som haft vår månad tillsammans. Nu blir jag ensam i den.

Du har funnits vid mammas sida så länge, J var väl bara något år. Tjejerna har haft dig hela tiden. Du var mer pappa åt mig och morfar till min tre än orginalet någonsin varit. J kallar dig Runegubben, du har nog betytt mycket för honom som kunde jämföra med orginalet. Han såg hur det kunde vara.

Dans har varit vårt största gemensamma intresse i familjen. Du träffade mamma på Fyris, samma ställe som jag så småningom träffade L. När ni inte kunde gå ut längre ville du alltid höra hur vi haft det, du ville höra om orkestrarna, om ställena och vilka som varit där. Åkte vi på kryssning fick vi berätta. Du var så intresserad av allt vi gjorde.

Så kom den fasansfulla nyårsafton då du fick din stroke. Ni hade fixat maten och dukat fint, mamma skulle bara fixa till sig lite och du pratade med en kompis i telefon. När mamma kom tbx var du inte riktigt med. I stället för en mysig kväll på tu man hand blev det ambulans och en natt på sjh där du så klart blev kvar. Imånga dagar visste vi inte hur det skulle gå. Men du kom igen, inte kroppsligt men mentalt. Efter några veckor satt du i rullstolen och spelade pingis med sjukgymnasten. Det fanns kvar i din kropp. Så småningom kom du hem till ett anpassat hem. Mamma och din dotter tränade dig hårt och flera funktioner kom tillbaka.
Livet gick vidare och ni fick en mysig vardag igen. Gick ut, åkte på utflykter med färdtjänst. Tyvärr kunde ni inte komma till oss då vi hade trappor in. Gå kunde du aldrig. Hemtjänsten hjälpte dig flera ggr om dagen, sen fanns ju mamma och dina 2 barn. Syrran hjälpte er handla, jag kunde inte göra någonting mer än komma ibland.

Om jag bara anat att det skulle vara sista gången vi sågs på mammas födelsedag i februari. Leif, Elle och jag kom och vi fikade som vanligt. Ni ville så gärnahålla kontakten med L, ni hade nog varit lite oroliga efter vår separation. Vi såg det nog som självklart både han och jag att ni kunde det. Men sen kom pandemin. Det blev ingen mer gång. Blir ingen mer gång!

Vi är ledsna så klart men du slipper ha så ont nu. Du har varit på sjh så många månader och det har varit många turer innan du fick din lilla lya på sjukhemmet. Du ville hem men det gick inte längre.
Nu har du kommit någon annanstans, kanske ses vi där så småningom, kanske inte. Ingen vet men tack R för att du funnits, för mamma och för oss. Vi saknar dig! Sov gott!



Av Neta - 9 oktober 2020 22:19

Men nu hade dom tagit bort en stor jordhög och gjort en övergång så nu kommer vi ut iaf. Varit sämre med det ett par dar.

Ligger jord och asfalt på min gräsmatta, som tur är på en markduk. Men man känner sig lite instängslad om man bara ser ut gm köket. Å ja det står en vissen ros där. Eller plantan har friska blad men var tydligen hårt driven.

Dom här rostade och saltade bondbönorna är tillverkade i grannbyn Vattholma. 2 killar som bildat företaget.  Odlade där också. Är lite jordnötskänsla på dom. Tror man kan ersätta nötter i maträtter, typ thairätter med dom. Kanske en lösning för nötallergiker. Första känslan var att dom var hårda, men sen känner man att dom är spröda. Bra sälta också. Tycker ni ska testa.

Ser lite ut som nötter med.

Mår lite skit nu, tror jag har en uvi på G igen. I natt kände jag mig nästan febrig. Fast kan va mitt vintertäcke med, varmt som 17 Haha! Men när jag mår så här blir jag lite nere också. Då längtar jag efter familjen, men 2 av 4 har hiskeligt mkt att göra. Tur jag har Elle.

Hon åkte upp och handlade lite idag + att varorna från Ica kom. Vi röjde kylen igår med, känns skönt, då fick vi i allt från Delitea med. Känns som jag bara behöver handla frukt & grönt + mejeri nu ett bra tag och det var ju meningen med.
Så skönt att ha lite konserver, inläggningar och speceri hemma. Frysen är välfylld med. Sörjer en köttfärssoppa Findus haft som inte finns längre. Den var med potatis i. Lätt att göra själv iofs men då måste jag ha plats i frysen. Så bekvämt att bara öppna en burk. Men jag har några burkar gulaschsopppa för dom där dagarna när jag har ont.
Hade rätt mkt matjesill med och det är lika där, en sillmacka funkar ju när man har ont.

Något jag aldrig trodde jag skulle köpa men som jag gör nu är färdig stuvning på burk.




Men ikväll gjorde vi varma mackor på en burk på det gamla hederliga sättet E och jag till Doobidoo. Har ju ett smörgåsjärn annars. Vi hade alltid sånna här burkar i husvagnen. Enkelt dom dagar det regnade. Idag blev det skink och svampstuvning. Sen en cider till, det är aldrig fel och det kan E dricka med. Köpte ju en hel låda kopparbergs rosecider till inflyttningsfesten som aldrig blev. Kom en pandemi i vägen.

Sov dåligt i natt så ska krypa ner nu och hoppas på en bättre natt. I morgon väcks vi inte av arbetsfordon iaf.

Av Neta - 8 oktober 2020 20:21

Apelsinfisk

600 g fiskfile, valfri sort
½ tsk salt
2.5 dl mellangrädde
½ msk mjöl
1.5 msk hummerfond
rivet skal av 1 apelsin, + lite saft
½ tsk torkad timjan
½ dl hackad gräslök

Dela fisken i 4 portionsbitar som saltas
Vispa hop grädde, mjöl, fond, skal och örterna i en vid gryta
Låt koka upp och lägg ner fisken
Sjud utan lock 6-7 min
Garnera ev med apelsinskal, gräslök, o lite färsk timjan.
Kan med fördel serveras med ugnsstekta rotfrukter och rivna morötter med lite olja och klippta apelsinbitar i

Vi gjorde den med lax i ugnen. 200 gr ca 20 min. Hällde såsen över fisken bara. Gjorde potatis och morötter i ugnen till.

Av Neta - 7 oktober 2020 23:51

Mest i åldern upp till 29 bland ungdomar tror jag det var. Men hallå, alla studenter kommer ju nu, tusentals i just den åldern, vad hade dom väntat sig då? Klart det ökar med dom.

Bestämde mig idag för att inte åka in till stan, finns en Ica, i studentstan ironiskt nog, som kör varor ut hit. Vi gjorde en order dit ikväll E och jag. Delar på avgiften. Köpte lite rosa varor bl.a,

Jag beställer också varor från Delitea ca 4 ggr om året, köper sånt som är tungt att bära. Även lite te, tunnbröd o kex, medel till tvätt o disk. Ja sånt som är bra att ha hemma och som håller sig. Inga massor men behövs ju inte heller till bara mig. Men jag får det gratis till ytterdörren, det är värt lite det också. Och dom har bra priser för det mesta. Kommer alltid på kvällstid.
Började med det här i Tierp och jag fortsatte här. Fick en laddning idag. Ska packa upp i morgon, har för vana att röja lite i kylen samtidigt för det blir ju mkt burkar o flaskor. Nästa order dit blir till jul.

Har höstsått lite på baksidan idag, frön jag bara slänger ut. Bl.a hittade jag rosavita aklejor. Vet att jag har gullvivsfrö med men dom har fått fötter.
Beställde nya på tradera idag, både röda och gula, hon hade även förgätmigej. Vill ha lite vilt på baksidan och det här kommer ju efter lökarna.
Hittat en tjej på Väddö som har fröfirma på tradera. Allt kostar 10kr. Så man behöver inte gräma ihjäl sig om det inte gror.
Till framsidan har jag riddarsporrar, malva och mariaklockor i 3 färger. Där lägger jag däremot ner i grupper. Få se om det går där bland mördarsniglarna. Som tur är har jag inte sånna på baksidan. Inte många i fram heller, ser max 2 åt gången. Tror gårdskarlarna håller efter i området.

E var in och träffade sin kontaktperson idag. Dom åt middag på foodcourten i Gamlis, så jag beställde en thairätt hon fick ta hem. Räcker till lunch i morgon med. Hon kom in en sväng ikväll med tack vare det. Annars fikar vi ju på em. Vi såg Vägens hjältar och nästan hela Hela sverige bakar ihop.

Sen har jag plockat lite, fyllt vatten i kylen. Dom har börjat gräva precis här nu så gäller att vara beredd på avstängning. Duschat och ligger på sängen och skriver det här nu. Ska läsa nåt kapitel i boken innan jag släcker.

Av Neta - 6 oktober 2020 23:50

Jag är nog en rastlös själ ibland. Ibland en riktig innesittare.
Skilsmässan stukade mig nog mer än jag trott. Inte så att jag längtar tbx till destruktiviteten, inte alls. Vet ju också att jag inte levt idag om jag inte tagit initiativet till den. Jag hade långsamt tryckts ner och jag tror det var hans plan. Varför betedde han sig så annars?
Men jag kommer aldrig mer att ha ett förhållande, så bränd är jag. Att han efter jag flyttat kunde bete sig som han gjorde är för mig och dom flesta vi känner också ofattbart.

Har ju försökt att vi ska kunna umgås som vänner för tjejernas skull men det ä svårt att få till det naturligt. Prio 1-10 för honom är han själv. Sen är han ju lite underlig på vissa saker.

Men visst lever man ett tomt liv nu. Ingen ringer av dom man umgåtts med. Mi o Ma har varit här 2 ggr på sitt eget initiativ. Dom jag har kontakt med idag är annars relativt nya stjärnor. Har ju hört av skilda kompisar att dt blivit så här men ingen tror ju att det ska drabba en själv. Inte jag heller.

Jag har ju ändå haft kompisar, L har ju aldrig haft det. Bara på jobbet. Annars sina syskon. Så jag förstår att det är spännande nu när han har en, att han är lite fanatisk. Sätter henne före sina egna barn t.o.m men han har ju inget tbx för det.

Lite löjlig är han också, han som alltid skitit i födelsedagar, både mina och ungarnas men springer ofta då vi kryssar och köper mörk choklad till kompisen. Bara ändå!
Själv fick jag en julklapp i år för att ungarna sa till. Skruvmejslar Haha! Men vi kryssade ju över jul. Lite sött ändå.
Ungarnas födelsedagar har jag sett till att han gett dem nåt, annars hade det inte hänt.

Så ska livet vara så här nu, 4 pers i en familj som inte umgås alls? Jag träffar tjejerna men hur mkt jag än älskar dom så vill jag nog träffa andra också. C åker ju till L och förra veckan var han hos E men först efter att jag rutit till. Hon får inte komma till honom.
Han o jag ses ju om han kommer hit men man vet aldrig hur han är. Har ju hänt att han ignorerar mig helt för att nästa gång vara rätt trevlig ändå. Man blir lite osäker.

Nu ska vi kryssa, men är ganska säker på att han inte åker med även om han kan. Ska bli kul att se om han kommer över jul. Frågar kompisen kommer han ju skita i sina egna barn.

Jag försöker hålla en viss kontakt över messenger, ta del av hans liv och visa att jag bryr mig för vi har barn ihop. I synnerhet nu.
Svarar gör han väldigt sällan, kan komma via telefon eller om han är här flera dar efteråt. Jag ringer inte längre eftersom han har sån svada, tjejerna säger lika men dom står ut med det iaf. Men E har sagt flera ggr att hon inte sagt vissa saker för hon får inte en chans.
Han har ju inte alls det beteendet när vi ses, så det är lite märkligt. Däremot ser jag ibland när han pratar med andra hur en del börjar skruva på sig. Dom hinner aldrig svara. Då kommer svadan igen så det är väl en osäkerhetsgrej. Men pratar bara om sig, sitt liv, brorsan och gården. Klart folk ledsnar.


E är ju ute på rätt mkt, hon har ju sina jobbarkompisar och dom på stickcafeet. Men coronan har ju gjort att det inte finns nåt för mig här nu. Det jag planerat blev inget.
Så jag åker till stan ibland och handlar, mest med C har det blivit men E träffar jag ju varje dag. Men visst är hon med ibland också. Men ingen kommer ju hit och ingen frågar om vi ska göra nåt i de här tiderna.
Vill t.ex till Solrosen, men med vem? Har jag tur kanske med L om E vill dit men inte stensäkert att jag får följa med. Han kan ju djävlas. Färdtjänst till annan kommun åker man ju inte på sånt.
Nu jobbar ju C mkt mer också.
I somras kunde man ju slänga käft med grannarna, men ingen är ju ute nu och in till nån går man ju inte nu.

Så livet suger just nu, det här med R tär ju också. Vill ut på nåt, behöver ju inte kosta nåt för det. Men med ut menar jag inte åka till Maxi iaf. Eller bara ut o åka lite, ta med fika kanske, se nåt annat.




Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards