Mina ord och tankar

Alla inlägg under oktober 2020

Av Neta - 23 oktober 2020 11:00

 


Det här är en enkel och fräsch sallad. Grönsakerna kan man variera efter vad man har hemma.



1 pkt (100g.) glasnudlar


Marinad:
1 tsk hackad chili (t.ex. fryst, alt sambal oelek) kan uteslutas 
Ingefära, riven, efter smak
Vitlök, riven, efter smak
1 msk sesamolja
1 msk ostronsås eller fisksås 
2 msk japansk soya
1 msk pressad lime el. citron


1 rödlök alt salladslök eller purjo
10 cm gurka
½ röd paprika
ca 20 sockerärtor


För extra lyx: 1/2 mango och 1 avokado samt polkabeta.


Lägg nudlarna i en skål, ha i lite salt.

Häll på kokande vatten, lägg på ett lock och låt stå i 3 min.

Häll i durkslag, spola under kallt vatten och låt rinna av.


Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
Tärna grönsakerna fint, skär löken i små strimlor.
Klipp sönder nudlarna lite, rör ner dem och grönsakerna i marinaden.

Servera t.ex med kyckling.

Av Neta - 22 oktober 2020 00:25

Dom ställer till det för min födelsedag. Ingen kommer att komma. Inte kompisar, inte sonen, ingen släkt. Det blir som en vanlig vardag med E. Man får ju bara umgås med dom i eget hushåll.
Vi skulle ju åkt till RE-tuna i morgon men nu skulle L vara på ett möte i stan och hade då möjlighet att åka upp och hjälpa C med det hon behöver hjälp med, så då blir det inget. Det får ju gå före. Nu åker vi ev månd ist men det vet man inte förns det händer.

Jag som älskar födelsedagar och tycker det är kul med paket som givaren valt med omsorg.
Inte få välja nåt på nån loppis där man inte ens vet om man hittar nåt. Det är inte att ge en present, det är bara att göra det jäkligt enkelt för sig och visar att man skiter fullständigt i det där egentligen.
En födelsedagspresent ska vara nåt man väljer till just den personen för att göra den glad, något man vet blir uppskattat. Och man gör det med hjärtat.
Har fått t.ex musikal i present som jag sen aldrig fick gå på. Begagnade grejer från givarens hem, för man inte har lust att köpa nåt. Har också fått onödiga köksprylar som bara uppskattas av givaren. Ja listan kan göras lång.
Nu önskade jag att få göra nåt kul ist. Och på själva dan blir det smörgåstårta och rulltårtsbakelser bestämde E och jag idag. Vi beställde från en Ica som har hemkörning ut hit.




Här är ljusbrickan i plåt L gjorde till mig. Ca 35 cm lång och ca 15 bred. Jag har 5 magnetiska ljushållare, ganska låga som jag kan placera som jag vill. Sen ha lite kul dekorationer på den. Längtar tills jag får julpynta den men först lite höst.
Fick idén på Fullerö men dom var lite långa, nästan metern och 30-40 cm breda, med fasta ljushållare, kostade nästan 600. Det gjorde inte den här. Haha! Kanske kommer en faktura vad vet jag.
Många som frågade var jag hittat den, fler än jag som vill ha mindre. Nu ska den målas med silverfärg. Perfekt på ett middagsbord, stjäl inte så mkt plats.
Fick en i aluminium också, lite kortare men bredare. Så kul att ha eftersom han gjort dom.

Lovade visst en bild på novemberkaktusen jag köpte med. Nu har jag en röd igen, frös ju farmors som jag haft i över 40 år. Har en vit med lite ljust rosa i med. Haft både orange o gul med men tog väl inte med alla.

Nu har dom grävt igen på framsidan, jordhögen utanför mig är borta. Platthögen är kvar men tror dom fixar det i morgon. Ett himla liv och vibrerande när dom packar jord och sand. Grävarn låter en del också. Ska bli skönt när dom flyttar ner till de nedersta husen nu. Höras lär det väl göra ändå, men inte så mkt som det gjort hittills.

Nu så är det nog dags att krypa ner.






Av Neta - 21 oktober 2020 00:48

Tillåter inga kommentarer då kommer det DM ist. Så fort jag skriver om L så kommer dessa frågor. Verkar som man inte alls ska träffa sitt X, än mindre göra saker tillsammans. Förstår inte varför det stör så mkt, är ni oroliga att vi ska trilla dit igen?

Pirrar inte det minsta så den risken finns inte, tycker jättemkt om honom men det har jag många jag gör så med. Det krävs nåt mer om det ska bli nåt.
Hur skulle det vara om ni helt enkelt skiter i oss och fokuserar på nåt annat? Så kan vi få fortsätta vara vänner i lugn o ro.

Lite småtråkig dag idag. Regn och grått. Tvättat lite, hängt upp det. E kom med en Nasigoregn hon köpt på Fullerörestaurangen, så tog halva idag, bara en äggmacka ikväll. Är inte hungrig.

Beställt en pyamas, eller rättare sagt svarta trikåbyxor m mudd och en blommig tröja. Mer som en mysdress att hoppa i när man duschat. Eller gå och skrota i en dag när man inte vill gå ut men ändå vill vara lite klädd.
Kan inte sova i något så varmt blir mest nattlinne med kort ärm eller en tröja. Är rätt varmblodig.

E va här en sväng ikväll efter sitt stickcafe, blev lite snopen när hon kom så sent.
Idag har vi också satt in pengar på cancerfonden till minne av R. Vi 4, J gjorde eget med sin familj. Dryga veckan till begravningen än så det hinner komma med i minnesboken.
Vi pratade lite om det E och jag, att det är bättre än blommor.

Ska regna i morgon med, så man får hålla sig inne. Behöver inte ut på flera dar om det skulle vara så. Förhöjda restriktioner här nu med ju så vi kanske handlar på nätet och får det hem. Ingen kommer väl när jag fyller nu så E o jag gör väl nåt smarrigt till middag. Varit sugen på hasselbackare ett tag. Det och kyckling i nån läcker sås kanske.

Nu ska jag iaf krypa ner och vänta på JB.

Av Neta - 20 oktober 2020 06:49

Tack vare att mitt kära X kom och skjutsade sin dotter igår fick jag hjälp med att få upp kartonger och en tung tidningskasse till soprummet. Inte helt lätt att ta sig fram här nu när det är uppgrävt överallt. Han kan ju gena upp för slänten på baksidan. Det kan inte jag.
Glömde be honom ta med sig glassoporna bara. Det är tungt och svårt för mig att ta. Blir många tomburkar nu.

Med sig igår hade han ett ljusfat i plåt han gjort åt mig. Jag frågade om han kunde fixa en plåt och hur jag skulle bocka kanterna och får ett färdigt fat. Sån är han <3 Det jag sett som jag kunnat använda de magnetiska ljushållarna på var för långt för mitt lilla bord. Nu ska alltihop målas med silverfärg och sen dekoreras efter säsong. Sen ska ni få se.

Han hade faktiskt gjort två, så E fick ett också, sen hade han gjort ett kvadratiskt i aluminium, va väl kul att hålla på med plåtsaxen Haha!
Han hade skrivit ut Rs dödsannons också, det uppskattade jag mkt.
Han tog mig lite på sängen, hade klätt på mig men la mig uppepå och hade slumrat till lite. Så jag åt frukost och han fikade sen.

Trodde inte jag skulle kunna åka med till stan då det är så bökigt utanför och i backen upp till parkeringen. Tänkte att köra rullstol här nu, det gör han inte. Men han hade en lösning på det också. Hade sett att han kunde köra upp vid slutet av vårt hus och dit fick vi gå i smygen utanför mig och grannen, över en gräsmatta och över en skiva dom lagt över diket dom grävt upp.

Så vi hämtade E när hon slutade och åkte i strålande sol men bitande kyla in till GC. Gillar att åka bil med honom och lyssna till vår musik.
Nu kunde jag hämta ut min guldklocka jag kostat på en renovering på. Den hade hamnat i tvättmaskinen 2 ggr under dom där åren jag inte kom ner till tvättstugan själv. Hade blivit kvar i byxfickan båda ggr. Nu hade dom bytt urverk, krona och glas så jag blev några tusenlappar fattigare. Men ingen risk att den hamnar i tvättmaskinen när jag tvättar iaf.

Ska byta armband också men det får bli nästa månad.

När vi hämtat den åkte vi upp till food courten och åt lunch, E och jag åt thai, jag en scampiwok med ris. L åt rödspätta E nån wok med kyckling och nudlar.

Sen gick vi och köpte färgen till ljusfatet, en gul glasfärg, en blå sprayfärg och ett par penslar. Ett varv på TGR resulterade i röda smala sidenband och en laddare till L. Lite mathandel på Kvantum och inköp av en ny röd novemberkaktus med massor av knopp. Min röda tog stryk förra vintern, tror jag frös den vid vädring.
L skulle ha knäskydd från loppispoppis så vi stannade där, där såg man skillnad på kvinnlig och manlig shopping, tog typ 2 min. Haha! Han visste att dom låg i kassan.

Vi hade köpt några mazariner så vi åkte hem och fikade innan han åkte hem till Sörmland igen. Pratade lite om vad som händer i hans liv nu, många turer är det nu. Fattar inte att han orkar. Skickade med honom lite skaffning innan han åkte också.

E blev kvar en stund men gick in och vilade sen men kom tbx på kvällen till TVn. Jag åt lite rester igår kväll.
En mysig dag i ett fantastiskt väder.

Idag ska E luncha med sin kontaktperson och sen har hon stickcafe ikväll. Jag ska tvätta, måla ljusfat och plocka undan det sista ute med. Ta in dynorna så dom får torka ordentligt.

Av Neta - 19 oktober 2020 01:23

Känns som den kommer tidigt i år. Här är det en ynka grad nu. Men såg att redan imorgon ska det bli minusgrad redan vid 21. -1 gr. Kallt hela dan i morgon med. Känns i min kropp!
Kan inte låta bli att tänka på alla som sover ute nu. Kan dom ens sova?

Idag har båda tjejerna varit här. Cs förkyning är på upphällningen. Men hon är trött. Hon hjälpte mig få in pellisarna i garaget och hämtade ett pkt på affären. Vi åt faktiskt pizza idag. Ibland är det gott.
Haft en mysig em iaf.

Har lagt i blöt bruna bönor. Med kylan kommer skogshuggarmaten. Haha! Ska bli gott iaf.

Börjar fundera på gardinbyte med, vill ha upp mina sammetsgardiner och sätta upp draperiet vid ytterdörren, även det en sammetslängd. Kökskappan får sitta tills jag sätter upp de röda till advent. Är bara 6 v kvar. Ska bli kul att göra jul här.

Veckan som kommer avslutas med min födelsedag. Fast då kan inte C för hon har styrelsehelg med SKU, budget tydligen. Så vi ska fira mig på torsd med en liten utflykt. Vill inte ha en massa prylar, roligare att få göra nåt kul. Sönd sen får vi väl se om sonen dyker upp, han kan jobba också. Annars blir det väl E och jag. Om L ska köra henne på månd kanske han kommer redan då med. Han kommer och ska göra det i morgon iaf så jag har planer på att muta honom med 11-kaffe mot att han tar upp mina kartonger. Blev så många plötsligt. Sen har han väl gubbdagis på tisd.

Nu ska jag försöka sova iaf. Tycker det känns kallt härinne fast det är 21 gr. Kryprr långt ner under täcket.

Mat

Av Neta - 18 oktober 2020 00:30

Jag har många saker jag gillar i matväg. En av dom är ugnsrostade morötter. Dito rödbetor kommer inte långt efter.
Varit sugen på ugnsfalu hur länge som helst och idag kom jag äntligen till skott.

Delade potatisar, E hjälpte mig skala morötter, sen skivade jag en lök och en stor vitlöksklyfta. Lite squash hade jag med. I med allt i en bunke, på med kryddor och olivolja, rör om och upp på plåten runt korven.
Skar korven nästan ända ner, i med senap och på med 2 skivor hamburgerost. Den senare ska inte vara i ugn upptäckte jag. Undrar om det ens är ost? Den blev som ett brunt plastigt skal. Bara gröpa ur korven.
Lite tärnade tomater till å jösses så gott. Det bästa är att jag har en portion kvar.
Blev ett glas rött till också. Korv och rödvin funkar utmärkt.

Glassbilens sandwisch blåbärspaj blev efterrätt, fanns bara några få veckor tyvärr. Nu finns sandwisch med päroncognacsglass. Tyvärr kör den ju inte ner här nu under vattenledningsbytet, så jag har inte kunnat köpa den.

Inte varit ute annat än på baksidan på ett bra tag nu. Dels tycker jag det är läskigt med ökningen av coronan, dels så har jag ju så himla mkt värk nu.
E har handlat åt mig häruppe men snart måste jag ta mig in till stan. Ska hämta en klocka som varit klar över en vecka och köpa glasfärg. L har gjort en ljusbricka åt mig och den behöver visst också målas så en burk hobbylack är nog bra med.
Men när jag har så här ont är det lite läskigt att köra scooter. Fingrarna fastnar i ett läge, svårt att variera farten eller släppa fort om nån kommer i vägen och axeln stelnar och värker mer. Knäna blir stela och värker av att sitta i samma ställning länge.
Är inte bekväm med det då och har svårt för snäva svängar och sånt som kan behövas inne i en butik.

Tog med mig hela postdisken på affärn häruppe en gång när jag var så här. Det är också väldigt trångt där och krävs lite navigering.
Lättare i rullstol nu, då kan jag sträcka ut mina leder hur som helst lite då och då. Men då måste jag ju ha en dragare.

Måste försöka få en kontaktperson/ledsagare som kan följa med och handla. Har inte tagit tag i den biten än.

I morgon måste jag ta in pelargonerna. Blev inte idag. Får ta vagnen till hjälp, får nog plats med 4 på den och då nlir det bara 2 vändor. Hänga tvätt var det jag fixade idag. Måste köra en maskin lakan i morgon med och hänga över ställningen och över antingen strykbrädan eller en stol. Måste byta i sängen med hur jag nu ska fixa det. Får väl vänta till månd.

Funderar över var jag ska dynorna till utesoffa och stolar i vinter. Funderade på om dom kunde ligga på skjutdörrsgarderoben i sovrummet men tror inte ens soffdynorna får plats allihop. I Tierp hade jag ju ett stort frostfritt förråd, det jag har här är bara hälften så stort och ingen värme alls. Drar mig lite för att ha dom där, rädd att dom kan bli förstörda. I klädkammaren lär det bli mer än fullt om jag skulle ha dom där vilket skulle vara bäst så klart. Än har man ju kunnat sitta där ute med jacka på men är nog slut med det nu.

Nej nu blev det söndag, ska krypa ner och försöka sova.

Av Neta - 17 oktober 2020 18:38

Jag borde hänga en tvätt. Ist hamnade jag här. Har ju inte skrivit på några dar.

Rs dödsannons kom idag, både på nätet och i papperstidningen. Jag fick den av Leif på messenger. Känns väldigt konstigt att som hans frus barn ingå under ?övrig släkt och vänner? dom hade ju kunnat skriva ?övrig familj, släkt och vänner? eller helt enkelt bara ?barn och barnbarn?
Känns väldigt konstigt att vi inte är välkomna på begravningen. Vi är både arga och ledsna för det, mest ledsna. Ändrat verkar det också vara att mamma och R ska ligga där Sten ligger. Så har det sagts men syrran tror att han ska ligga i minneslund. Jaja men då får vi ha den i fred då iaf. Nu när vi inte kommer att ligga i nån familjegrav kanske jag kan få min aska nergrävd där.

Fanns heller ingen vers i annonsen, är inte det brukligt? Vet att vi valde med omsorg till Sten iaf och lika gjorde jag med faster. Men bordtennisracket fick han iaf. Svajen! Ja lång var han ju.
Vi började skriva i vår släktgrupp på facebook idag. Lade in annonsen och minnesorden jag skrev i bloggen.

E är här, sitter och virkar ibland o kollar tfn ibland. Jag har läst ut en bok. Vi ska snart göra falukorv i ugn med rotfrukter. E sitter och kollar tecept på Burgundisk köttgryta. Hon har ju nån mackapär att göra långkok i.

C har varit lite krasslig så vi bokade om kryssningen en månad framåt. Hon har bara en vanlig förkylning hoppas vi. Är på bättringsvägen.

I morgon natt ska det bli 0-gradigt, dags att ta in pelargonerna och dahliorna. Har lite perenna fröer jag först tänkte höstså men tror jag väntar till våren. Dom får ligga utomhus i vinter så ska nog det gå bra.

Jaja men nu ska jag hänga tvätt och laga mat så lördagsfriden kan fortsätta.

Av Neta - 14 oktober 2020 01:10

Jag gillar inte majonnäs så mkt, äter det helst inte om den inte är kamoflerad i gräddfil.
Så när jag gör räkmackor gör jag helst en röra med avocado ist, alt har skivad avocado i botten. Skippar nog äggen med eftersom avokado är både proteinrik och mättande.

Brödet blir nog lite surdegsaktigt, gärna med frasig skorpa. Nåt salladsblad och lite tomater piffar ju upp. Citron och en klick rom så klart! Något som är gott är att strö över lite rostat sesamfrö eller solrosfrö också. Lite gräddfil som lim. Haha!
Lånade den här bilden nu, i morgon (senare idag) ska jag fota min.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards