Mina ord och tankar

Alla inlägg under maj 2020

Av Neta - 8 maj 2020 00:17

Ja nåt annat var väl inte att vänta. Tror danser är det som kommer igång sist, spås ju ett andra utbrott av coronan i höst så dans blir det nog inte förrän tidigast nästa år tror jag. Det är ju också en högriskaktivitet rftersom man umgås så nära..
Men tråkigt som 17 är det för alla som idkar denna livsstil för att inte prata om banden. Få se vilka som finns kvar sen.

Få de hur det blir med vår Gotlandsresa, bara hoppas att färjan går att boka om till nästa år om vi inte kan åka där i slutet av aug. Min absoluta favorittid på den ön. Inte så mkt turister kvar men varmt i vattnet och många fina dagar ändå.

Nu börjar också midsommarfiranden ställas in, sett flera som gjort så på Fb. Man får väl göra en egen stång och träffa dom närmaste, hålla lite avstånd, äta gott och köra lite små grodorna glest. Haha!

Vi pratade lite om allt det här tjejerna och jag idag, vi har nämligen haft en riktig trivseldag idag. Som vi behövde det alla tre. Det har ju gått i 180 i flera veckor nu.



Vi åkte in till stadsparken, tittade på alla fina blommor och åt lunch vid gula villan. Köpte de obligatoriska jordgubbarna, hör till när man är där. Var mkt folk i parken, både sällskap men också många ensamma. Underhållna till maten av dragspel och gitarr blev vi med. Nåt boende som var där med 3 pers + personal. Dansade med långa armar till musiken, såg mysigt ut. Fin musik med, Sommaren är kort på dragspel hör man ju inte varje dag. Haha!

Blev en pirog med svamp för mig, tjejerna tog broccolipaj. Kaffe och glass efter, min favvo från Sia, citronglass.
Maten var lite smaklös men fräscht serverad.

Gillar vår stadspark jättemycket.

Efter det åkte vi ut till Kungsängen och kollade in liljorna.

Dom är i sin fulla blomning nu så passa på att åka ner och titta. Går inte att ge rättvisa åt prakten på bild. Det här är Cs bilder.

Orienta fick sig ett besök när vi ändå var i krokarna. Mest frukt o grönt.

Nu hade vi fått väldigt mycket frisk luft och började känna oss nöjda, vi hade bestämt att ta hem sushi redan innan vi åkte in. Var inte hemma förrän vid 18 så den intogs i mitt kök sen innan C åkte hem.

Orkade inte riktigt allt.
E gick in till sig efter Badhotellet som ju började sända nya avsnitt idag. Jag kroknade också men hade lite att ta reda på och en tvätt att hänga. Kom in i nån andra andning sen.
Nu sitter jag i sängen och skriver det här. Kommer nog att sova gott i natt!

Av Neta - 6 maj 2020 21:07

Jag mår bra igen, var väl nåt tillfälligt. Sov verkligen ut idag. Tänker inte berätta hur länge Haha! Men jag behövde nog det.

E kom in på em och vi var lata idag med eftersom jag varit lite dålig. På lunchen som intogs sent blev det Potatis och purjosoppa. Så gott!

Nu ikväll gjorde vi i ordning dumplings, jag gjorde dipsås av marinaden till lövbiffen ni kan läsa här nere. Jättegod även till dumplings. Jag använder den blandningen till mycket. Kyckling i woken t.ex och lövbiff även i den med den här blandningen.
Ikväll hoppade jag över ingefäran men den saknades även om det var gott ändå.
Den är alltså, marinad, woksås och dipsås. Väl värd att ha en rejäl sats färdigblandad i en burk i kylen.

Potatisgratäng med lövbiff

1 kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
2 vitlöksklyftor
1 mozzarella
100 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2,5 dl grädde

500 g strimlad lövbiff

Marinad:
2 msk hoisinsås
2 tsk japansk soja
2 tsk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk ketjap manis

2 salladslökar, skivad
1 paprika, strimlad

Sätt ugnen på 225 gr.
Börja med att blanda hoisinsås, soja, risvinäger, sesamolja, vitlök, ingefära och ketjap manis. Vänd ner köttet där i.
Fräs köttet på ganska hög värme så vätskan går in. Ha i salladslök och paprika på slutet. Salta och peppra lätt. Lägg åt sidan
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Strö ut purjolöken på potatisen. Riv mozzarellan och vitlöken, blanda. lägg det på purjolöken. Lägg på köttet.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och den rivna osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45-60 min

Snabb fräsch sallad:
3 morötter, finrivna
1\2 gurka, grovriven
1 äpple, grovrivet

Blanda. Servera med citronklyftor att pressa över.

Prova! Ni ångrar er inte!

Av Neta - 5 maj 2020 23:50

Vilken härlig dag vi hade idag. Så nöjd över att bo på hemmaplan igen. Upptäckte också idag att det tar exakt 4 min till centrum med scootern. Hade tid för att fylla på vitamin B och under tiden handlade E lite åt mig. Jag blev klar lite före henne så jag spanade in blommorna utanför Hemköp och upptäckte en pelargon jag velat ha ett tag, den har ljust gröna blad med vita kanter och är rosa. Köpte den inte idag men ska, kanske redan i morgon.
Då vi kom hem fixade E in varorna i kyl o frys och kokade kaffevatten, kör med snabbkaffe just nu. Vi hade köpt muffins på affären och fikade ute. Det är 1 vecka sen jag flyttade idag. Jag har inte varit ute sen dess förrän idag. Har ju haft lite att göra och har ju också varit några skitdagar vädermässigt. Men idag kunde jag sitta ute med näsan i solen och fika samtidigt som jag njöt av det här.

Tulpaner, påskliljor och Nunneört i rabatten och tusenskönor i gräsmattan. Härligt!

Vi satt ute längre än vi tänkt för det var en som var intresserad av att köpa flyttkartongerna. Alla är ju inte tömda men fick ihop 25 st iaf. Så nu är det inte fullt så många i smygen. Hon jag delar den med muttrade lite om att det hade rasat ner några på hennes sida, så vi kunde fixa det med.

E och jag åt sen tillsammans innan hon gick in till Bonnie. Jag som frusit ute blev liksom aldrig varm, senare fick jag lite frossa och blev lite tung i huvudet. 2 sömnlösa nätter kan ju ha inverkan också. Har tagit lite piller och hoppas det bara var nåt tillfälligt. Jag har en himla motståndskraft det vet jag, 45 år i barnomsorgen gjorde mig immun mot mycket. Har aldrig haft influensa, varit magsjuk en gång i hela mitt liv och inte en lus har bott i detta hår. Tyvärr gjorde det mig inte immun mot SLE och ledproblemen. Vanliga bondförkylningar hade jag däremot några per år.

Så nu ska jag krypa ner och hoppas på sömn i natt. Och att jag vaknar pigg och kry.

Av Neta - 4 maj 2020 23:43

Både Elle och jag börjar bli lite slitna, likt förbenat kan hon inte låta bli att hålla på. Själv grävde jag fram köksbordet.

Älskar det här köket, så ljust och fint när man kommer upp på morgonen. Fick spisen idag, exakt samma som i Tierp. Idag fick vi in min stol också, bara det ett lyft iom att den är höj o sänkbar.

Annars så gjorde jag inte så mkt mer, ont både här och där. I morgon ska jag åka upp och fylla på B-vitamin. Hoppas bli lite piggare.
Hittade iaf sista lådan med skrivbordsgrejer, men har inte gjort något åt den.

Så fint i min rabatt nedanför köksfönstret nu. Tulpaner, påskliljor och pingstliljor blommar. Ska fota i morgon. Börjar klia i fingrarna till att hålla på ute med nu. Och att sätta upp grejer på väggarna.

Men först ska jag sova 5 kvart i timmen, blev inte så mkt sömn i natt och dom kom med spisen redan vid 9. Hade väckning 8 så jag skulle vara påklädd men hade somnat om lite efter påklädningen...tror dom hade lite kul åt mitt nyvakna jag. Men det bjuder jag på Haha!

Kul att ni uppskattar matsedeln. Denna vecka med godaste fläskfilén och fräschaste potatissalladen. Och så klart kan ni göra köttet på fläskytterfilé. Den thailändska köttfärssåsen går inte heller av för hackor. (Konstigt uttryck)

Av Neta - 4 maj 2020 05:05


Veckans vego:

Blomkål med ost
4 port

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

Veckans sallad:

Papayaslaw

1 papaya
200 g vitkål, finstrimlad
1 rödlök, finstrimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 medelstark röd chili ,finhackad
Ca 1 kruka gräslök, hackad
1 msk vitvinsvinäger
1 dl fraiche
Salt
Peppar

Skala, kärna ur och riv papayan
Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar
Låt stå och dra en halvtimma, god till grillat

Veckans bröd:

Valnötsbröd


6 ägg
250 g kesella
150 g valnötter
100 g kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
2-3 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt.
Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Månd:

Thaisås m nudlar och vitkålsallad

Koka nudlarna enl anvisning

Thai köttfärssås

1 st gul lök
1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry
1 msk smörolja
400 gram nötfärs. (blandfärs går så klart också)
400 ml kokosmjölk
1 st röd chili (kan uteslutas)
½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat, (kan skippas)
1 st röd paprika

Skala och skär löken i bitar.
Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.
Blanda ner färsen och bryn den lätt.
Häll i kokosmjölk.
Kärna ur och strimla chili och paprika.
Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.
Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.
Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

Vitkålsallad

Per pers
ca 2 dl strimlad vitkål
½ röd paprika, strimlad
½ salladslök, tunt skivad
1 tsk vinäger
2 tsk kallpr rapsolja
salt & peppar

Blanda allt och låt det stå en stund.

Tisd:

Torskrygg med gräddstuvad mangold och potatis, rivna morötter

Rimmad torskrygg

ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja

Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken väl
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida

Gräddstuvad mangold

10 stora Mangoldblad
2 msk Hackad Gräslök
2 dl Grädde
2 msk Smör
Havssalt och nymald Vitpeppar
Riven Muskot

Strimla mangolden fint.
Fräs i smör några minuter, krydda och tillsätt gräslöken.
Häll på grädden och koka i 20 minuter, rör då och då.

Onsd:

Kycklingfile i ugn

4st kycklingfile
1pkt bacon
1st röd paprika
1st purjolök
1- i,5 pkt Creme Bonjour ost (vitlök)
2-3 dl matlgningsgrädde
Curry

Skär kycklingfilen i bitar bryn dem
häll över i ugnsform
pudra curry över.
Stek ihop grönsaker.
Stek bacon.
Häll över detta på fileerna.
Smält ner osten i grädden..låt det puttra några min.
Häll detta över blandningen.
I ugn 200 ca 20 min.

Servera med ris o sallad.

Torsd:

Kall tomatsoppa

1 brk tomater m vitlök
1 brk ca 4 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 liten rödlök eller 3-4 salladslökar
1 msk torkad basilika
1 hönsbuljongtärning
Salt & sv.peppar
Ev 1-2 tsk vinäger eller pressad citron
Ca 100 g fetaost/pers, tärnad
4 mörka fullkornsskivor, t.ex Fazers råghalvor i bitar till krutonger, stekta i smörolja

Blanda allt i en mixer och kör det slätt
Servera gärna med fetaost och krutonger

Melon i bitar

Fred:

Toast Skagen

4 skivor Fazers råghalvor
500 g färska räkor med skal
2 msk majonnäs
2 msk lätt creme fraiche
1 tsk osöt senap
1 tsk pr citron
En doft cayennepeppar
3 msk fint hackad dill
75 g rom
4 citronklyftor
4 dillkvistar

Skala räkorna.
Ta undan 8 stycken till garnering, skär resten i 4-5 bitar.
Rör samman majonnäs, creme fraiche, senap, citronsaft, cayennepeppar och dill.
Vänd ner räkorna.
Rosta brödet, lägg det sedan på 4 små tallrikar.
Fördela räkröran på bröden.
Lägg 2 hela, skalade räkor som en skål på toppen och klicka rom i skålarna.
Toppa med en dillkvist och lägg en liten citronklyfta bredvid varje toast.

Lörd:

Gör mycket på en gång och frys in.

CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ m pot.sallad och grönsallad
30 port

Bryn 3 kg fläskfilé, krydda INTE.
Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

Koka en lag på:
2 liter vatten
1,5 dl salt
6 tsk torkad rosmarin
6 vitlöksklyftor i skivor
2 tsk grovmalen svartpeppar.

Låt den svalna under 60 gr.
Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.
Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:
Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)
6 dl olivolja
6 kvistar färsk rosmarin, delade
2 vitlöksklyftor i skivor
1½ tsk grovmalen sv.peppar

Se till att marinaden täcker köttet.
Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det.
Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.

POTATISSALLAD

15 (4-5) PERS


ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap

salt och sv.peppar

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.

Grönsallad

1 cosmopolitansallad, sköljd, ansad och riven i bitar
4 strimlade salladslökar
½ strimlad paprika
2 tärnade tomater
1 msk olivolja
2 msk vinäger
salt, peppar, salladskrydda

Sönd:

Grillad schnitzel, grillade grönsaker, tzatziki

4 skivor schnitzel
1 msk jap soja
½ msk tomatpuré
1 dl neutral olja
grollkrydda, salt o peppar

Blanda marinaden och lägg skivorna i den.
grilla och ät med
2 lökar halverad och tunt skivad, 2 strimlade paprikor, 1 näve ansade sockerärtor, 2 morötter och 2 palsternackor ½ cm tärnade, vitlök hela klyftor, 2 rödbetor tärnade som morot och P-nackor.
Lägg i burk, häll på lite olja, salta, peppra och ha på nån ört. Rör runt.
Läggs på smord folie som försluts och grillas med.

Tzatziki

1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano

Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.

Smördegspuff med rabarber
4 pers

2 smördegsplattor
1 äggula till pensling
3 dl vispgrädde
ev florsocker

Kompott:
400 g rabarber
2 dl vit sirap
1/2 vaniljstång
2 msk saft av citron

Sätt ugnen på 200°.
Dela varje smördegsplatta på mitten så att du totalt får fyra fyrkanter.
Pensla med äggula utrörd med 1 msk av grädden.
Grädda mitt i ugnen 18?20 minuter.
Låt kallna.

Kompott:
Skär hälften av rabarbern i tunna, smala skivor.
Lägg dem i en kastrull tillsammans med sirap, uppklippt vaniljstång och citronsaft och koka 5?10 minuter till en kompott.
Sila av saften, ta bort vaniljstången och låt kompotten kallna.
Skär resten av rabarbern i 2?3 cm långa bitar.
Lägg sedan bitarna i en kastrull tillsammans med den avsilade saften.
Koka upp hastigt och ta kastrullen från värmen.
Låt rabarbern kallna i saften.
Vispa resten av grädden och blanda med den avrunna kompotten.
Skär av ett lock på smördegen och lägg ihop den med rabarbergrädde emellan.
Pudra över lite florsocker.
Servera med de lättkokta rabarberbitarna.

Av Neta - 3 maj 2020 23:37

Man börjar kunna röra sig rätt bra härinne nu. Står väl nån kartong ouppackad här och där och en del saker står på helt fel ställen men det börjar likna ett hem.

Jag har gjort illa ett par tår så C kom idag och har jobbat som en liten iller. E har varit härinne varenda dag. Här är nya köksmattan från Lineahemma, älskar den. Lite finare än den grå.

Började med skrivbordet ikväll, plockade upp och tömde 2 lådor men hittar inte den tredje. Tror den kan vara i klädkammaren, iddes inte kolla.

Va lite tveksam till om jag skulle ha båda sängborden, men det gick bra och blev inte så trångt mot skrivbordet.
Trångt är det däremot i vardrummet. Det blev inte bra där. Tänker dock leva med det ett tag medans jag funderar hur jag vill ha det. Vad och om jag ska ta bort nåt. Eller om det går att möblera på annat sätt.

Nöjd med hallbyrån iaf och bänken fick plats. Torkställningen ska inte stå där iaf Haha! Hyllan ska upp på motsatt vägg vid ytterdörren. Kryckhållaren ska också upp. Skärmen ska vridas, allergisk mot skarvar på den.
Det gröna på byrån är stolsdynor.

Hittade dom här sötnosarna, har ju slutat samla på grisar och skickat dom på loppis men dom här ska få vara kvar.

I morgon kommer nya spisen, sen fattas bara köksluckorna. Tycker om färgen på dom som är där nu med men dom är lite slitna.

Av Neta - 1 maj 2020 23:18

Ma ringde och ville komma och hjälpa mig och det tackar man ju inte nej till. C kom också och dom tillsammans fixade så klädkammaren blev ok, plockade ur, satt in ett skåp och en hurts och plockade tillbaka.
Sen plockade Ma upp och in i vita skåpen i vardagsrummet medans C och jag plockade upp och hängde/ lade in mina kläder. Plockade om lite i linneskåpet m.m
E hängde in handdukar i badrummet, jag hade kört en maskin tvätt med.
Fick ena mattan på plats i sovrummet så nu behöver jag inte sätta ner fötterna på ett iskallt golv.
Ma plockade också upp lite av det blå glaset.
Jag plockade i ljus och en del i lådorna på köpmandisken.
E plockade med hjälp av Ma upp böckerna.
Många kartonger är jättetunga och omöjliga för mig att hantera.

Dom där t.ex Haha!

C kände sig lite hängig Haha! Nejdå hon slet som ett djur. Det har ju hänt mkt idag. I morgon kanske jag fixar lite kring skrivbord och syavdelningen. Kanske försöker få till hallen med.

Vi har dock gjort bort oss lite vad gäller el. Många uttag sitter bakom möbler vi plockat in glas i.... få se hur vi löser det. Haha! Nån stark som känner sig manad?

Har idag också gjort en ordentlig markering mot L, han har hjälpt mig mkt men allt sker på hans villkor och ibland struntar han i vad jag tycker. Det har varit lite för många up:s and down:s, känner att den så viktiga vänskapen blir mindre och mindre viktig. Han har dessutom gjort bort sig en gång för mkt. Han säger också själv att han inte vill/kan ta hänsyn och då anser jag att hissen kanske inte går ända upp där om man har en sån åsikt. Det finns helt klart en störning.
Jag är så klart glad för all hjälp jag fått men det är ena gången så bra men sen kan han vända på en femöring om samma sak. Lova en sak och sen tvärneka till det nån dag senare.
Jag orkar inte med sånt! Då får det vara!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards