Mina ord och tankar

Alla inlägg under maj 2020

Av Neta - 25 maj 2020 22:44

Dom får gärna bli lite varmare bara, nu är det 8 gr här. Men ljuset och grönskan är ju fantastiskt nu. Satt ute på framsidan idag och bytte sen sida när skuggan kom där. Har så fint på baksidan utanför min plats, det lilla som inte har golv är inte så fint dock. ? Det får vi ordna? sa Leif jo tjena....

Är ju en liten slänt vid utegolvet. Funderar på om man skulle kunna ha en bänk där golvet ligger. 1 juni ska dom börja renovera uteplatserna, hur vet jag inte men tror väl inte att dom utökas iaf, det får man nog göra själv. Dom börjar renoveringarna längst ner i området och jag bor högst upp så hit hinner dom kanske inte före semestrarna. Ser ni Bergenian bakom golvet? Där var det först blått av sippor.

Mysigt att ha fått upp spaljéerna iaf. Ramar in lite, dom sitter fastskruvade på en blomlåda som är i vinkel. Har perenna växter i den. Bänkarna står bara där framför. Har inte orkat bära ut pelargonerna än som ska stå där på bänkarna. Hängisen på hyllan. Växterna som är där ska till framsidan. Lyktorna står på golvet i vinkeln sen. Kliar i fingrarna efter att handla växter nu.

Gjorde mig en tonfisksallad som åts ute så klart. Tog lite kylskåpsrens marinerade champinjoner t.ex va inte så tokigt att ha i en sallad. Tog även lite burksparris, vattenmelon o kapris förutom grönsaker och tonfisk. Ägg på toppen. Sen den dressingen som heter salladsdressing, men även lite press citron. Blir så gott, saknade dock svarta oliver som var slut. Måste handla.

Sovit uselt ett par nätter nu, hoppas det går bättre natten som kommer. Många tankar som snurrar. Få se vad sommaren bjuder på.

Tierpsbyggen gjorde städbesiktning idag. Vi hade tydligen glömt under kyl o frys, tar på mig det helt, hade inte en tanke. Men ringde flyttfirman som ju också gjorde extrastädet, dom ordnar det. Skönt! Hade ju två bolag så det föll väl mellan stolarna. C ska hämta mig nån dag den här veckan och sen ska vi upp och lämna nycklarna. Men nu måste det här ordnas först.

Ska nog ge mig för ikväll nu. Kl är 22.40 och det börjar skymma. Ha det fint allihop!

Av Neta - 24 maj 2020 23:53

Tack! Märks ju att jag har vänner ändå. Ni vet ju också att en stor bidragande orsak till skilsmässan var hans brist på empati och att ta hänsyn till den situation som uppstått med mitt handikapp. Oviljan att hjälpa till så min vardag skulle bli enklare. Lägg sen till ett totalt respektlöst sätt mot mig. Tror jag grät nån gång varje dag under det sista 2-3 åren vi var gifta. Att känna att man inte är värd nåt tär. Antydningar om att jag fick skylla mig själv m.m

Sen att dra ut på försäljningen nästan ett år från aug till början av juli året där på trots att han visste att jag inte fick nåt bostadsbidrag när jag ägde en del av en fastighet. Nog för att det var mkt i garage och källare men ett år. Helt oacceptabelt! Jag levde på 300 i månaden + en kredit på 1000 kr. Men sa jag nåt om det så fick jag svaret att det sket han fullständigt i. Jag fick skylla mig själv men han har aldrig kunnat säga i vad jag ska skylla mig själv. Det vet han nog inte själv.

Jag försökte ändå hålla nån slags fasad uppe för tjejernas skull. Bestämde mig för att inte älta och bara se framåt. Gick väl så där, respektlösheten lyste igenom hela tiden, han ändrade sig inte mycket. En första hint om att det nog inte skulle gå fick jag när han började åka på dans med Margareta, jag sa väl nåt om att det skulle bli kul att få hälsa på henne om vi sågs ute. ?Kommer inte att hända? svarade han. Hur tror ni det kändes? Som om man var nån socialt missanpassad typ. Så där tryckte han ner mig hela tiden.

Dom var ju inte och är fortfarande inte ihop, hon åker med honom på danser, han kör många mil extra för att hämta och skjutsa hem henne till Flen. Han bor strax utanför Strängnäs. Nu åker dom och fikar, äter glass, går på Ikea m.m när hon vill. Han skjutsar henne till frissan och säkert till fler ställen. När hon inte ville vara med på nån städdag där hon bor ringde hon och ville ?göra nåt? Påskafton fyllde hon jämnt då åkte han från oss för att gå ut och äta med henne. Han vill ha henne men hon släpper inte ens in honom i sitt hem eller sitt liv. Men han ger inte upp, vore väl bättre att träffa någon som inte utnyttjar honom, han måste ju fatta att det är det hon gör.

Andra gången han betedde sig som ett svin var efter han varit hos mig och fixat nåt, när han skulle gå la jag handen på hans arm och sa tack. Då slog han bort armen, jag blev så chockad att jag inte sa nåt. Vi har alltså varit hop i 35 år, men jag ska alltså nu inte ens få ta i honom på ett så enkelt sätt. Helt djävla sjukt! Både han och jag är ju annars ganska fysiska med vänner, kramas gärna som man nu gör idag. Så den markeringen var ju ganska kraftig. Där förstod jag att han måste ha någon form av störning.
Nu började han sträcka fram handen som om vi var nå jäkla affärspartners. Skulle skaka hand när han gick. Det gick jag så klart inte med på. Gick undan när han skulle gå.
Samtidigt står han ju gärna och kladdar på yngre tjejer, Cs kompisar t.ex som den gubbsjuka individ han tydligen håller på bli. En av dom han gjort så med på båten är 35 år yngre än han. Snacka om att jag mådde illa när jag såg det, det gjorde tjejen också men hon höll god min eftersom vi var med. Lika när vi firade Cs födelsedag i Sandviken, då stod han och höll på så på en kvinnlig vakt samtidigt som han pratade om showen eller va det var. ist för att hjälpa C ta fram min rullstol och hjälpa oss med alla kläder och grejer vi hade. Men då fräste både C och jag ifrån till honom. Helt oförstående i sitt ego då.

Det kändes ändå rätt bra ett tag, som om han tänkt till och ville att vi skulle göra saker i familjen som var viktig både för mig och tjejerna. Kändes som det skulle funka bra mellan oss också, jag blev glad och hoppades.,Det gick dock över snabbt, samtidigt som han ändå hjälpte till ibland. Men jag blev spänd och osäker när vi sågs så för jag visste att han kunde vända snabbt. Han demonstrerade rätt bra med, åt vi ute t.ex satt han sig alltid så långt från mig det gick.
Det har även här varit mkt konstiga saker, ena stunden blankt nej för att nästa gång självklart göra det. Blev ju också en osäkerhet. En jobbig känsla av att aldrig kunna lita på honom. Mycket han lovat har han inte gjort. Fixat min dator t.ex Han tog hand om en hylla jag inte ville ha när jag flyttade hit. Står med skruvdragaren i handen när jag ber honom skruva i 2 skruvar i en trälist i köket så jag skulle få upp en redskapsstång. Då säger han bara nej! Mi o Ma var här men ändå gjorde han så. Mi skruvade upp den med min skruvdragare sen. Men att bara säga nej när man till och med håller i verktyget man behöver. Helt otroligt korkat.

Jag är ju också skilsmässobarn och jag har berättat för honom hur jobbigt jag upplevde det var att inte på ett naturligt sätt kunna umgås samtidigt med båda mina föräldrar och deras respektive. Att det var någonting jag absolut inte ville att tjejerna skulle få uppleva. Det gick tydligen inte in alls för nu har ju hans nertryckande och respektlösa beteende mot mig senaste tiden gjort att det kommer att bli så här också. Jag kan inte umgås med en person som inte respekterar mig, inte visar empati och inte kan ta hänsyn varken till min eller Elles sits. Han sover hos E på vinterhalvåret när hon behöver skjuts till jobb, men hjälper henne inte med det hon verkligen behöver mest hjälp med och inte orkar själv. Ligger framför TVn ist.
Han skulle ju också flytta tillbaka åt det hör hållet för att finnas nära tjejerna. När han träffade Margareta sket han i det förmodligen i hoppet att det ska bli något. Hon tycker väldigt mycket och han är lite rädd för henne ibland, törs till exempel inte föreslå att en annan tjejkompis får åka med på dans, för han vet inte hur hon skulle ta det. Hon har heller ingen kontakt med sina egna barn som har brutit med henne. Och kontakt med sitt X tycker hon absolut inte att man ska ha. Där sa han ifrån i början det vet jag men nu beter han sig precis så. Hjärntvättad? Jag tror det!

C åkte dit i höstas då skulle han på dans med M trots att C kom, han visste det och det var avtalat. for runt och duschade och gjorde sig klar och C fick åka de 2 timmarna hem igen. Lika förra veckan, då hjälpte han henne byta lampa i bilen men sen fick hon åka för han skulle fika med M. Hon fick inte ens nån mat. Ringde mig på hemvägen och var jättehungrig. Då var han ute med M ett par timmar bara.

Bra att han kan ha kompisar nu iofs när vi var gifta umgicks vi bara med mina i gamla dansgänget. Han hade bara jobbarkompisar på arbetstid annars. Men det finns nog bättre kompisar som låter honom umgås med sina barn i första hand. Som man kanske till och med kan få ta in i familjen som vi sa från början, inkludera ev ny partner.

Men nu känns det som allt har havererat, han bryr sig inte om tjejerna, han tänker bara på sig själv och behandlar mig som om jag vore nåt katten släpat in. Han mår förmodligen bara bra de få stunder han får umgås med M.
Det är tråkigt men om jag ska vara ärlig har det här legat i bakhuvudet på mig hela tiden att det kunde bli så här. En människa kan inte ändra sig hur mkt som helst. Jag känner ju honom bättre än alla andra och inser att det är bara att ge upp på honom om vi ska må bra. Tråkigt och jag är skitledsen över att vi inte kan vara vänner och att han inte klarar vänskap med fler än en i taget tydligen. Att han inte kan stå upp för sina barn och att vi inte kan fortsätta umgås. Göra kul saker ihop så tjejerna, då framför allt E vars sjukdom gör att hon har svårt för förändringar kan få känna att även om vi skilt oss så är vi en familj.
Men karma slår nog till en dag även för honom. Då blir han väldigt ensam.

Oj det blev långt, behövde nog skriva av mig. Ni behöver inte tycka nånting, det kommer inte att ändras. Men jag vill att alla ska veta vilket svin han kan vara. Förstå att vi kommer att må dåligt ett tag. Sen är det ju aldrig ens fel att två träter. Men svårt att vara trevlig mot någon som försöker kuva och trycka ner en, som inte visar minsta respekt utan bara ångar på i sitt eget ego. Jag fixar det inte!

Jag mår iaf bra nu när beslutet är taget, om det ändrar sig, om han ändrar sitt beteende det kan bara framtiden utvisa. Han är ju också till åren har inte långt till 80. Och ni vet det där med gamla gubbar. Haha!

Av Neta - 24 maj 2020 11:55


Veckans ört:


Dragon
Den klassiska kryddan i bearnaise, fransk Dragon som inte går att fröså utan förökas genom att plantera sticklingar. Dock finns det olika sorters dragon. Rysk är dock ganska tam. En av mina favoritörter. Jag gillar dragon till fisk, tillsammans med gräslök o dill i kalla såser t.ex den här är en favorit. Gör den på bara fraiche och du kan klicka den i fiskpaket på grillen. Eller gör smöret och lägg i eller servera med grillad fisk och färskpotatis.

Örtagårdssås

1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar

Blandas och får stå en stund

Dragonsmör

200 g rumsvarmt smör
1 finhack vitlök
1 finhack schalottenlök
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk finhackad färsk dragon (2 tsk torkad)
salt

Fräs löken blank och smidig i oljan, låt rinna av på hushpapper
Vispa ihop med smöret och vinägern med elvisp
Rör i lök, lite salt och dragon, blanda väl
Gör en rulle av smöret i smörpapper och lägg i kylen.


Veckans frukost:

Lättlagad frittata
4 personer

Görs med fördel kvällen innan och serveras ljum eller kall

10 ägg
salt, svartpeppar
3 kryddstarka korvar
1 squash
6 salladslökar
1 röd paprika
1/2 dl finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller en blandning
2 msk smör
100 g smulad fetaost

Topping:
50 g blandad småbladig sallad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg med salt och peppar.
Skär korven i tunna skivor.
Skär squashen tunt med osthyvel.
Strimla löken, tärna paprikan, finhacka örterna.
Fräs korv och grönsaker i smör tills korven får lite färg.
Häll äggsmeten över och peta med en gaffel.
Smula fetaost över.
Sätt in stekpannan i ugnen och ugnsgrädda ca 20 minuter.
Ta ut och toppa med sallad.
Servera med en sallad på rödlök och körsbärstomater i olika färger.

Tips! Överblivna bitar blir goda i utflyktsmatsäcken

Veckans bröd:

Rödbetsbröd

4 dl färska rödbetor
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
11?12 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 msk blå vallmofrön

Sätt ugnen på 200°.
Tvätta och skala rödbetorna och riv dem grovt.
Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet.
Tillsätt rivna rödbetor, salt och rapsolja.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanterna.
Klä en avlång brödform med bakpapper, låt brödet jäsa i formen i 45 minuter.
Pensla brödet med vatten och toppa med blå vallmofrön.
Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.

Veckans sallad:

Coleslaw med rädisor

300 g Vitkål
250 g Rädisor
1 Äpple m skal
40 g Spenat färsk, strimlad
4 msk finklippt Dill
4 msk finklippt Gräslök
½ dl Creme fraiche, lätt
½ dl Majonnäs
Salt, Svartpeppar

Hyvla vitkål och rädisor fint med osthyvel eller mandolin.
Lägg i en stor skål tillsammans med strimlade spenatblad.
Finhacka eller grovriv äpplet och lägg ner i salladen.
Tillsätt dill, gräslök, crème fraiche, majonnäs,
Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda väl.
Låt gärna stå och dra ett par timmar innan servering
God till rökt fisk m.m


Veckans vego:

Halloumiplättar m spenat

100 g fryst hel spenat
4 ägg
½ msk fiberhusk
250 g halloumiost
salt
peppar
smör till stekning

Sallad

2 dl fraiche
1 pr vitlöksklyfta
salt & sv.peppar

Knäck äggen över den tinade och väl urkramade spenaten.
Vispa ihop tillsammans med fiberhusk.
Riv ner halloumiosten.
Smaka av med salt och peppar och låt smeten svälla fem minuter.
Stek plättarna i smör på medelvärme på båda sidor tills de är klara.
Servera tillsammans med en grönsallad och en klick crème fraiche med vitlök.

Ljummen potatissallad


600 g små fina färskpotatisar
2 paprikor
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
25 g sallad,
ca 1 dl svarta oliver
100 g fetaost, smulad

Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba potatisarna. Dela de lite större.
Kärna ur och skär bort hinnor på paprikorna. Skär i grova bitar.
Lägg potatis och paprika på en bunke.
Droppa över olja, strö på flingsalt. Blanda runt lite.
Lägg på plåt med bakpl.papper
Tillaga på andra falsen nerifrån i ugnen ca 25 minuter.
Lägg potatis och paprika i en skål.
Blanda ner sallad, oliver och fetaost.


Månd:

Fiskpaket på grillen


4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.

Tisd:

Gratinerad falukorv på italienska
4 port


1 falukorvsring, ca 800 g
2 burkar körsbärstomater à 400 g
2 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
2 gula lökar
2 påsar mozzarella à 125 g
1 kruka basilika
1/2 dl parmesanost, finriven

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger, salta, peppra och blanda runt.
Skär djupa snitt i korven med 1 cm mellanrum och lägg den i formen.
Skär lök och mozzarella i tunna skivor.
Fyll varje snitt med lök, mozzarella och basilika och strö över parmesanosten.
Gratinera i ugn i cirka 20 minuter eller tills osten fått färg.
Servera med kokt pasta.


Onsd:

Lasange med bacon och svamp
4 pers

2 pkt bacon, ca 140 g
250 g färska champinjoner
smör till stekning
80 g färsk spenat
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
1 dl kärnfria svarta oliver
150 g getost
4 färska lasagneplattor, 18×24 cm

Béchamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
6?7 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)

Sätt ugnen på 175°.
Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och fräs mjuk i en kastrull i lite smör.
Låt spenaten fräsa med någon minut tills den mjuknar, och krydda med salt och peppar.
Skiva vitlöken och tillsätt tillsammans med de hela tomaterna, tomatpuré och oliver.
Låt koka ihop tills vätskan nästan kokat bort, ca 10 minuter.
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.
Häll på nästan all gräddmjölk och låt koka upp under omrörning.
Blir såsen för tjock kan du spä med det sista av gräddmjölken.
Krydda med salt och peppar.
Varva tomatsås, bacon, getost i skivor, béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form, ca 18×24 cm.
Börja och avsluta med béchamel-såsen.
Låt stå i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna något, 7?10 minuter.
Skär upp och servera med en sallad.

Torsd:

Tacosoppa
6 pers


600 gram nötfärs
1 gul lök
Smörolja
2 vitlöksklyft
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk Heinz chilisås, eller annan mild
2 buljongtärningar
1 ? 2 msk japansk soya
salt & peppar
½ påse tacokrydda

Tortillachips
Riven tacoost

Servera med en klick creme fraiche

Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Finhacka löken och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig
Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.
Puttra i ca 20 minuter
Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.
Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.

Chokladrulltårta med blåbär
12 bitar

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör
200 g färskost
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g blåbär

Garnering:
vispgrädde blåbär och björnbär

Sätt ugnen på 225°.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och sikta ner i äggsmeten.
Blanda till en jämn smet.
Bred ut i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.
Grädda mitti ugnen, ca 7 minuter.
Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
Lossa papperet som kakan bakats på och låt kakan svalna under långpannan.
Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker och bred på bottnen.
Strö på blåbär.
Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner på ett fat.
Garnera med vispad grädde, blåbär och björnbär.


Fred:

Norrländsk quesadilla med vilt

3 dl champinjoner
2 dl riven Västerbottensost
1 tub viltost
8 st tortillabröd

Skiva och stek champinjonerna och låt svalna.
Blanda Västerbottensosten med champinjonerna samt tubosten.
Bred fyllningen på 4 tortillabröd och lägg sedan de återstående som lock ovanpå.
Stek bröden i en torr stekpanna eller grilla i mackjärn.
Skär upp i trekanter och njut!


Lörd:

Grekisk laxfile' m asiatisk sallad


600 gram laxfilé med skinn
1 tesked salt
2 teskedar chiliflakes

Asiatisk sallad:
250 gram edamebönor tinade frysta
100 gram böngroddar
1 styck kruka koriander
0.5 deciliter salta jordnötter
0.5 deciliter japansk soja
1 tesked sesamolja
1 styck lime rivet skal och pressad saft
1 tesked strösocker
1 styck vitlöksklyfta

Servera med:
färskpotatis
gräddfil

Garnera med:
lime

Krydda laxen med salt och chiliflakes.
Grilla indirekt i 20?30 minuter.

Asiatisk sallad:
Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.
Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.
Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen. Servera med potatis och gräddfil.


Sönd:

Grillspett av fläskfilé med bulgursallad
4 pers


600 g fläskfilé
1/2 paprika, gul
1/2 paprika, röd
1 squash
1 rödlök
8 champinjoner
salt, svartpeppar
paprikapulver, rökt
8 blötlagda spett

Bulgursallad:
2 dl bulgur, okokt
4 dl vatten
2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 gurka
1 rödlök
1/2 kruka persilja
2 msk olivolja

Myntayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
en kvist mynta, färsk, hackad
salt
olivolja

Koka bulgur 10 minuter i vatten tillsammans med gurkmeja.
Hacka grönsakerna, hacka persiljan grovt.
Blanda ihop och blanda ner olivolja.
Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten
Skär fläskfilén i mindre bitar.
Skär paprikor, squash, rödlök och champinjoner i bitar.
Varva allt på fyra blötlagda spett, salta och peppra och krydda med paprikapulver.
Grilla spetten på grill ? eller i ugn på 250 grader ? ett par minuter på varje sida.
Servera med bulgursallad och myntayoghurt.


Havrekakor

100 g smör
1 dl socker
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 dl russin (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°.
Rör smöret och sockret vitt och poröst.
Tillsätt havregrynen, mjölet blandat med russinen och bakpulvret.
Knåda ihop degen.
Forma små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Tryck till kakorna med baksidan av en sked.
Grädda dem i ca 15 minuter.

Sommardessert
8 port

400 g rabarber, skalade i bitar
75 g Smör
½ dl strösocker
1-2 krm vaniljpulver
150 g jordgubbar
2 dl Vispgrädde
1 tsk strösocker
8 havrekakor

Smält smör, socker och vaniljpulver i en stekpanna.
Lägg i rabarber och stek dem mjuka.
Låt det kallna
Tärna jordgubbarna smått
Häll grädde i en bunke och vispa med socker.
Vänd ner jordgubbarna.
Hacka kakor grovt och lägg i glas.
Lägg på rabarber och avsluta med jordgubbsgrädde.
understruken textunderstruken text

Av Neta - 23 maj 2020 23:48

Ja om utgångspunkten ska vara Björklinge så kommer jag väl till Södertälje om jag åker söderut, kanske till Söderhamn om jag åker norrut, till Upplandskusten om jag åker österut och kanske till Arboga eller Köping om jag åker västerut.
Väljer nog helst vår egen kust isf, finns så många pärlor där. Vaxholm, Norrtälje, Östhammar, Öregrund och öarna. Hållnäshalvön icke att glömma. Kommer väl också till Sigtuna om jag avviker lite, upp mot Ockelbo om vi kör 272. Till Strängnäs om vi har tur på 55an.
Fina små städer allihop. Sen passerar man väl nån pärla också. 08, Enköping, Sandviken, Gävle.

Helst vill jag ju att Visby ska bli av så klart, men om det skulle skita sig. Får bli dagsturer runt lite annars.

Tråkdag idag med skitväder, känts i min kropp. Lite bättre i morgon men regn framåt kvällen. Känner att jag skulle behöva en trivseldag snart igen, att det händer något.
Saknar någon att göra saker med. Mysa lite med i kvällssolen med en Martini ute. Behöver inte nödvändigtvis vara nån ny kärlek, nästan hellre en kompis kanske, kön spelar ingen roll.
Det är så klart mysigt att göra saker med tjejerna, men ibland vore det kul med ombyte.

L är inte aktuell ens som kompis längre, han har betett sig som ett svin och jag har avpolleterat han helt. Jag mår bara dåligt över hans beteende så då får det vara. Så konstig när det gäller en del saker, även nu under flytt och senast han var här. Det blev droppen. Glad över hjälp iofs men ibland tror jag han gör det för det ska se bra ut. Fick höra flera ggr att han inte brydde sig längre, men med var han ändå. Undrar om det var för att få vara elak? Lova saker som han sen inte håller.
Avpolleterade gjorde jag väl iofs när jag tog ut skilsmässan, va tredje försöket att få han att skriva på. Men jag trodde ju i min enfald att det verkligen skulle gå att vara kompisar, kändes bra när alla irritationer försvann. Men dom kom tbx. Va ju bra under en kort tid med. Men han är inte intresserad av varken mig eller tjejerna längre. När C varit där de senaste gångerna har han stressat iväg på annat, sist fick hon hjälp med bilen iofs men inte ens mat. E beklagade sig idag att han bara håller på med annat. Det gör mig ont för deras skull, dom borde komma först. Nog för att dom är vuxna men sin pappa behöver man ändå. Men vi blir tightare, töserna och jag. Han skulle behöva ett nytt fruntimmer som kan göra folk av honom, att gå där i skogen med sin lika ensamma brorsa är inte bra.

Så glad över mina vänner som har ställt upp som 17 nu. Dom är inte många kvar efter skilsmässan men dom som är riktiga vänner finns där.

Ser iaf på framtiden med tillförsikt. Hoppas det här eländet är över fram mot hösten så man kan åka på kryssningar igen och ut på lite danser och lyssna på fin musik. Kunna gå på en restaurang och äta, ha en fest, kunna bjuda hem folk. Resa!

Men nu ska jag resa mig ur soffan och dra mig mot sängen.



















Av Neta - 23 maj 2020 15:24

Tycker den benämningen på utomhus är kul, snott den på Twitter.

Vi köpte färdiggryddat kött,något jag egentligen aldrig brukar göra. Torkade dock bort det då det var ganska grova kryddor. Tänkte att dom har nog redan gjort sitt.
Penslade tunt med grillolja innan stekning. Ja vi orkade inte grilla.

Färdig potatisgratäng dom sålde på HK, 300 g för10kr, var som potatis förkokt i grädde så ganska blöt då vi hällde upp den, men blev fantastiskt bra med lite extra ost och ca en 25 min i ugnen.

Sparrisen stekta vi i smörolja med bara salt.

Vi fyllde varsin champinjon med färskost, penslade med lite grillolja och hade den i ugnen bredvid gratängen i samma tid. I egen pyts dock.

Det som inte är med här är citronsmöret, vansinnigt gott till både kött och framför allt till sparrisen.
Ca 100 g smör får mjukna, finrivet skal av en 1/2 citron, en liten kläm på en halva så man får lite citronsaft, max 1 tsk. Kanske mindre. Salt och svartpeppar. Blanda och ställ i kylen.

Tomater, salladslök och lite färsk champinjon till. Bra blev det!

Av Neta - 22 maj 2020 00:11

Har dom senaste dagarna hållt på mkt med tavlorna, bytt ut mörknande fururamar mot nya svarta. Trots samma motiv så blir det en himla skillnad.

Behöver byta passepartouter också, ni ser va gulnande dom är på vissa. Ska kolla om jag kan köpa färdiga.
Vi har haft ett fantastiskt väder idag och lika ska det bli i morgon. Vi åt både lunch och middag på min uteplats i solen, så härligt. Sushirester och bakpotatis med laxröra och till det ett glas vitt.

Så härligt!
Bråkat med vinkylen också, den vägrar bli kallare än 14 gr. Fattar inte va det är för fel. Sånna gånger saknar jag en Leif att vråla på Haha! Men får väl vråla 17 så högt om det ska höras till honom. Få se om J kan kika på den.
C jobbar ju på systemet nu och jag bad henne plocka hop de 6 vinerna i min smak dom sålde mest av. Hade hört talas om cykelvinet redan men det som ocksåvar lite kul va ju att en flaska var av plast.... här den ensamma.

Ska bli kul att prova.

Men nu sovdags!

Av Neta - 19 maj 2020 00:45

Det sattes upp hyllor och tavelhyllor

Det åts sillunch

Teamwork

Det piffades till ute

Spaljén kom på plats och hyllan likaså.

Nya bordet sattes ihop.

Sen var vi lite trötta. Frös för det stod öppet åt båda håll.
Skruvades även ihop en ny hylla inomhus. Jag började plocka upp nu ikväll men fortsätter i morgon.

Av Neta - 18 maj 2020 05:15


Veckans vego:

Kikärtspannkakor med taleggio-ost

2 1/2 dl kikärtsmjöl
2 ägg
2 dl vatten, varav 1 dl kokande
3/4 tsk salt
1 msk hackad rosmarin
ca 1/2 dl majsolja till stekning
100 g taleggioost, eller annan smakrik kittost
1 ask körsbärstomater (250 g)
1/2 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar

Vispa ihop mjölet med äggen och 1 deciliter kallt vatten.
Tillsätt det kokande vattnet, salt och rosmarin.
Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
Stek pannkakor i rikligt med olja på medelvärme.
Sätt ugnen på 250 grader och grill om pannkakorna ska gratineras.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Skiva osten och lägg den på pannkakorna.
Gratinera i mitten av ugnen i 3?5 minuter tills osten har fått fin färg.
Halvera tomaterna och vänd runt med basilika och olivolja.
Salta och peppra. Servera till pannkakorna.

Veckans sallad:

Tomatsallad med melon och feta

4 tomater
600 g vattenmelon
1 rödlök
1 röd chili
1 brk stora vita bönor
2 msk olivolja
1 msk pr citron
1 kruka oregano
Flingsalt
Peppar
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
Citron

Skär tomater och melon i bitar
Skala och klyfta löken
Kärna ur och hacka chilin
Skölj bönorna och låt dem rinna av
Blanda detta med oregano, olja, citronsaft, salt och peppar
Lägg upp på fat och strö över fetaosten
Toppa med oliver och garnera med citronklyftor

Veckans bröd:

Nattjäst rågbröd
2 st

Dag 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl

Deg:
15 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5?6 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Dag 1:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.
Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

Nästa dag:
Smula ner jästen till degen i en bunke.
Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt matolja och sirap.
Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.
Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.
Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.
Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.
Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.
Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk.


Månd:

Ugnslax med romsås

500 g lax i 4 portionsbitar
sellerisalt
citronpeppar

Ugn 175 gr
Krydda laxbitarna och lägg i smord ugnsfast form
Stek 15-20 min eller tills de känns klara

Pricksås

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav
2 msk citronmajonnäs
1 burk svart eller röd rom
blandas

Servera med potatis och gröna ärtor samt sallad

Tisd:

Fläskschnitzel med bea och ugnsgrönsaker

4 färdigköpta panerade schnitzlar
4 port beasås från pulver, helst Junis

2 röda och 2 gula betor
2 potatisar
2 morötter
1 paprika
1-2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
1-2 dl olja
salt, peppar, timjan efter behag

Ugn 200 gr
Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, typ sockerbitar
Kärna ur och strimla paprikan
Skala och klyfta rödlöken i tunna klyftor
Skala vitlöken och dela dom på längden 2 ggr, varje klyfta blir 4 delar
Lägg alltsammans i en bunke
Häll över olja, salt, peppar och timjan
Blanda runt
Häll ut i pappersklädd långpanna och stek ca 40-45 min eller tills ni tycker dom är lagom mjuka


Onsd:

Räksallad med ägg och RI-sås

500 g räkor med skal, skalade
½ salladshuvud, sköljt och rivet
1 dm gurka tärnad
125 g delade cocktailtomater
2 dl gröna ärtor
1 brk vit sparris i bitar
2 ägg kokta och skalade i klyftor
1 citron i klyftor
dillvippor

Rhode Island

2 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
½ dl chilisås
Italiensk salladskrydda
(ev. vatten)

Blanda och låt dra en stund

Servera med mörkt bröd

Torsd:

Nässelsoppa med topping

ca 10 dl nässlor
½ knippa persilja
¼ fänkålshuvud
8 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Topping
75 g kallrökt lax
2 salladslökar
1 dillkvist
1 kokt ägg
1 dl crème fraiche

Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten.
Förväll dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet.
Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med persilja.
Skär fänkålen tunt och koka upp med buljongen.
Låt koka i ca 10 minuter.
Häll den varma buljongen i mixern.
Lägg en handduk över locket och kör i gång mixern långsamt.
Kör sedan på högsta fart i ca 3 minuter.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden.
Låt soppan småputtra i minst 10 minuter.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Topping:
Strimla laxen fint
Skär salladslöken tunt
Finhacka dillen
Grovhacka det kokta ägget och blanda samman allt med crème fraiche.
Servera soppan med toppingen.

Rabarberkaka


100 g smör
200 g rabarber
2.5 dl socker
1 tsk vanilijsocker
3 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 gr
Smält smör och rör i rabarber.
Tag kastrullen från plattan rör i socker, vaniljsocker och ägg.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner.
Häll i smord o bröad form grädda i 30 minuter.

Fred:

Somrig minismörgåstårta
lagom till en hungrig


3 Polarkakor

Fyllning 1:
20 g fetaost
1/2 dl kesella
2 basilikastjälkar
ca 1/4 riven vitlöksklyfta
salt och nymalen svartpeppar

Fyllning 2:
1/3 avokado
1 msk tärnad gurka
1/2 dl kesella
1 tsk pressad lime
lite finhackad chili

Vinägrett:
1 msk rapsolja
1/2 msk vitvinsvinäger
2-3 basilikablad, finhackade

Dekoration:
1-2 msk färskost
4-5 jordgubbar, skivade
1/2 dl melon, hackad
1/2 dl gurka, hackad
1 tsk salladslök, strimlad
20 g fetaost, smulad


Lörd

Panerad kyckling med krisp, Hasselbackspotatis, inlagd gurka och svampstuvning


600 g kycklingfilé
2 ägg
2 dl ströbröd, gärna panko
smör och rapsolja till stekning

Sätt ugnen på 100°.
Lägg ut kycklingfiléerna platt på skärbrädan och skär försiktigt horisontalt till tre tunna skivor av varje filé.
Vispa upp äggen i en skål och lägg ströbrödet i en separat skål.
Vänd först kycklingen i ägget och sedan i ströbrödet.
Stek kycklingen gyllene på båda sidorna i matfett i en stekpanna.
Kontrollera att köttet är genomstekt.
Håll dem varma i ugnen medan du gör tillbehören.
Servering:
kokt potatis, stuvade champinjoner, inlagd gurka

Inlagd gurka

15 cm gurka
1 tsk socker
1 tsk salt
1 kapsyl ättiksprit, 12%

Skala gurkan och skiva tunt med osthyveln.
Blanda gurkan med socker och salt och krama gurkan med händerna.
Häll på ättiksprit, rör om och låt stå i 10?15 minuter.
Smaka eventuellt av med mer socker, salt eller ättiksprit om det behövs.

Stuvade champinjoner

1 liten schalottenlök
1 msk smör
100 g champinjoner
2 dl grädde
1 ½ tsk japansk soja
½ krm vitpeppar
ca 1 msk majsstärkelse
1 dl mjölk
salt
ev en skvätt torrt vitt vin

Finhacka löken och låt den svettas i smör i en stekpanna.
Rensa och skiva svampen, tillsätt i pannan och låt fräsa med i några minuter.
Tillsätt grädde, soja och vitpeppar.
Låt koka upp och sjud sedan i några minuter.
Rör ihop majsstärkelse och mjölk och rör ner det i såsen.
Låt sjuda i några minuter.
Smaka av med salt och tillsätt en skvätt vitt vin om du har det hemma.


Hasselbackspotatis

12 potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd

Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

Sönd:

Grillade revbensspjäll, potatisgratäng, sallad
Hallon & Limeglass

Revbensspjäll

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt

Glaze:
¾ dl chilisås
3 msk kinesisk soja
1 dl flytande honung
1 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek

Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Tänd grillen
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en folieform, ställ den på grillen.
Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Grilla tills de känns färdiga och släpper från benet, pensla på mer glace och vänd dem då och då.


Potatisgratäng

1kg potatis

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar

2,5 dl grädde

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

Hallon o limeglass


ca 150-250 g hallon
1 st lime
2 st ägg
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde.

Tina hallonen om frysta används.
Tvätta limen och riv skalet (endast det yttersta gröna).
Skär därefter limen i 2 delar och pressa ur saften
Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet med elvisp.
Tillsätt limeskal, den pressade limesaften och vaniljsocker.
Vispa till en jämn smet
Vispa grädden ganska hårt med elvisp
Tillsätt de tinade hallonen häll inte i all eventuell hallonsaft om det är mycket särskilt inte om du inte har en glassmaskin för det kan bli lite väl blött som ger is
Tillsätt även den vispade grädden.
Blanda allt till en jämn smet, gärna med en slickepott.

I glassmaskin:
Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter.
Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in.

Utan glassmaskin: Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen.
Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla hallon ska ligga på botten när glassen är klar.
Frys ytterligare 2 timmar
Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.




Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards