Direktlänk till inlägg 1 september 2022
Skurat lite här idag och det ska visst fortsätta i morgon. Kom 2 rejäla på em.
Vi stannade ju på Citygross på hemvägen igår. Köpte bönor o lite annat. Häromdan köpte jag ju även Västeråsgurka häruppe så idag gjorde jag sommargurka och förvällde bönorna. Frös även in frallor 2 och 2, köpte en påse med lite mörkare frallor med havregryn där på CG med.
Bara det att 1- lit fryspåsarna tog slut, men kommer nya med Delitea i morgon som tur är. Hade till bröden iaf. Bönorna hällde jag av och fick stå kvar i microburken i kylen. Blandade Haricote vertes med vaxbönor och tänker frysa det så också. Blir 6 100 g påsar. Sockerärtorna använder jag råa i sallader. Majsen ska jag dela på och ha till lunch med brynt smör nån dag. Blomkålen ska njutas dels med en vanlig ost & skinksås men också så här. Gör halva satser.
Blomkål med ost
4 port
1 stort blomkålshuvud + vatten och salt
SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost
Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.
Tycker ni ska prova det. Gör ju bara på halva huvudet, blir ju 2 port iaf.
Så glad att jag gick min kurs i vegetarisk mat med ost, grädde och ägg på 80-talet. Vi använde ju bara säsongens rotfrukter och grönsaker då. Det här gjorde vi där. Då fanns ju knappt vegogrädde o sånt, men så klart kan man använda det nu.
Ost & skinksåsen är ett recept från en förskola jag jobbade på. Lika god till pasta.
Blomkål med ost & skinksås
1 kg blomkål i buketter, stammen delad och skivad kokas mjuk i saltat vatten.
Ost & Skinksås
400 g rökt skinka eller kassler i tärningar
1 hackad gul lök
200 g strimlad purjo
1 hackad rödpaprika
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
Fräs löken mjuk i smöret
Tillsätt skinka, purjo och paprika, låt det fräsa med nån minut
Strö över mjölet, rör om
Späd med mjölken
Koka under omrörning ca 3-5 min.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt osten, rör tills den smält ner
Servera med nykokt blomkål eller pasta och rivna morötter.
Gurkorna är täckta med vattnet nu när locken åkte på, blir tyngre och tyngre under veckan och sjunker då mer också. Gillar den här gurkan jättemycket. Det är ju den man brukar kunna köpa i lösvikt i vissa butiker från Kinda. Gjorde på ett helt kilo nu så jag kan ge lite till L. Han gillar den också men tror inte han lägger in själv.
Jag brukar lägga i blöt gurkorna i diskhon nån timme sen gnider jag bara av dom och sköljer dom. Pickar dom med potatisnålen, 6 ggr på varje gurka. Varvar dom med bladen och häller på lagen. Brukar använda lagen 2 ggr. Det är därför jag har två burkar. När det är slut i en lägger jag i 4-5 gurkor till, men tar då bort bladen, dom har gjort sitt då.
Skiva inte den här gurkan och häll på nån lag, då blir den för salt. Den håller sig några dar skivad i en plastburk med lock utan lag. Den brukar gå åt, godast på leverpastejmacka men god på ost med och till köttbullar så klart! I kg är ca 10 stycken.
Bönorna ansade och delade jag 2-3 ggr, körde på högsta i micron i saltat vatten i 7-8 min.
Vaxbönor skulle jag vilja köpa mer av men det brukar finnas på olika skördemarknader. Blir billigare än findus iaf. Lika med majs, men dom är nog inte riktigt klara här än för har inte sett nån självplock. Den jag köpte igår gav jag 20kr för, det kostar dom inte på marknaderna.
Nu är det också dags att peta ner vitlöken. Jag sätter alltid klyftor från sättlök. Blir bättre kvalisort på dom. Sätter och skördar i sept. Så dom jag sätter nu tar jag om ett år. Funkar i en balkonglåda med och på sommaren kan man ta lite av blasten men inte hela. Då blir inte löken så glad.
Nu ska jag hänga lite tvätt och sen dra mig mot sängen.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
|||
19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 |
27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|