Mina ord och tankar

Alla inlägg den 6 september 2022

Av Neta - 6 september 2022 23:10

Hittade detta på nätet

*Spara el i vardagen

1. Se över temperaturerna för kyl och frys
Visste du att energiförbrukningen för kyl och frys ökar med 5 procent för varje extra grad kallare? Se därför över om din kyl och frys är kallare än nödvändigt. Den rekommenderade temperaturen för kylskåpet är mellan 4 och 5 plusgrader. För kylen är den optimala temperaturen -18 grader.
En annan sak som kan påverka energiförbrukningen när det gäller kyl och frys är om du lägger in varm mat. Då måste nämligen kylen eller frysen måste arbeta hårdare för att nå ner till rätt temperatur.

2. Tina inte upp mat i mikron
Istället för att tina upp maten i mikron, ta ut den i god tid ur frysen så att den hinner tina av sig själv. På så sätt kommer du dels att hålla nere energiförbrukningen, men maten kommer också att smaka godare.

3. Använd lock och förkoka
Visste du att du bara använder en tredjedel av energin när du har lock på kastrullen jämfört med om du inte använder lock alls?
Om du däremot ska koka upp vatten till kaffe eller te kan det vara en bättre idé att använda en vattenkokare. Spisplattan kräver nämligen tre (!) gånger så mycket energi som vattenkokaren. Du kan även förkoka vatten till potatisen eller pastan i vattenkokaren som du sedan häller över i kastrullen för att spara ännu mer el.

4. Välj rätt spisplatta
Välj alltid en spisplatta som passar kastrullen eller stekpannan för att spara energi. Använder du en som är för liten tar det längre tid att värma upp innehållet.
Väljer du däremot en för stor platta försvinner en stor del av energin ut i rummet. Bara en centimeter för stor spisplatta kan faktiskt öka energiförbrukningen med hela 20 procent!

5. Diska bara fulla maskiner
En diskmaskin drar mindre energi jämfört med handdisk, under förutsättning att du fyller den och väljer ett ECO-program. Försök även att skrapa av matresterna istället för att skölja av dem och låt disken lufttorka istället för att använda ett torkprogram.
Om du måste diska för hand, undvik att skölja av disken under rinnande vatten. Gör det i en balja istället. Och glöm inte att använda miljövänligt diskmedel!

6. Utnyttja eftervärme
Stäng av spis (dock ej induktionshäll eller gasspis) och ugn redan innan maten är klar. På så sätt kan du utnyttja eftervärmen och spara energi. Det kan också vara en god idé att planera dina projekt i köket för att till exempel baka något i anslutning till matlagningen.
Tänk även på att inte öppna luckan för ofta när du har något i ugnen. Varje gång du gör det kan temperaturen nämligen sänkas med upp till 50 grader.

7. Köp nya vitvaror
Har dina vitvaror några år på nacken? Då kan det vara hög tid att byta ut dem. Nya vitvaror är betydligt mer energisnåla än gamla. Dessutom står kyl och frys på dygnet runt, året om, vilket betyder att du kan spara en hel del energi bara genom att byta ut dem.
När du installerar ett nytt kylskåp bör du även komma ihåg att lämna mellan 5 ? 10 cm utrymme bakom kylen. På så sätt kan kylskåpet andas, vilket gör att det drar mindre el. Tänk även på att städa bakom kyl och frys med jämna mellanrum.

8. Termos istället för varmhållning
Slutligen ett tips till alla kaffeälskare där ute. Istället för att använda kaffebryggarens varmhållningsfunktion ? häll över kaffet som blev över i en termos. På så sätt håller det sig varmt samtidigt som du sparar lite extra energi.*

Köpa nya vivaror är väl lite drastiskt kanske, men frosta av när det behövs och kanske kan du ha aningens högre temp i frysen. Jag ändrade från -20 till -16 där jag bodde förut och det var inga problem.

Använd ugnen optimalt när den ändå är varm, kanska kan du grädda ett bröd eller en kaka när din mat är klar. Man får räkna ut tiden på jäsning m.m så det stämmer. En ugn kan du också stänga av ca 10 min tidigare, det blir klart ändå. Öppna sen luckan och använd värmen medans den svalnar.
Nåt som kokar på spisen fortsätter också 3-5 min efter avstängning. Dock inte gas, gasol eller induktion.

Gör större mängd, koka fler potatisar, gör en störra gryta och gratäng. Frys, ( inte potatis) tina och värm sen snabbt i micron.
Har du en airfryer så gör mer mat i den. Finns flera grupper på facebook där man kanlära sig mycket. Men rent generellt gäller samma värme som du skulle haft i ugnen men 50-60% lägre tid.

Koka ditt ris i micron, alt koka upp vattnet i vattenkokaren. I micron blandar du allt i en microsäker skål, kör under lock på högsta effekt 5 min för 2 dl ris och dubbelt så mkt vatten, sen halv effekt i 15-20 min beroende på rissort.
Ät mer pasta, går åt mindre energi ju kortare koktid och den är ju halverad mot potatisens.
Grilla! Man kan grilla ute och äta inne!

Låt inte laddaren till mobilen sitta kvar i uttaget, stäng av allt stand by till köksmaskiner och tv.
Tänd inte alla smålampor och banta belysningen ute.
Tänd ljus, det ger både värme och mys!
Skippa tomtar och sånt i jul som går på el både ute och inne. Nöj er med en gran och ljusstaken i fönster där ni är, t.ex i köket. Ha det bara tänt när ni är vakna.

Tvätta på tider då elen är billig om du kan det. På Greenely som är en gratisapp kan man få se när förbrukningen är billigare där du bor. Gå inte i fällan att ta el därifrån bara den går att kringgå och det dröjer några dar innan du kan utnyttja tjänsten. Men finns säkert andra liknande appar.

Fyll maskinerna både tvätt och disk. Kan du så använd lägre effekt. Vädra kläder du bara haft nån dag ist för att rent rutinmässigt slänga dom i tvättmaskinen.

Sopa ist för dammsug, gör det senare bara nån gång i veckan. Dra ur den där som står på laddaren hela tiden.

Duscha snabbt och effektivt och du, man måste inte duscha varje dag.
Läste nånstans att man behöver bara tvätta håret och duscha en gång i veckan. Resten duger det bra att bara tvätta sig vid tvättstället.

Kör inte din elbil mer än du absolut måste, ladda där du kan göra det gratis. Så lite som möjligt hemma.
Skotta snö ist för använda slungan på el. Då slipper du gå på gymmet. Haha!

Har jag glömt nåt? Ja säkert! Skriv det i kommentarerna isf.







Varit tillfälligt varmare här idag, 21 gr så åt ute. Varit 14-15 gr med låga nattemperaturer på 2-3 gr. Och nu ska det bli så igen, till och med med frostrisk vid kusten, en hel vecka kanske mer. Kan ha varit sista utemiddagen. Färs och grönsaksbiffar från frysen tillagade i ayrfriern. Kokade många potatisar så jag kan värma sen.

Av Neta - 6 september 2022 01:31

I morse vaknade jag av att jag frös. Då är det väl bra illa iaf? Klädde på mig men satt kvar i sängen och läste tidningen på paddan. Gick in mest för att läsa om en större olycka som varit på E4 i stan på morgonen.

Ögnade igenom dödsannonserna och hittade min gamla kärlek från Lagga där. Och bredvid den annonsen?. Linnea! Men va 17 finns det fler som heter lika. Närå det var hon! Min närmaste granne. Vi delar uteplats. Bara en vägg emellan. Men va 17 såg ju henne bara häromdan! Hon dog i onsdags. Nu har ju inte jag varit ute sen vi var i Norrtälje i tisdags.
Sonja och Linnea är ju dom jag umgåtts med. I vintras hade Elle och jag torsdagsfika med dom och i pingstas satt hon, jag och Sonja på min baksida och drack prosecco. Nu är det bara Sonja och jag kvar!
Ringde Sonja och skrev med Jörgen som är hop med hennes barnbarn. Då fick jag veta att hon åkt in på sjh med magsmärtor redan förra söndan. Men ringt Sonja i måndags och sagt att jag är nog snart hemma igen för dom hittar inga fel. Så i onsdags hade hon fått ett hjärtstopp.
Poff så är en människa till bara förintad, finns inte längre! Ny granne på den sidan också nu då.
Men gud som jag kommer att sakna henne och våra pratstunder. Hon kom ju ofta när jag satt ute både fram och bak. Jag är fortfarande lite chockad och inte så lite tagen. Kommer att vara saknad!

Iaf när jag pratade med Sonja så hade hon lika kallt. Trodde dom som bodde uppe hade det bättre men nej!

Sen kom Mi, med en kasse kantareller, en massa äpplen och en stor burk äppelmos. Stora fina kantareller, rensat o klart!


Hela traktörpannan full.


Blev 13 påsar i frysen. En slev i varje. Då har jag nog lite kvar av dom jag fick i fjol också.
Vilka vänner man har!

Kollat efter en gravlykta med ljussensor. Kanske hittat en. Planerat en tripp till Rättviks marknad med C och pratat om julen igen. Hon vill ju jättegärna att vi alla ska samlas hos dom. Men folk jobbar tyvärr! Men på nåt sätt ska vi väl få till det.

Ja så det har varit en omtumlande dag! Jag kom liksom av mig! Fast jag fick ju en del gjort iaf!

Nu ska jag klä av mig i kylan, lägga mig i mina iskalla sängkläder. Det är redan tisdag!


Min middag!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards