Mina ord och tankar

Alla inlägg den 14 september 2022

Av Neta - 14 september 2022 18:03

Så gott och enkelt att göra. När min son va liten kunde han inte äta mjölkprodukter. Då ville han ofta ha äppelris. På vintern gjorde jag på äpplskivor jag torkat och la i blöt dom 15 min i kokattnet innan jag brassade på plattan.


Äppelris

1 lit vatten
1,5 dl grötris
2 krm salt
2 bitar kanelstång

Detta kokas i 10-15 min innan

3-4 skalade och urtagna äpplen tillsätts i cm-bitar med 1/2 dl socker

Koka ca 15 min till och nu får man röra om ordentligt då och då.
Smaka av med ev mer socker.


Servera med kanel och ev mjölk.

Lika gott varmt som kallt.


Jag förvara den i plastburk med lock i kylen. Micrar om jag vill äta den varm sen. 

Av Neta - 14 september 2022 01:35

Färspannan blev 3 rejäla portioner. Det glömde jag skriva. En hamnade i frysen.

Jag har översvämning i regnmätaren men tänker inte gå ut och tömma. Har regnat massor idag! C kom på dan men vi kunde ju inte göra nånting ute. Hon tog in parasollet iaf som nu står på tork innan det ska ut i förrådet. L hade hintat om att komma med, men där blev det återbud. Och idag var han på väg till sin bror som tydligen är sjuk. Varit ett tag nu. Kommer nästa tisdag ist.

Lite hjälp fick jag iaf och en halv kasse äpplen och en burk jordgubbs och mangosylt. Sena äpplen med jättebra syra. Hårda dock som sena sorter kan vara. Känns nästan lyxigt att göra äppeldricka på dom men ska bara göra 2 liter.
Såg nåt så smart som jag inte ska göra nu men som jag ska komma ihåg. Man skalar och kärnar ur äpplena. Men lägger detta i en specialpåse som man normalt lägger tvätt i, bygelBHar och sånt. Köper en att ha bara till det här. Den rensade och söndermixade fruktmassan lägger man i bunken som vanligt. Påsen med. Efter det har legat och dragit i de dygn dom ska så tar man upp och slänger det innehållet i påsen. Silar fruktmassan och av den gör man äppelmos sen. Visst 17 är det smart? Mycket smak och färg sitter ju i skalen om man har vackert röda äpplen. Påsen tvättar man och förvarar med silduken.

C åkte upp och hämtade paket och handlade lite åt mig. Hade ju slut på mjölk och dom hade potatis billigt, 6kr för 900 g. Dom var stora så går nog bara åt nån per portion sen. Ska göra potatissoppa nån dag också. Med knaperstekt bacon i.

Hon fick med sig lite sommargurka, tunnbröd och kardemumma när hon åkte. Ärvde en gul blus med. Det är så vi gör. Förr va det Elle och jag, nu C och jag.



Här är gårdagens päronskörd. Ska göra en päronkaka på smördeg när dom mognat till lite. Man river mandelmassa över degen efter att man pickat och penslat med ägg. Skivar päron och lägger på, penslar med smält smör och strör på socker, lite mer riven mandelmassa och rejält med kardemumma. 175-200 gr till den får lite fin färg och ser färdig ut. Åt en sån på Arderbo på Gotland i fjol. Den va så himla god. Äts med vaniljvisp.
Borde man förresten inte kunna göra en sån med konserverade päron på med? Va tror ni om det?






Avslutar med en lånad bild på *min* sjö! Nu ska jag sova!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards