Mina ord och tankar

Alla inlägg den 15 september 2022

Av Neta - 15 september 2022 23:15

När man får sova ordentligt. Sov 5 timmar i sträck i natt, vaknade strax före 6 och trodde kl gick fel.
Var vaken nån timme somnade om och sov till 9. Då var det ju så klart kört med tid till husläkare.
Så jag fotade lite på knät och båda knäna så det syntes hur svullet det hö är. Markerade ut var det gör ont. Ringde nån Doktor 24 och talade om att jag har artros och SLE. Skickade över fotona.

Han ringde sen och hade varit i kontakt med Enköping och sett mina röntgen. Skrev ut starkare Ipren, dom är ju både antiinflammatoriska och tar bort värk. Tror precis som C att det är en muskelinflammation.
Tyvärr kan jag inte hämta ut dom förns på måndag, men vet ju att dom är på G iaf. Eller så beställer jag på Apotea.

Fixade lite med disk, men så fort det är tomt i diskhon blir det ju ny disk Haha!

Idag gjorde jag en champinjonsoppa till lunch


Fräste en ganska stor lök med 1/2 tråg champinjoner jag hade kvar. Kycklingbuljong i tärning, 4 dl vatten och lite matlagningsgrädde, nån msk sherry, timjan och s & p.
Hälften av ca 5 dl blev ju kvar, så då slängde jag i en tinad 125 g torskfilé i det. Satt på ett lock och stängde plattan, tog bort kastrullen från den.
Kokade potatis så jag har några dar. Värmer dom i airfryern sen med lite smör o panko. Men idag tog jag den största. Hade i lite finhackad paprika och lite majs i soppsåsen.


Å vips hade jag en fiskgryta till middagen sen. Har lite sås kvar med som jag fryser till nästa fiskmiddag.

Blev ju smidigt det där.


Gjorde sen en vanlig smulpaj till kvällsfikat. Med äpplen så klart.

Vet ni att man kan göra egen vaniljvisp?

Man vispar 2 dl grädde

I en annan bunke rör man ihop 2 äggulor med 2 msk socker och fröna från en vaniljstång, alt 1 tsk vaniljsocker.

Vänd ner det i grädden och vispa hop det till lagom konsistens.

Jag har inte testat att göra det än men ska absolut.

Jag fryser ibland vispad vanilvisp med hallon i. Blir som glass.

Läste nånstans att man kan frysa vanilvispen med pollygodiset i bitar i med. Nån crunchy polly stod det. Då tänkte jag att det borde man ju kunna göra med choklad, punchpraliner eller annat godis i med.
Nåt att prova framöver.

Blir inte så mkt annat gjort nu med knät. Skönast att sitta med det lite halvhögt. Kom på att jag inte tagit in posten sen i tisdags.
Får väl försöka ut efter den i morgon men går ju lite illa. Lite rädd att ramla och svårt att bära nånting om jag tar kryckorna. Skulle behöva åka in till Gränby eller Maxi och handla lite med. Bordssmör och bröd bl.a få se hur det känns i morgon. Får väl göra annars för har vanligt smör. Och slänga hop scones, går ju göra i airfryern. Eller rent av baka kanske. Haha!

Nu ska jag lösa lite korsord ett tag. Sen i säng!



Av Neta - 15 september 2022 00:05

Kommer man att ha råd med det i vinter? Men så,här års blir jag alltid lite sugen på att fylla frysen med lövbiff till rullader, rimmat bogfläsk till ärtsoppan, stekfläsk till löksås och paltbröd, oxbringa, göra en tjälknul, väntar bara på rotfruktserbjudande nu. Att få fylla en kasse med kålrot, morötter, vitkål, lök, rödbetor, palsternackor m.m Göra eget rotmos till oxbringan, gratäng till tjälknulen, få göra möra fina rullader av lövbiffen. Göra mustiga soppor och gratänger, ugnsgrönsaker.
Vill även göra stångkorv.
Men kommer man att kunna göra det i år? Törs man använda ugnen alls? Ska man baka sitt bröd får man väl storbaka. Slå sig hop med nån kanske. Elle och jag gjorde ju det för det mesta och tror nog att C vill det med, kan säkert intressera mr X för nånting med, stångkorv t.ex å då få använda assistenten jag är van vid igen. Kommer inte riktigt överens med kvarnen på min nya.

Försöker ha så lite lampor som möjligt tända utan att behöva famla i mörker. Men C som jobbat på akuten idag skrev nåt på Fb att man inte skulle mörka sitt hem för mkt. Risk för fallskador som tydligen har ökat med höjda elpriser. Ja det ser dom väl där.





I dagarna har den här tösen varit borta i 6 månader. Hon är ständigt i mina tankar. Så irriterad på att stenen pga världsläget också är försenad. Vi beställde den från Malung, den staden betydde ju mycket för henne. Ja för oss alla!
Men tydligen har den gjorts nånstans i Baltikum, fraktats med båt till Göteborg sen ska det tydligen ta 3 veckor för den att transporteras hit under normala omständigheter nu ännu längre. 3 veckor från Göteborg? Går ju för farao flera tåg varje dag. 5-6 timmar med bil.
Dom skulle minsann ha betalt direkt men sen var det inte så bråttom längre. Vi har fått en bild på den och vet att den är i Sverige nu. Men ska vi behöva hämta den? God lust till det faktiskt!
Det måste ju bli färdigt med allt nån gång med. Samtidigt försöker vi få ut hennes skattpengar så vi kan avsluta kontot.

Mitt ena knä bråkar också, trots värktabletter vaknar jag av värk, det är svullet och stelt. I 2 dar har jag ringt vårdcentralen och möts av att alla tider är slut. I morse 45 min efter att tfntid startade. Innan dess var det bara upptaget. Då har jag ändå bytt till en som ska vara bra!

I morgon har jag iaf äppelris till frukost. Slutat köpa yoghurt då jag nu vill ha nåt varmt på morgonen. En sats räcker ju många dar till mig. Tog ungefär en halvtimma att göra då skalade jag ändå äpplena för hand. Man hinner ju det innan dom ska i. Fick lägga till ca 5 min på koktiden, kan ju va olika på spisar. Gott så ini bomben är det ju också.

Där sprack det att komma i säng före midnatt också. 5 min sen! Sov gott hörni!






Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards