Direktlänk till inlägg 21 maj 2023
Veckans ÖRT
Dill
En ettårig ört som nästan bara används i Norden, trots sin höga smak. Används till alla skaldjur, potatisrätter, kalla såsåer, röror inläggningar och sallader. Både stjälk och blad används. Under vinterhalvåret är det Italien och framförallt Albenga som förser oss Nordbor med Dill.
Veckans FRUKOST
Avokadoyoghurt med nektarin
1 stor mogen avokado
½ fryst banan
1 dl yoghurt eller rismjölk
1 msk pr citron
1 tsk honung
1 tsk vaniljpulver
1 nektarin
Hampfrö
Mixa allt till en mjuk kräm
Servera med tunnklyftad nektarin och skalade hampafrö
Veckans BRÖD
Rödlöksfocaccia med örtsmör
½ pkt jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
1 stor rödlök
50 g mjukt smör
1 msk finhack. Rosmarin
1 msk finhack. Timjan
salt
Lös upp jästen i lite av vattnet
Tillsätt resten och rör ner olivolja, salt, grahams o vetemjöl
Arbeta hop till en deg (den ska va lös)
Jäs övertäckt 1 timme
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda smör örter o salt till ett bredbart smör
Skiva löken tunt
Häll ut smeten i en smord långpanna 25 x 35 cm
Lägg på klickar av smöret och toppa med lökringar
Jäs ytterligare 20-30 min
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min
Låt svalna på galler.
Veckans SALLAD
Nektarinsallad
6-8 nektariner
½ gurka
2 dl ärtskott
3 dl mâchesallad
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna
Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt
Ansa och dela ärtskott och salladsblad
Dela fetaosten i generösa bitar
Blanda allt
Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.
Veckans VEGO
Pastagratäng med mycket grönt
ca 3 ½ dl pasta
1 örtbuljongtärning
ca 2 msk smörolja
1 pkt fryst bladspenat
1 gul lök
10 cm purjolök
ca 50 g finstrimlad rotselleri
50 gpalsternacka
1 strimlad morot
1 strimlad gul paprika
salt och peppar
några kokta broccolibuketter
10 gröna bönor, förvällda och delade
Ostsås med vitlök:
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
ca 2 dl riven lagrad ost
½ örtbuljongtärning
1?2 vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°.
Koka pastan,enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet. Låt rinna av och droppa lite smörolja över.
Tina spenaten. Strimla lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna med smörolja i, och tillsätt spenaten, löken och de strimlade grönsakerna.
Låt det fräsa i 4?5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
Fräs smör och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.
Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.
Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.
Varva pasta och grönsakerna i smord form.
Tryck ner lite broccoli och bönor här och där och häll sedan över ostsåsen.
Toppa med resten av den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
MÅND
Baconbiffar med senapssås
500 gram köttfärs
¾ dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
4 ansjovis filéer
1 ägg
1 dl hackad persilja
salt peppar
140 g bacon
1 msk smör
Sås:
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk senap söt
2 msk maizenaredning
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter.
Blanda i färs, hackad ansjovis, ägg, persilja, salt och peppar.
Arbeta ihop till en jämn färs.
Forma 8 biffar och linda en baconskiva runt om varje.
Stek biffarna i smör i stekpanna tills de fått fin färg.
Lägg över i en vid kastrull.
Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt grädde, fond och all senap.
Koka upp, red av och koka ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och häll såsen över biffarna.
Småkoka i ca 15 minuter tills biffarna är klara.
Garnera med persila.
Servera med rostad potatis och sockerärter.
TISD
Blomkålsgratäng
1 blomkålshuvud, stort
2 ägg
2 ½ dl grädde
2 dl riven ost
1 dl strimlad purjolök
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och skiva stammen
Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli för mjuk.
Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna.
Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.
Gratinera i ca 15-20 min.
Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor, korv eller kött.
ONSD
Fiskpaket på grillen
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.
TORSD
Tacosoppa, faktiskt lika god kall
6 pers
600 gram nötfärs
1 gul lök
Smörolja
2 vitlöksklyft
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk Heinz chilisås, eller annan mild
2 buljongtärningar
1 ? 2 msk japansk soya
salt & peppar
½ påse tacokrydda
Tortillachips
Riven tacoost
Servera med en klick creme fraiche
Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp en stekpanna med smörolja
Finhacka löken och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig
Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.
Puttra i ca 20 minuter
Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.
Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.
FRED
Caesarsallad med kyckling och bacon
4 pers
4 kycklingfiléer
1 ½ dl mathavre
140 g bacon
2 skivor ljust surdegsbröd
4 tomater
1 huvud romansallad
1 rödlök
100 g hyvlad parmesan
svartpeppar
Caesardressing:
½ dl majonnäs
½ dl yoghurt
2 sardeller
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
½ dl riven parmesanost
salt och vitpeppar
pressad citronsaft
Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.
Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 15?20 minuter.
Låt svalna.
Koka mathavren. Lägg upp på ett fat.
Mixa majonnäs, yoghurt, sardeller, dijonsenap, vitlöksklyftan och riven parmesanost.
Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citronsaft.
Stek baconet och skär i det bitar.
Skär brödet i kuber och stek dem knapriga i en stekpanna.
Lägg på skivad kyckling, bacon, brödkrutonger, tomater i bitar, strimlad sallad, strimlad lök och parmesanost på mathavret
Peppra.
Servera med dressing.
LÖRD
Lax med spenat och avokadosås
600 g laxsida
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
500 g färsk spenat
Olivolja
Avokadosås:
1 avokado
2 dl crème fraiche (34 %)
1 citron, rivet skal
2 msk olivolja
1/2 kruka färsk mejram eller basilika
salt och peppar
Sätt ugnen på 150°.
Salta och peppra laxen och låt stå ca 15 minuter.
Lägg laxen på plåt med oljat bakplåtspapper och sätt i en termometer.
Baka i ugnen till en temperatur på 55 grader, det tar ca 15-20 minuter.
Mixa avokado med crème fraiche, citronskal och olivolja.
Rör ner hackad mejram eller basilika och smaka av med salt och peppar.
Fräs spenaten i omgångar i olivolja tills vätskan ångat bort.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen på en bädd av spenat med såsen vid sidan av, med färskpotatis.
SÖND
Blommig fläskytterfilé
800 g fläskytterfilé
salt o peppar
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 kvistar rosmarin
2 msk hackad timjan
1 tsk chiliflingor
Sätt ugnen på 125 gr
Krydda köttet och stek det runtom i stekpanna
Lägg över i smord ugnsform, stick i en termometer och stek till 68 gr
Rör ihop marinaden, häll den i en stekpåse och lägg i det varma köttet
Lägg i kylen över natten
Skiva tunt och dekorera med gräslöks- och timjansblommor.
POTATISSALLAD
15 (4-5) PERS
ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1 (1/2) dl finhack. Dill ----?-----
1 (1/2) dl kapris
3 dl (175 gr) lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar
Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.
Frukt i gele'
4 st gelatinblad
2 dl koncentrerad flädersaft
2 dl vatten
ca 100 g vindruvor (gärna både röda och gröna)
ca 15 färska jordgubbar (15 st jordgubbar motsvarar ca 300 g)
125 g färska hallon
Till servering:
vispad grädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp saft och vatten.
Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Låt saften kallna.
Halvera vindruvorna.
Snoppa jordgubbarna och dela dem i 4 delar (beroende på storlek).
Lägg vindruvor, jordgubbar och hälften av hallonen i en form.
Skeda försiktigt över saften och täck formen med plastfolie.
Ställ i kyl minst 8 timmar för att gelén ska stelna.
Stjälp upp gelén på ett fat.
Om den inte lossnar, värm försiktigt botten på formen.
Garnera med resten av hallonen.
Servera gärna fruktgelén med vispad grädde.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 | 26 |
27 | 28 | |||
29 |
30 | 31 | |||||||
|