Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 20 december 2016

En ensam jul

Av Neta - 20 december 2016 17:02

Ja så kan det vara och det känns nog tråkigt för de flesta av oss. Sen barnsben har man ju fått det itutat i sig att på julen ska ingen behöva sitta ensam. Lika på nyår fast det är väl idag inte lika laddat som jul.
Jag jobbade en gång med en kille som var ute och roade sig ganska mycket. Vi blev därför rejält förvånade då vi ett år hörde att han " bara" varit hemma på nyår, ensam dessutom. Men han tyckte inte det var kul med packade människor och kall mat som han uttryckte det.

När man blir lite äldre och båda föräldrarna gått bort och man inte har några barn. Syskon kanske " har sitt" med partnerns sida eller bor långt bort. Alla syskon umgås ju inte heller, det är vanligt faktiskt.
Så är det för några av mina vänner. Men jag har också en kompis som väljer bort umgänge helt på julen. Hon pyntar lite med ljusstakar och så men hon jobbar i butik, julveckan har dom extra öppet till 22 och ofta jobbar hon även julafton. Hon ställer upp extra så att jobbarkompisar med barn kan ta lite ledigt.
Hon säger att när hon väl kommer hem då drar hon ner persiennerna och tänder lite ljus. Dukar fint framför TVn, steker sig en oxfile' och tar ett glas vin. Öppnar sina klappar och oftast somnar hon nånstans i " Svenson, Svensson." Helt slut efter en julhandel, hon är trött som 17 på julskinka m.m som hon skurit och sålt hela dec. Sett juldekorationer sen Halloween och aldrig en tyst minut på jobbet som eskalerar i julveckan. Julmusik är bannlyst inom hennes väggar. Ibland jobbar hon på annandagen igen. Mellandagarna är lika hektiska.
Båda hennes systrar och föräldrar är döda. Hon har en systerdotter som har barn och för hennes skull åker hon dit på nyår sen och då brukar hon ta några semesterdagar.

Sen pratade jag igår med en kompis där jag fick veta i efterhand att hon varit ensam hemma på nyår i fjol. Sa att har du inget annat så kom ut. Hon berättade om sin jul. Hennes föräldrar är döda, hon har en syster och en systerdotter i Sthlm. Systerdottern har en kille och i år ska dom fira med hans sida.
Min kompis syrra var medbjuden som "svärmor" men då hade ju min kompis blivit helt själv. Ist ställer dom här 2 upp som hundvakt åt en kompis till systern och ska fira där hunden bor i en lägenhet på Djurgården bara dom 2. Området är tydligen mitt emot Skansen så dom ska besöka Seglora kyrka. Om det var på julotta eller midnattsmässa fattade jag inte. Hon berättade också att dom " knyter" sin mat. Lagar en del som dom har som tradition sen dom var små. Dom tittar aldrig på TV på julen, systern är scripta på Svt och vill ha en TVfri jul. Ist spelar dom spel.
Lät också så mysigt men det gäller ju att man är överens om man bara är 2.

Jag har aldrig varit ensam en jul, men nåt nyår har vi firat bara Johnny och jag. Js pappa fanns inte med under hans uppväxt. Men vi hade ju fest så klart, han fick vara uppe så länge han ville och vi köpte ju läsk, chips och godis. Vad vi åt för mat var inte så noga ;-D. Tror inte han orkade över 12-slaget dock så fyrverkeriet fick jag kolla på inifrån och då kunde det ju kännas lite ensamt.
Men jag minns också ett speciellt nyår då jag var som aktivast i ungdomsringen och det kom ett gäng killar och firade med oss. Det var minus 30 gr den natten och en av dom cyklade från Bärby hage. Dom var 5 st och 2 av dom var bröder.
Har gästboken kvar och ibland när vi nu setts har vi läst där. Vi hade så otroligt kul och dom servade mig hela kvällen. Tyckte jag skulle vara ledig. Lekte en lek där man ska svara på rim och det var därför det finns några sidor på rim i gästboken från den kvällen. Har nog aldrig haft ett roligare nyår tror jag.

Numera vill jag inte åka hemifrån på nyår, vi har ju husdjur och det brukar vara lite oroligt i byn. Vi satsar på en god 3- rätters ist. Är ju oftast bara Elle, jag och Leif. Firade ju med Mi o Ma under några år men dom tycker också det är skönt att vara hemma och dom har ju små barnbarn nu.

Julen firar vi i familjen i år med en kompis som är ensam. Hade svårt för dom första vi firade ensamma eftersom det alltid varit fullt ös men nu blir det nog så i fotrsättningen också. Saknar inte stressen med tidig frukost, lunch på ett ställe, em på ett annat och sen hem hit och fira med faster på kvällen. Man var ju som en urlakad sill. Sen skulle man ofta iväg eller ha folk här dom andra dagarna med.
Nu kommer J med fam hem nån av dagarna men det går liksom på samma besvär allting. Eftersom Es diagnos gör att hon inte tål stress får det inte bli för mkt heller, en kväll med gäster eller borta går nog men inte fler.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7 8
9
10 11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards