Mina ord och tankar

Alla inlägg under maj 2023

Av Neta - 7 maj 2023 23:46


Veckans ÖRT


Citronverbena
Med sina långa vackra och smakrika blad tar citronverbena plats i köket, framför allt i desserter såsom glass och bakverk. Citronverbenan härstammar från Chile. Användes förr även som parfym.


Veckans FRUKOST

Citronyoghurt

2 dl yoghurt, turkisk eller naturell
rivet skal från 1 citron
1 tsk pressad citronsaft
1 msk oliv- eller rapsolja

Blanda yoghurt, citronskal, pressadcitronsaft och oliv- eller rapsolja.
Ät med en smörgås med t.ex skinka
kaffe eller te.


Veckans BRÖD

3-minuters tunnbröd
6?8 st

50 g smör, rumsvarmt
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk

Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.
Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna. Dela degen i 6?8 bitar.
Kavla ut degbitarna till rundlar, 2?3 mm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme.
Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den).
Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida.
Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.

Grilltips! Gör degen och bröden enligt receptet. Grädda dem på grillen när glöden inte är för stark. Supergott till grillade grönsaker, kött och sallad!


Veckans SALLAD

Asiatisk sallad


250 gram edamebönor tinade frysta
100 gram böngroddar
1 styck kruka koriander
0.5 deciliter salta jordnötter
0.5 deciliter japansk soja
1 tesked sesamolja
1 styck lime rivet skal och pressad saft
1 tesked strösocker
1 styck vitlöksklyfta

Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.
Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.
Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen.

Veckans VEGO

Zucchinipasta med basilika

1 stor zucchini
2 vitlöksklyftor
ca 10 körsbärstomater
400 g pasta, t ex Sedani
3/4 dl olivolja
1 kruka basilika, bladen
salt och nymalen svartpeppar

Koka upp rikligt med väl saltat vatten i en kastrull.
Skiva under tiden zucchinin. Tryck till vit-löken hårt med till exempel bladet av en kniv, så att den krossas, låt skalet vara kvar. Halvera tomaterna.
Koka pastan. Fräs under tiden zucchini och vitlök i olivoljan i en rymlig panna på hög värme tills zucchinin fått fin färg och börjar bli genomskinlig. Salta och peppra väl.
Tillsätt tomater och de flesta basilikabladen, låt fräsa med i ett par minuter. Häll på en skopa av pastavattnet när pastan nästan kokat färdigt (cirka 1 deciliter). Låt det fräsa in och dra sedan pannan åt sidan.
Häll av pastan och skaka durkslaget väl, tillsätt pastan i pannan, vänd runt noga. Smaka av med salt och peppar.


MÅND

Frysta småköttbullar enligt önskemål
Serveras m pasta o sås, rivna morötter o lingon.


TISD

Currykorv

1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry

Gör så här:
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr
Servera m kokt ris eller bulgur


ONSD


Kasslergratäng

600 gram kassler
1 st gul lök
1 burk krossad ananas, liten
ost
Sås
4 dl grädde
0,5 burk tacosås

Sätt ugnen på 200 gr
Skär kasslern i bitar och lägg i ugnssäker form.
Fördela ananas jämnt över kasslern. Skiva löken i halvmånar och lägg i formen.
Blanda såsen och häll över kasslern.
Strö över riven ost.
Låt stå i ugn 20 minuter.


TORSD

Fisksoppa med torsk och curry

1 gul lök
smör till stekning
3 potatisar, mjölig sort
400 g blomkål
7 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ tsk svarta senapsfrön
½ tsk kumminfrön
1 ½ tsk curry
2 dl vispgrädde
400 g torsk eller annan vit fisk
salt
ca 65 g färsk bladspenat

Servering:
bröd

Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i en gryta med smör.
Skala potatisen och skär den i stora bitar.
Dela blomkålen i jämnstora bitar.
Tillsätt potatis, blomkål, vatten och buljongtärning till grytan.
Stöt senapsfrön, kumminfrön och curry i en mortel och tillsätt till soppan.
Koka under lock, ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och fisken i bitar, och låt soppan sjuda i 5 minuter.
Smaka av med salt.
Vid servering:
Lägg i spenat i grytan och blanda om försiktigt.
Servera soppan med ett gott bröd.

Banan och jordnötsglass

Skiva och frys 4 bananer
Mixa med 3 msk jordnötssmör och lite flingsalt.


FRED

Avokado- och räkpuck a la Morberg

3-4 st avokado
400 g räkor, skalade
2 st citroner
Vinäger
Olivolja
Dillkvistar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk majonnäs

Hacka avokadon, salta.
Pressa över citronsaft.
Häll över olja och vinäger.
Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon. Pressa ihop.
Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.
Hacka räkorna och gör samma sak.
Ringla över lite majonnäs och dra några varv på pepparkvarnen före servering.
Servera med dillkvist och en citronklyfta


LÖRD

Spenatpannkakor m gravlax

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
150 g bladspenat
½ tsk salt
smör att steka i

Kesoröra:
250 g keso naturell
1 litet syrligt äpple
1 msk riven pepparrot
½ dl finhackad dill
salt, svartpeppar

Fyllning:
3 kokta kalla ägg
200 g gravad lax i skivor
25 g bladspenat

Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken i en bunke.
Tillsätt resten av mjölken och äggen.
Vispa slätt.
Hacka spenaten smått och tillsätt den till äggsmeten tillsammans med salt.
Stek pannkakor av smeten.
Lägg keson i en bunke.
Kärna ur och tärna äpplet.
Rör ner äpple, pepparrot och dill i keson.
Smaka av med salt och peppar.
Fyll pannkakorna med skivat ägg, lax, lite bladspenat och kesoröra.


SÖND

Stroganoff på lövbiff
Till 4

500 g lövbiff
1 gul lök
150 g skogschaminjoner
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
½ kruka färsk basilika eller annan örtkrydda
½ tsk salt
2 tsk fransk senap

Servera med:
Kokt ris
Sallad

Strimla lövbiffen och löken
Fräs löken i smör utan att den tar färg
Halvera svampen och låt den fräsa med ett par minuter
Strimla paprikan och tillsätt den
Vänd ner tomatpuré och fraiche, rör om och koka upp
Fräs köttet i smör på hög värme i omgångar och vänd ner det i såsen
Smaka av med salt och senap
Servera med ris och sallad.

Peach Melba-paj
4 port

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g kallt smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 burk inlagda persikor, ca 480 g
150 g hallon, använder du frysta hallon öka mängden potatismjöl till 1 msk
Florsocker
1/2 ? 1 msk potatismjöl

Garnering:
florsocker
hallon
citronmeliss eller mynta

Servering:
vaniljsås eller vispgrädde

Sätt ugnen på 225°.
Blanda mjöl, socker, kallt smör skuret i kuber och vatten till en smulig massa.
Fördela hälften av smulorna smord pajform, ca 24 cm i diameter.
Platta till degen lite med handen.
Grädda strax under mitten i ugnen, ca 7 minuter.
Fyllning:
Låt persikorna rinna av.
Lägg dem i pajskalet. Behålla halvorna ?hela? eller skär dem i klyftor.
Blanda hallon, florsocker och potatismjöl, och strö över persikorna.
Strö på resten av smuldegen.
Grädda strax under mitt i ugnen, 20?25 minuter.
Pudra över florsocker.
Garnera med hallon och och citronmeliss.
Servera med vaniljsås eller lättvispad vispgrädde.

Av Neta - 7 maj 2023 00:01

Jag försår inte hur en del tänker. Om jag har en profil som är privat så betyder ju det att jag vill ha det så. I mitt fall bara folk jag träffat och har ett hum om. Mitt insta är så ändå har jag 2-3 förfrågningar om dagen. Ibland från folk som inte talar mitt språk eller som inte ens har samma tecken som vi. Hur ska vi kunna kommunicera eller få nåt utbyte av varann?
Jag jagar inte följare!

Twitter är min favvo, där pratar jag med folk som är ungefär som jag i alla åldrar. Där får man blixtsnabba svar på frågor, stöd och empati. Det märkte jag på ett sätt när min dotter dog. Mest av dom jag redan ?kände?. Men när det hände ökade också mina följare med 2-300 pers. Gamar som bara blev nyfikna tror jag för nästan ingen blev vän på riktigt. Finns undantag så klart men övervikt på dom. Å det rasslar till på vänförfrågningar så fort det hänt nåt där med anknytning till hennes död. Följer inte så ofta tbx. Å samma sak där med språk och tecken.

Facebook tycker jag också urartar och där märker man på nåt sätt också vilka som inte var så goda vänner som man trott.
Vi var ett gäng som umgicks mkt både i par och vi tjejer. Dansintresserade alla. Vi hade bl.a en stor sommarfest ute hos oss i Siggis. Så kunde jag inte dansa längre. Vi skilde oss. Men som ni vet så har ju vi inte precis blivit ovänner Mr X och jag. Dom är fortf vänner med honom men inte med mig. Även folk vi som par umgåtts med finns inte längre på min vänlista.
Ingen av dom kom på Elles begravning fast dom praktiskt taget sett henne växa upp och har barn i samma ålder själva. Inte en enda!
3 st av 10-11 pers är vän med mig på Fb idag, ingen av dom kommer eller ringer. Ett par är inga Fb människor direkt men vi har ju setts med och utan Mr X även efter skilsmässan, dom fanns där i början. Nu är det månader sen vi sågs.

Dom få jag har kontakt med är ändå dansfolk vi träffat mkt på båtarna. Tjejer i min ålder jag kan skriva med och det händer att vi chockar varann med ett samtal i luren också. Haha!

Skönt på ett sätt att agnarna skilts från vetet. Men är ju inte mkt jag kan göra. Kryssat med folk förr som inte hör av sig alls. En av dom har varit med om samma sak som vi. Men inte intresserad av nån kontakt längre.

Det konstiga är att en del inte bara är vänner med Xet, en del är det med C också men inte med mig. Folk som är mer i min ålder än hennes.

Jaja det är ju tur jag har min familj, för familj är vi det har vi bestämt trots att vi inte lever ihop längre. Blev ju så klart Xa viktigt när E dog. Är så glad för alla speciella dagar Xet kommer som nu på Valborg, att han sa ja till det.
Ingen av oss är intresserad av att träffa nåt nytt, han har lite nya tjejkompisar, dom är ett gäng i Flen som samåker till dans. Men han vill inget mer. Jag kan inte tänka mig det heller.

Tycker det är skönt när vi gör saker, vi gör som vi alltid gjort. Inte mer med det. Han sover här när han behöver och vi är som förr då med bara inte som par. Men vi kan klä av o på oss utan att man behöver tänka mer på det. Inget är ju nytt under solen där.
Vi faller in i dom roller vi hade och han kan ju mig o vet hur man fixar med hjälpmedlen och så. Det är så jäkla skönt!
Tycker vi kan prata om saker på ett bättre sätt nu också. Spelar ingen roll hur ofta eller hur sällan vi ses. Vi finns där, och han vet att den här dörren alltid är öppen för honom. Jag kan ju däremot inte åka till honom då han bor på 3e våningen. Men eftersom jag vet hur det förmodligen ser ut där så sörjer jag inte det. Haha!

Jag älskar honom fortf, men jag är inte kär i honom om ni fattar nivån! Han är som den bror jag mist.
Vi ses ute när vi åker till Flen, börjar nog bli dags snart om jag ska få se det där slottet. Haha!

Ja det om Fb då haha! Vad har vi kvar? Messenger, ja där har jag dom alla 3 och några till. Mest pratar jag väl med C och Xet. Vi har lite väderleksrapport på mornarna. Å så fort det är nåt så frågar jag ju X eller J. Om allt typ! C och jag pratar flera ggr om dagen om typ allt också!

Annika min ledsagare och jag gillar sanma saker, vi är mest som kompisar. Gör kul grejer. Träffar henne 2 ggr i månaden. Hon bor ungefär där jag bodde innan så vi har ju många gemensamma bekanta med och händelser och så på byn och prata om. Vi bodde grannar förr men hittade aldrig varann då när vi jobbade nu är vi båda pensionärer.

Måste skriva nåt om kröningarna i London med. Viken skillnad på kungahus. Tittade för jag tänkte att det här är ju historia, mina barnbarn om jag får fler eller barnbarnsbarn kommer ju läsa om det här i skolan.
Men för mig kändes det mer som 1723 än nu. Pampigt, påkostat och grannt, javisst. Kände att jag skulle vilja åka dit och se den kyrkan. Men annars! Nja?.

Nu är kl snart midnatt, nån utryckning som hörs. Bor nära brandstation. Men sov otroligt dåligt i natt så det är nog sovdags nu.

Av Neta - 6 maj 2023 01:04

Men framåt söndag ska det bli lite varmare. Frös när jag vaknade i morse sen har jag småfrusit hela dan. Det är 21 gr inne men jag fryser iaf. Jag som aldrig brukar frysa, som utan problem kunnat ha kortärmat inomhus och som alltid gått barfota inne måste nu ha minst 3/4 ärm och både strumpor och tofflor inne. Ikväll åkte en poncho på i soffan med.
Iofs blir det ju en annan värme i ett hus med mest vedeldning och nu bor jag på marken men ändå.

Småfixat lite mellan varven, det vanliga, tvättat och hängt. Fryst in lite ost jag rev det sista av en härlig blandning av färdigriven mozarella, Ockelboost, port salut och gouda. Hela burken till rivskivan blev full så jag frös 3 påsar och behöll lite i kylen. Frös också in resten av jambalayan. Den satsen gav mkt, vi åt C och jag, hon tog hem och jag åt igår. Där är det ju 4 portioner ändå kunde jag frysa 2 stora portioner idag av det som är kvar. Ska skriva om det receptet i boken till halv sats.


Gjorde det här idag, sparde till i morgon och frös 2 påsar där med. Skönt iofs till dom dåliga dagarna att ha färdigt, gjorde lite extra ostsås och frös när jag ändå gjorde.

I morgon hamnar man väl framför dubbelkröningen i TV. Tog fram lite hallon till yoghurten och tekakor så jag snabbt kan göra en räkmacka, ägg har jag nästan alltid kokta i kylen. Så det får väl bli frunch eller lunch beroende på hur länge jag sover. Verkar lögn i helsicke att somna ikväll iaf och då brukar jag aldrig påverkas av månen. C hade också problem att sova skrev hon.

Det värsta med att jag nu inte har scootern hemma är ju att jag inte kan slänga soporna. Får väl ställa dom i garaget så länge, är väl dags att stänga av värmen och börja lyfta ur pelargonerna därur med. O hämta Dahliorna i det andra förrådet. Dom kanske man inte törs ställa ut än iofs.

Så mkt lökar och perenner som inte kommer i år. Vi grävde ju ner nya lökar och där hade jag ju perenner också. Inget är kvar. Inte en enda akleja och i lådorna på baksidan har det nog blivit trångt neråt, vi måste bygga på dom om jag ska få nåt kvar där. Vill också flytta spaljén till utsidan så jag bara behöver vara på golvet. Är så ojämnt på gräsmattan att det är läskigt för mig att gå där. J är vidtalad men han måste ha tid också.

Men nu ska jag ge JB en chans igen.

Av Neta - 5 maj 2023 00:40

Med 30 min varsel hämtade dom den idag. Den ska in för en grundlig genomgång efter att den skenade. Förstår ju att det måste bli så men trodde nog att jag skulle ha lite mer tid än 30 min och att jag skulle slippa vara utan den över en helg.
Jag känner mig amputerad.

Har ju en rullstol men besvären i armar och axlar gör att jag inte kan dra mig i den. Kan inte ens svänga den och inte hantea fotplattan med vä ben.

C jobbar, hon är ju gräsänka och passar väl på. Marcus är på kurs i Göteborg.

Jag kommer bli låst till lägenhet och altan. Hann ju inte ens handla eller hämta mina blomknölar som ligger på affären. Kommer dessutom ett pkt till i morgon, dock inte med nåt blomaktigt i.

Jag har mat, behöver kanske baka ett bröd bara. Så går väl ingen nöd på mig egentligen. Men bara känslan och nu när det ska bli finare väder. Hade planerat att försöka hitta lite vitsippor och gullvivor. Kanske åka in till mamma. Vi gick ju aldrig in på Valborg.

Jaja det som inte dödar det härdar.

Åt rester idag.



Började lyssna på Jenny Colgans senaste. Har laddat ner flera böcker med. Synd bara att jag inte får upp parasollet själv. Börjar nog behöva det nu. Måste ju bara se hur det blir med bågen.

Men nunska jag sova.

Av Neta - 4 maj 2023 00:04

Vaknade i morse av att jag hörde en traktor nära. Kollade i kameran o såg att dom grävde upp hos grannen. När jag precis duschat ringde det på dörren, på båda ringgrejerna men kunde ju inte öppna oklädd. Blev lite nervös att dom skulle gräva hos mig med men det ska dom nog inte.

Småfixat lite inne, ser att björken nog har musöron men klipper nog nästa vecka, är ju fortsatt kalla nätter.

Idag kom svalorna, en hel armé, aldrig sett så många i ett sånt stim. Högt flög dom också.

Idag låg det en nernött piassava utan skaft här utanför men inte min som blivit stulen. Så irriterande, ska köpa en ny och göra i ordning i garaget så jag kan låsa in grejerna. Har ju försvunnit en vattenkanna med.


C kom hit direkt efter jobbet. Jag gjorde jambalaya. Den är ju som en rispytt där man kan ha i lite vad man vill. Så här står det på nätet om den


?Jambalaya är en familj av risrätter typisk för Cajun-köket och det kreolska köket i Louisiana.
Maträtten liknar och är inspirerad av den spanska paellan, möjligtvis på grund av den spanska dominansen i USA under tiden den uppstod. Men det finns många andra teorier, bland annat att namnet är en kombination av orden jambon (franska för "skinka"), à la (franska för "typ") och ya-ya (västafrikanska för "ris").
Riset blandas tillsammans med grönsaker och kött, och kryddas med den så kallade "heliga treenigheten" i cajunköket; lök, mild grön paprika, och selleri. Köttet kan vara rökt korv (andouille), kyckling, skinka, skaldjur (till exempel räkor eller langust). Tabascosås används ofta för att ge rätten den kryddiga och något sura smaken.
Det finns lika många varianter av jambalaya som kockar som tillagar den. För jambalaya i cajuntappning används en typ av redning (roux), medan den i kreolsk tappning vanligtvis använder tomatsås.?

Jag gjorde det här receptet men med räkor och svarta oliver ist för korv. Kycklingfond och bara nåt kryddmått sambal.


Det ska vara 4 port men det blir väldigt mkt, snarare 6 port tror jag. Gott men jag hade saltat lite dåligt.
Gjorde en sås på lättfraiche, mango chutney och s&p. Vi stänkte lite limesaft på maten med. Inget måste dock. Enkelt och ganska snabb mat. Vi åt bröd till med.

C var kvar en stund, hjälpte mig hänga lakanen och vi pratade lite om hennes jobb.

Jag såg Mästerkocken VIP, skulle sen se höjdpunkterna i Älgvandringen men hittade ingen. Såg lite på dan, bl.a 8 älgar.

Bråkade med koder och grejer för att få igång TVn på em, fick göra om flera ggr. Nåt nytt Telia har infört tydligen.

Nu ska jag iaf kolla igenom nyheter lite snabbt. Sen sova.

Av Neta - 3 maj 2023 00:08

Ja blommässigt är det himla vackert nu. Men vädret är inte sä jätteskönt med alla dessa iskalla vindar. Soligt idag men man höll på blåsa bort ute.

Haft städ och idag var hon snabb, knappt 2 timmar och mitt hem gnistrar. Är ju inte så stort.
Köpte en ny solcellslampa med perforerad skärm i plåt. Det där bra märket som heter nåt på Nord, köpt på Clasisjön.


Så himla fin när den lyser där på hyllan. Dom färgade ska bort därifrån.
Kul med nåt nytt.

Tagit hand om tvätt idag, men mina armar och axlar är inte snälla nu. Har jättesvårt att resa mig upp för jag kan inte stödja med armarna. Får vara bredbent och verkligen ha koll på balansen.

Mer nytt


Nya grå badrumsmattor som ligger tvärstill. Så kul att det fanns en rund också. Blev en helt annan känsla därinne. Den långa är 1.20 Fanns en kortare med.

Ätit klimatbuffé (rester) i 2 dar nu. Haha! Lärde mig ordet nyss. I morgon kommer C då ska vi göra jambalaja. Hon hade inte ätit det va hon visste men hon hade hört låten. Haha!

Men nu är jag trött så ska preparera min kropp med smärtstillande innan jag avvecklar dagen.


Av Neta - 1 maj 2023 17:52

En solig sista april med iskalla vindar fick vi.

Mr X kom på morgonen. Vi kollade nån timme på Forsränningen på paddan innan vi åkte in till stan och parkerade hos mamma. Det går inte att hitta en vettig parkering i stan den här dagen. Färdtjänst med honom med kostar dubbelt så mkt.
Å mamma bor rätt centralt. Hon hade gäster på sillunch så vi parkerade, vinkade och gick.
Vi hade med oss fika, jordgubbar och bubbel men beslöt oss för att äta nån enkel lunch när vi kom ner till centrum. Den blev väldigt enkel. Haha!


Jag blev mätt och det var godare än det såg ut. Korven var t.ex kokt med kryddor. Mr X tog en enkel hamburgare.

Är det överlag så att mosportionerna har minskat i det här landet? På Ikea får man typ en glasskopa mos till 12 köttbullar. Å nu det här!
Kan vi göra en undersökning om det här? Haha! Köp en korv m mos där du bor och uppskatta portionsstrl? Jag uppskattar gårdagens till drygt 1 dl då *bollarna* var väldigt små!
Om du inte tycker om mos eller av andra orsaker inte äter det eller korv, så svara inte!

Vi köpte det här på centralens grillkiosk, kan den heta Diligensen??? Osäker på det.

Sen gick vi ner mitt i smeten. Å herregud va folk! Va ju precis när Forsränningen var över. Ni kan se ett bildspel från den på unt.se, svt.se/uppsala och Tv 4 uppsalasida. Sök på Forsranningen.
Min favorit var Fest i Val, som var precis det.
Fest i en rosa val, otroligt fint målat ansikte. Hittar tråkigt nog ingen bild.

Marknadsstånd och foodtrucks överallt. Träffade en person vi kände utöver Christine och Marcus, och det är skickligt en sån dag då alla är ute. Det var min gamle granne och musikant Janne Lövas. Tycker jag träffar han lite då och då faktiskt.

Vi gick sen upp till lilla parken mellan domkyrkan och Sthlms nation. Där finns många bänkar, gräsytor och det viktigaste en sån här dag. Toaletter! (Mobila)

Tog en kaffe och njöt i solen men hade en obekväm isande kall sidvind. C kom och hjälpte Mr X att dra upp mig upp dit vi ville kolla på mösspåtagningen. Han börjar ju bli till åren, fyller 80 i höst, orkar inte så mkt längre som handlar om att använda mer muskler än man använder till dans. Haha! Kan bero på att jag är tung med. Tur att C är stark.








Här hamnade vi


Å det här gjorde inte ont.


Finns en film från mösspåtagningen på mina sidor.


Så här ser det ut från balkongen på Carolina Rediviva. Vi finns där lite till vänster. Haha! Lånade bilden.


Titta framåt här. Efter mösspåtagningen är det dans på gator och torg, vid nationerna, ja var man vill faktiskt. Haha! Vi vek av till hö här, genade över Stadsparken och hade lite kiss o kaffe med glasspaus där. Innan vi gick till bilen.


Mammas julhyacinter hamnar här.
Vi pratde en stund med henne innan vi, helt slut, åkte och handlade lite.


Avslutade firandet med en köttbit, rotfruktsgratäng, bea, sparris och sallad. Ett glas vin till eller var det två? Haha!


Delade en bakelse till kaffet på maten. Den andra delade vi på idag.


Sillfrunch,och lite fix här innanhan åkte. Kom just hem till sig.

En trevllig men kall, fast i sol Valborg. Idag småregnar det.

Av Neta - 1 maj 2023 16:20


Byte från frukt till ört denna vecka och 14 v framöver.

Veckans ÖRT


BASILIKA

Namnet kommer från Grekiskan och betyder kunglig. Basilikan anses även som helig i Indien. En ettårig växt med vita blommor som kräver rikligt med vatten och är känslig för kyla och drag. Används i tomaträtter, kalla såser, vingrett, sallader mm.
Finns även Kanel, lime, röd och thaibasilika. Vad man använder till vad är nog en smaksak.


Veckans FRUKOST

Omelettmuffins
12 st

2 röda paprikor, fintärnade
2 stjälkar salladslök, strimlade
140 g tärnat bacon
4 ägg
2 dl mjölk
100 g riven smakrik ost

1 dl fraiche
100 g fetaost
Timjan

Sätt ugnen på 200 gr
Fräs baconet i torr panna och låt rinna av på papper
Fördela bacon, salladslök och paprika i muffinsformar på muffinsplåt
Vispa hop ägg, mjölk och ost
Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min
Smula under tiden fetaosten i fraichen och rör om.
Klicka röran över muffinsen och dekorera med färsk timjan (eller rör i den)

Veckans BRÖD

Tekakor med dinkel och havregryn

5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
1/2 tsk bakpulver
4 dl dinkelmjöl
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl sirap
ca 8-9 dl vetemjöl

Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet.
Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.
Kör antingen degen i assistent eller för hand.
Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.
När degen lossnar från kanterna är degen klar.
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.
Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.
Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.
Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

Veckans SALLAD

Jordgubbssallad med melon och feta

50 g pinjenötter
400 g miniplommontomater i olika färger
500 g jordgubbar
½ cantaloupemelon
100 g babyspenat
150 g fetaost
1 msk rapsolja
1 msk balsamico, ljus och fruktig
Flingsalt och sv.peppar

Garnera med mynta och basilika

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna
Halvera tomaterna
Ansa alla och dela stora jordgubbar
Dela, kärna ur och tärna eller ?kula? melonen
Ansa spenaten och blanda allt på ett fat
Smula över osten
Rör ihop dressingen och skeda den över salladen
Garnera.

Veckans VEGO

Sparrisgratäng med bulgur

250 g kokt bulgur
250 g riven smakrik ost
5 ägg
200 g grön sparris, nerskuren
1 röd paprika, finhackad
70 g babyspenat
100 g fetaost
30 g pinjenötter

Sätt ugnen på 200 gr
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form
Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen
Pressa ner den massan i botten på formen
Fördela sparris, paprika och spenat över
Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över
Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden
Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar
Toppa med rostade pinjenötter.


MÅND

1 maj, vi brukar äta en ganska stor och sen sillunch och då orkar man inget mer sen.

Kokt färskpotatis
Matjesill m gräddfil o gräslök
Senapssill
Skärgårdssill
Gravlax m hovmästarsås
Jansson
Knäcke och tunnbröd med ostar.
Jordgubbar med glass och grädde.

TISD

Paprikabiffar
4 port

400 g blandfärs
1 mixad röd paprika eller 1 dl ajvar
½ dl ströbröd
1 ägg
¾ tsk salt
svartpeppar
smör till stekning

ev. 4 libabröd (libanesiskt tunnbröd) alt pitabröd
grönsaker

Garnering:
persilja

Blanda färs, paprikamix, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke.
Forma 8 biffar av smeten.
Stek dem tills de är genomstekta i en stekpanna med smör.
Servera biffar traditionellt med potatis eller pasta + sås, eller med t.ex coleslaw i libabröd.
Rödlök, sallad och skivade tomater är också gott i
Strö på finhackad persilja..

ONSD

Laxfilé i ugn

Sätt ugnen på 175 gr.

Ca 150 gr laxfilé/pers
Salt
Citronpeppar
Dill
1 brk Fraiche, gärna mager
100 gr stenbitsrom

Lägg fisken med skinnsidan ner i en ugnsform
Krydda med citronpeppar, salt och rejält med dill.
Stek i ugnen tills den känns klar 25-30 min.
Rör ihop fraiche och rom
Servera med kokt potatis och sallad.

TORSD

Ramen med kyckling

4 st kycklingfiléer (gärna med skinn)
2 msk olja
salt och peppar
200 g ramennudlar
1 l kycklingbuljong (täning och vatten)
2 finhackade vitlöksklyftor
8 lätt krossade citrongrässtjälkar
4 tunt skivade salladslökar
2 grovt skurna pak choi
1 msk risvinäger
2 msk tamarisoja

Garnering:
färsk koriander
skivad röd chili

Värm ugnen till 225°C.
Lägg kycklingfiléerna på en oljesmord plåt, salta och peppra, tillaga i 15 minuter.
Låt kycklingfiléerna vila några minuter, skiva dem sedan i tunna skivor.
Tillaga nudlarna enligt förpackningen.
Koka upp kycklingbuljong.
Tillsätt vitlök, Lemon Grass (plockas ur innan servering).
Låt koka ca 5 minuter.
Lägg i salladslök och pak choi, tillsätt risvinäger och soja.
Häll upp buljongen i djupa portionsskålar och fördela grönsakerna jämnt.
Dela upp nudlarna i varje skål och lägg i den skivade kycklingfilén i varje skål.
Toppa med röd chili och färsk hackad koriander.

Knäckig rabarberpaj

ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar
Servera med glass, vaniljvisp eller grädde.

FRED

Lobster rolls med hembakt broicher
6-8 mini Lobster-rolls

Hummerfyllning:
2-3 kokta humrar, grovt uppskurna i bitar
1 ? 1,5 dl majonnäs
1/2 äpple, finhackat
1/2-1 msk selleri, finstrimlad
2 msk creme fraiche
1 tsk dill, hackad
15-20 droppar tabasco (den skall få lite smak av den karaktäristiska tabasco-smaken)
Ett par droppar citron
salt / peppar

Tillbehör
Dill el gräslök som garnityr
Citronklyftor, att pressa över

Dela humrarna och ta ut hummerstjärtarna.
Hacka dom grovt och lägg i en skål.
Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, finhackat äpple, selleri & dill.
Smaka upp med tabasco, salt, peppar och några droppar citronsaft.


Brioche-bröd

25 g jäst
50 g smält smör
70 g rumstempererat, tärnat smör (100 g om du inte är rädd för smör, det blir ännu godare )
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 msk socker
3/4 tsk salt
7,5-8 dl Manitoba mjöl el vetemjöl special (+ 1/2dl till utbakning)

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten & mjölk. Se till att vätskan blir fingervarm, 37 grader C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan.
Rör tills jästen lösts upp helt.
Rör i ägget och portionera i vetemjölet successivt.
Låt degen gå i maskinen med degkrok i 3-4 min.
Tillsätt nu det rumstemperarade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går.
Låt kroken arbeta in smöret i degen i ytterligare 6 min.
Täck över bunken med en bakhanduk och låt jäsa 60 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord. (Försök att inte använda allt för mycket mjöl när du bakar ut degen. Den skall vara en aning lösare än vanligt).
Dela degen i två delar.
Rulla båda till ca 40 cm långa längder. Platta till något och skär ca 3 cm breda bitar och ca 6-7 cm långa. (Tänk bryt-bullar fast i avlångt format)
Lägg bitarna bredvid varandra i en ?brödform? täckt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 40 min ytterligare och sätt ugnen på 220 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugen i 12-13 min ( tid beroende på storlek)
När bröden är glansiga och gyllene, ta ut och låt svalna helt.

Preppa Lobster rolls?n

Skär bitar av briochebrödet. (Jag skär av i alla skarvar)
Rosta yttersidorna i en grillpanna tills brödet rostats och fått fina grillstreck.
Lägg ett snitt mitt i ?bullen? och fyll med hummer-röran
Toppa med selleri och lite dill. Alt gräslök eller vad du gillar.
Servera Rolls?n tillsammans med citronklyftor, som med fördel pressas på innan man tar första tuggan

LÖRD

Kebab-köttfärsbiffar

500g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk sambal oelek (el 1/2 msk Go Chu Jang chilisås)
1 msk olja (oliv )

Bulgursallad med tomat & fetaost
2 dl bulgur + 4 dl vatten + salt ? Koka 12 min, låt svalna helt
3 solmogna röda kvisttomater, finhackade
1 kruka persilja, finhackad
1/2 rödlök, finhackad
150 g fetaost, skuren i tärningar

Yoghurt & vitlökssås
3 dl yoghurt
1/2 pressad vitllöksklyfta
Salt, efter smak

Gör så här
Kebab
1.Vispa upp ägget i en bunke med, pressad vitlök, salt, spiskummin, paprikapulver och olja.
2.Arbeta in köttfärsen till en fin, jämn färs.
3.Forma avlånga, lite platta biffar och lägg på ett smörpapper fram till stekning strax innan det skall serveras.

Bulgursallad med tomat & fetaost
1.Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet. (bulgur, vatten + salt kokas 12 min)
Låt svalna helt innan salladen blandas.
2. Finhacka tomater, persilja & rödlök.
3. Blanda samman avsvalnad bulgur med tomathack, persiljehack & rödlöken.
4. Toppa med kuber av fetaost och blanda samman salladen
Vill man kan man smaka upp med några droppar citron & olivolja.

Yoghurt- & vitlökssås
1. Blanda samman den turkiska yoghurten med pressad vitlök och salt.
Smaka av och ställ svalt tills allt skall serveras.

Steka / grilla kebaben
1.Stek dom avlånga lite platta kötfärsbiffarna (kebaben), ca 2-3 min i smör (Tills kärnan är genomstekt)
2.Eller trä kebaben på platta spett och grilla dom på grillen.
Tips! Grillar man spetten så är det bra att pensla dom med olja innan så att dom inte fastnar i gallret på grillen

SÖND

Sjömansbiffgratäng

500 g lövbiff
2 msk smör
750 g potatis
3 stora rödlökar
100 g bacon
2 dl stark köttbuljong av tärning
½ flaska öl
salt och peppar

Servering:
HP-sås
rödbetor eller inlagd gurka
grönsallad

Sätt ugnen på 200°.
Bryn lövbiffarna hastigt på båda sidor i lite smör.
Dela biffarna i stora bitar.
Skala potatis och skiva i ½ cm tjocka skivor.
Skala och skiva löken och fräs den mjuk i smör utan att den får färg.
Täck botten på en gjutjärnsstekpanna med baconskivorna.
Lägg på ett lager potatis, ett lager biff och ett lager lök. Salta och peppra.
Upprepa lagren, avsluta med potatis.
Häll på buljongen och ölen och sätt stekpannan i ugnen i ca 1 timme.
Servera med HP-sås, rödbetor eller inlagd gurka och en grönsallad.

Earl grey och blåbärscheescake

Botten:
1 citron, finrivet citronskal
156 g krossade smulor av digestivekex
50 g osaltat smält smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 ml vispgrädde
1 tepåse Earl Grey
350 g naturell färskost
125 g florsocker
156 g färska blåbär (+ blåbär att dekorera med)
lite florsocker att pudra över

Placera 8 små springformar med ungefär 6-7 cm diameter på ett baktråg (för 8 st).
Tvätta citronen och och finriv skalet med hjälp av ett rivjärn.
Rör ihop kexsmulor, citronskal och det smälta smöret.
Fördela blandningen på formarna och tryck in ordentligt i bottnarna.
Kyl ordentligt medan fyllningen görs i ordning.

Blöt gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 min.
Värm under tiden 75 ml av grädden tills den är varm i en liten kastrull.
Tillsätt tepåsen precis innan grädden börjar koka. Låt det dra i 10 minuter innan tepåsen kastas.
Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det har smält
Vispa den återstående grädden tills den är tjock.
Blanda samman färskost och socker tills du får en jämn kräm.
Vispa gradvis ned den te-smaksatta gelatinkrämen i färskostblandningen och häll därefter ner vispgrädden.
Låt smeten tjockna till sig en stund.
Tillsätt försiktigt tre fjärdedelar av blåbären ovanpå.
Låt blandningen tjockna ytterligare en aning innan den fördelas mellan springformarna.
Kyl i 3 timmar så att den sätter sig. Innan servering:
Ta ut ostkakorna ur formarna alldeles före serveringen genom att värma formarna en aning med en varm, fuktig trasa och trycka botten försiktigt uppåt.
Dekorera varje ostkaka med blåbär och sikta över florsocker.




Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards